10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Στοχεύουμε στην ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και στην κινητοποίηση της ψυχικής υγείας.

Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και την κινητοποίηση της ψυχικής υγείας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 154 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη. Ξέρουμε ότι περίπου 1 στους 4 ανθρώπους θα βιώσουν κάποιο είδος ψυχικού προβλήματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους και πολλοί περισσότεροι θα βιώσουν το πρόβλημα στον πρόσωπο κάποιου συγγενή ή φίλου.

Για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 4.9% πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας έχει στόχο να ενθαρρύνει την ανοιχτή συζήτηση για την ψυχική υγεία, την θεραπεία και την πρόληψη για την ψυχική ασθένεια.

Για το 2014, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει στην ενημέρωση γύρω από την σχιζοφρένεια και στις καλύτερες συνθήκες ζωής για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, μέσω του προγράμματος «Living with Schizophrenia». Η σχιζοφρένεια επηρεάζει πολύ σημαντικά τον άνθρωπο που υποφέρει, αλλά επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικογένεια του, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

Τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ξεκινήσει σημαντικές αλλαγές με σκοπό την πιο εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών και την πιο ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνικής τους υποστήριξη. Δυστυχώς, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την ευρύτερη εξέλιξη του πως αντιμετωπίζουμε τη σχιζοφρένεια.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εστιάσουμε στην σχιζοφρένεια και να ευαισθητοποιήσουμε εκείνους που επηρεάζουν τις πολιτικές για την ψυχική υγεία. Η ενημέρωση γύρω από την ψυχική ασθένεια, είναι το βασικό όπλο για την εξάλειψη του στίγματος και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που επηρεάζονται από την ασθένεια.

(8309)