Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ: ΜΥΘΟΣ
της Ειρήνη Καπνιάρη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ClearSkinAthens
Σήμερα πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η Ψωρίαση ΔΕΝ κολλάει και έτσι δεν μπορεί να μεταδοθεί. Το στίγμα όμως αυτό που για πολλά χρόνια επικράτησε ως αντίληψη δεν έχει πλήρως εκλείψει. Συνέπεια του, οι ασθενείς με ψωρίαση να δέχονται πολλές φορές κοινωνική πίεση ιδίως σε δραστηριότητες όπως το κολυμβητήριο ή ακόμα και η επίσκεψη σε κομμωτήρια.
Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ: ΜΥΘΟΣ
Η πιο σωστή ορολογία για να περιγράψει κανείς την Ψωρίαση είναι ότι αποτελεί ένα αυτοφλεγμονώδες νόσημα. Δεν χαρακτηρίζεται λοιπόν από αυτοαντισώματα όπως άλλα αυτοάνοσα νοσήματα (Ερυθηματώδης Λύκος, Θυροειδίτιδα Hashimoto) αλλά από μία ενδογενή φλεγμονή με συγκεκριμένα μονοπάτια και εμπλεκόμενα μόρια που αποτελούν πλέον σήμερα και θεραπευτικούς στόχους.
ΕΧΩ ΨΩΡΙΑΣΗ: ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ: ΜΥΘΟΣ
Αν και η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο αυξάνοντας σε ένα ποσοστό την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος ψωρίαση, η πλειοψηφία των ασθενών δεν αναφέρει οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης της νόσου.
Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΠΑΘΗΣΗ: ΜΥΘΟΣ
Η Ψωρίαση εκδηλώνεται συνήθως πρωτίστως με τις χαρακτηριστικές ψωριασικές βλάβες στο δέρμα. Αποτελεί όμως ένα νόσημα πέραν του δέρματος με πολυάριθμες συννοσηρότητες και σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ζωή των ασθενών. Η πιο συχνή συννοσηρότητα είναι η Ψωριασική Αρθρίτιδα με 1/3 των ασθενών με ψωρίαση να εκδηλώνει κάποια στιγμή στη ζωή τους αρθρική συμμετοχή. Πλην της αρθρίτιδας όμως, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν αναγνωρισμένες συννοσηρότητες της Ψωριασικής νόσου, συνέπειες της συστηματικής φλεγμονής που τη συνοδεύει.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ: ΜΥΘΟΣ
Ο κάθε ασθενής πέραν της ευθύνης για εύρεση του κατάλληλου εξειδικευμένου θεράποντα ιατρού μπορεί να συμβάλλει με μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις έξεις του στην επίτευξη ενός βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος.
Συγκεκριμένα η υιοθέτηση ενός υγιεινοδιαιτητικού τρόπου ζωής, με άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ αλλά και η ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελούν στοιχεία που αποδεδειγμένα θα βοηθήσουν στην καλύτερη ρύθμιση του νοσήματος του.
Η διατροφή αποτελεί ένα ακόμα κεφάλαιο σημαντικό τόσο στην Ψωρίαση όσο και σε όλα τα φλεγμονώδη νοσήματα. Η υιοθέτηση μίας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατανθράκων θα βοηθήσει τόσο στη ρύθμιση του βάρους όσο και στη μείωση της φλεγμονής συνολικά.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ
Ζούμε σε μία εποχή επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης. Η σύγχρονη γνώση έχει πλέον οδηγήσει στην κατανόηση των μηχανισμών και της παθοφυσιολογίας της Ψωρίασης αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων στοχευμένων φαρμάκων που όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και οδηγούν στον σημερινό θεραπευτικό στόχο για την Ψωρίαση που δεν είναι άλλος από το απόλυτο και καθαρό δέρμα.
Μπορεί να μην έχουμε ακόμα κατακτήσει την ιάση της νόσου, έχουμε όμως επιτύχει τη θεραπεία της! Η διαφορά των δύο αυτών εννοιών είναι ότι η Ψωρίαση αποτελεί ακόμα ένα χρόνιο νόσημα που απαιτεί και χρόνια θεραπεία. Οι ασθενείς όμως με Ψωρίαση μπορούν και πρέπει να ζουν με μηδενικό φορτίο νόσου, καθαρό δέρμα και έλεγχο των συννοσηροτήτων τους.