Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή και επώδυνη κατάσταση του οργανισμού, στην οποία ο ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο), αναπτύσσεται έξω από αυτή…
Συχνότερα ενδομητρίωση εμφανίζεται στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και το περιτόναιο (τη μεμβράνη που καλύπτει τα όργανα της πυέλου).
Πιο σπάνια, ενδομητρίωση μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα, όπως στους συνδέσμους που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, το έντερο, το ορθό, την ουροδόχο κύστη ή σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως τον πνεύμονα.
Ο ενδομητρικός ιστός, παρότι εκτός της μήτρας, συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ορμονικές επιδράσεις του κύκλου σας και να συμπεριφέρεται όπως θα έκανε και αν βρισκόταν στη θέση του, επομένως, κατά το δεύτερο μισό του κύκλου θα αναπτυχθεί, και κατά την περίοδο θα αποδομηθεί ώστε να αποπέσει.
Επειδή όμως στα σημεία που βρίσκεται δεν έχει τρόπο εξόδου από το σώμα, παγιδεύεται σχηματίζοντας εστίες ή οζίδια. Όταν η ενδομητρίωση αφορά τις ωοθήκες, σχηματίζονται κύστεις που καλούνται ενδομητριώματα. Προκαλείται φλεγμονή στους γύρω ιστούς και τελικά σχηματίζονται ουλές και συμφύσεις (ταινίες συνδετικού ιστού που προσκολλώνται στα ενδοκοιλιακά όργανα και προκαλούν τη συγκόλλησή τους).
Πρόκειται για μία κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες από τη στιγμή που έχουν περίοδο. Ενδέχεται να είναι εξαιρετικά επώδυνη, να είναι η αιτία υπογονιμότητας και δεν πρέπει να την αγνοούμε.
Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ενδομητρίωση είναι αφοπλιστικά:
-
1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας υποφέρουν από ενδομητρίωση
-
10% των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα έχουν ενδομητρίωση. Αυτό σημαίνει 176 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως
-
Εμφανίζεται συνηθέστερα στις ηλικίες 30-40 ετών, όπου το ποσοστό των γυναικών που επηρεάζει φθάνει το 20-25%
-
Σε γυναίκες που παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας, η ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται σε ποσοστό έως και 40-50%
-
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ενδομητρίωση είναι η δεύτερη πιο συχνή γυναικολογική πάθηση
-
Λόγω της καθυστερημένης αναζήτησης βοήθειας, αλλά και της χαμηλής εξειδίκευσης που υπάρχει για την ανίχνευση της πάθησης, απαιτούνται κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τη διάγνωση της νόσου
-
Το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πυελικός πόνος συσχετιζόμενος στενά με την έμμηνο ρύση. Παρότι πολλές γυναίκες βιώνουν κράμπες στις πρώτες ημέρες της περιόδου τους, οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση περιγράφουν τυπικά την περίοδό τους πολύ χειρότερη από το συνηθισμένο. Επίσης αναφέρουν ότι ο πόνος χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, αλλά και ότι συχνά ξεκινά μία-δύο ημέρες πριν αδιαθετήσουν.
Κοινά σημεία και συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:
-
Επώδυνη περίοδο – Δυσμηνόρροια
-
Πόνος κατά την επαφή – Δυσπαρεύνεια
-
Πόνος κατά τον περισταλτισμό του εντέρου ή την ούρηση
-
Υπερβολική αιμορραγία κατά την περίοδο (μηνορραγία), ή/και αιμορραγίες μεταξύ περιόδων (μηνομητρορραγία)
-
Υπογονιμότητα
-
Άλλα συμπτώματα: αίσθημα κόπωσης, διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός ή ναυτία, συνήθως κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
Η ένταση του πόνου δεν είναι ενδεικτική για την έκταση της νόσου. Υπάρχουν γυναίκες με ελαφριά ενδομητρίωση που νιώθουν πολύ έντονο πυελικό άλγος, ενώ άλλες με προχωρημένη ενδομητρίωση νιώθουν ελάχιστο ή και καθόλου πόνο.
Η ενδομητρίωση συχνά συγχέεται με άλλες παθήσεις που προκαλούν χρόνιο πυελικό άλγος, όπως την πυελική φλεγμονώδη νόσο (PID), κύστεις ωοθηκών ή το ευερέθιστο έντερο.
Πότε να αναζητήσετε βοήθεια;
Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας όταν εμφανίζετε σημεία και συμπτώματα που υποδεικνύουν ενδομητρίωση. Η πάθηση συχνά είναι δύσκολο να διαχειριστεί, ιδιαίτερα αν η διάγνωση καθυστερήσει. Απευθυνόμενη νωρίς στον ειδικό, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας.
(Πηγή: https://maternacare.gr/)
Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.
(αναλυτικότερα βιογραφικά στοιχεία του ιατρού θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2FxnB4o)