Έχουμε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό πρόγραμμα δωρεάς αυγών με ποσοστά εγκυμοσύνης άνω του 80%. Οι δότες εξετάζονται εκτενώς για γενετικές ανωμαλίες και διάφορες λοιμώξεις.
Διαθέτουμε τουλάχιστον 7-8 αυγά ανά παραλήπτη και μετά τη μεταφορά εμβρύου τα εφεδρικά έμβρυα είναι κατεψυγμένα και ανήκουν στον παραλήπτη. Μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο σε περίπτωση ανεπιτυχούς αποτελέσματος ή μετά από γέννηση γενετικών αδελφών (Ο χρόνος αναμονής είναι μόνο μερικές εβδομάδες.)
Η δωρεά αυγών στην Ελλάδα βασίζεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο (Νόμος 3305 | 01/2005). Μέχρι στιγμής έχει γίνει σαφές σε όλους ότι μιλάμε για μια επιστημονική ιατρική μέθοδο, η οποία καθιστά τα αδέσποτα όνειρα των ζευγαριών μέχρι τώρα πραγματικότητα.
Η δωρεά αυγών είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να τους προσφέρουμε αυτήν την ευκαιρία, καθώς η μητέρα μπορεί να πάρει το αυγό από τον δότη, αλλά είναι έγκυος με το ίδιο το έμβρυο, το οποίο μεγαλώνει, τρώει και αναπνέει μέσω της.
(Η αναπαραγωγική ικανότητα του δότη δεν επηρεάζεται καθόλου από τη συνολική διαδικασία της δωρεάς αυγών.)
– Επιλέγοντας τον δωρητή
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο (Νόμος 3305 | 01/2005), ο δωρητής πρέπει:
-
να είναι κάτω των 35 ετών
-
να έχει φυσιολογικό ιατρικό ιστορικό
-
να έχει φυσιολογικά αποτελέσματα φυσικών δοκιμών.
– Επιπλέον, ένας δότης υποβάλλεται σε μια σειρά δοκιμών όπως:
-
Υπερηχογραφική εξέταση για την εξαίρεση γυναικολογικών παθολογικών καταστάσεων (ινομυώματα, κύστεις, πολύποδες κ.λπ.).
-
Έλεγχος των χρωμοσωμάτων για την εξαίρεση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών (καρυοτυπία)
-
Διαλογή για κυστική ίνωση
-
Έλεγχος της ηπατίτιδας, του HIV, της σύφιλης, της ομάδας Rh
Εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλος δότης, θα προχωρήσουμε στη φάση της φαρμακευτικά ελεγχόμενης διέγερσης των ωοθηκών, όπως σε έναν φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, για την παραγωγή επαρκούς αριθμού ωαρίων.
Την ημέρα της προγραμματισμένης ανάκτησης αυγών από τον δότη, ο αρσενικός σύντροφος δίνει το δείγμα σπέρματος στο εργαστήριο.
Στη συνέχεια, η γονιμοποίηση των αυγών με το σπέρμα του αρσενικού εταίρου λαμβάνει χώρα μέσα στο εργαστήριο. Την επόμενη μέρα γνωρίζουμε πόσα ωάρια έχουν γονιμοποιηθεί, μετά από 3-5 ημέρες πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά, ενώ τα υπόλοιπα έμβρυα κρυοσυντηρούνται.
Ταυτόχρονα χορηγούνται φάρμακα για την υποστήριξη του εμφυτεύματος. Περίπου δέκα ημέρες μετά την ανάκτηση αυγών, εξετάζουμε το b-HCG για να διαπιστώσουμε εάν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Η δωρεά ωαρίων είναι μια καθιερωμένη επιστημονική διαδικασία, με όλο και περισσότερους υποστηρικτές και με εξαιρετικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο.
(Πηγή: https://gkaravelas.gr/)
Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας (MD, MSc) Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος. Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης & εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.