Οι γονείς των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έρχονται αντιμέτωποι με τη σκέψη «Τι είναι καλύτερο να κάνω; Να βοηθήσω εγώ το παιδί μου ή να προσλάβω ειδικό παιδαγωγό;» Η απάντηση στο ερώτημα είναι δύσκολη για τους ίδιους, ωστόσο στο εν λόγω άρθρο θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε κατανοητούς τους λόγους που είναι προτιμότερη η συνεργασία με έναν ειδικό παιδαγωγό.
Πολλοί γονείς νιώθουν αυξημένο το αίσθημα του χρέους απέναντι στο παιδί τους, τόσο έντονο μάλιστα που ενίοτε επιρρίπτουν ευθύνες στον εαυτό τους για την κακή απόδοση του παιδιού στο σχολείο. Στην προσπάθειά τους, λοιπόν, να αισθανθούν «καλά» με τον εαυτό τους και να απαλλάξουν το παιδί από το πρόβλημά του επιλέγουν να μελετούν στο σπίτι μαζί. Η μελέτη, βέβαια, τις περισσότερες φορές διαρκεί ατελείωτες ώρες, ενώ δε σπανίζουν οι καυγάδες.
(Το άγχος του γονέα μετατρέπεται όχι μόνο σε άγχος για το μαθητή, αλλά και σε αντίσταση του δεύτερου στη διδασκαλία, στη μελέτη και στο σχολείο γενικότερα…)
Ο γονέας όσο και να αγαπά το παιδί δεν είναι πάντα ικανός να βοηθήσει στις κατ’ οίκον εργασίες. Το αρνητικό κλίμα που αναπτύσσεται μεταξύ τους δεν οδηγεί παρά στη διασάλευση της μεταξύ τους σχέσης. Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα και να αποκτήσει ο μαθητής αυτοπεποίθηση κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση ενός ειδικού παιδαγωγού πλάι στο παιδί.
Ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού παρότι επικεντρώνεται στη διδασκαλία δε μένει εκεί. Αρχικά, λαμβάνει υπόψιν του το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί, την ψυχοσύνθεσή του άλλα και το προφίλ δυνατοτήτων και αδυναμιών. Βάσει των παραπάνω είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης και να θέσει βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους. Για καθετί που καταφέρνει ο μαθητής η επιβράβευση είναι απαραίτητη.
(Καθώς λοιπόν ξεκινά η συνεργασία του ειδικού παιδαγωγού με το μαθητή, ο πρώτος προσπαθεί να μεταφέρει τη γνώση με διαφορετικό από τον συνηθισμένο τρόπο.)
Ένας γονέας για παράδειγμα…
θα χώριζε το μάθημα της ημέρας σε παραγράφους και θα προσπαθούσε να κάνει το παιδί να το αποστηθίσει. Ο ειδικός παιδαγωγός γνωρίζει ότι μια τέτοια προσπάθεια θα αποβεί άκαρπη, καθώς ο μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες δε μπορεί να συγκρατήσει πληροφορίες διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας ένα κείμενο. Γι αυτόν η ανάγνωση είναι μια παθητική διαδικασία. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να μάθει ποδήλατο βλέποντας κάποιον άλλο! Η μελέτη του μαθήματος μπορεί να γίνει με εναλλακτικό τρόπο. Η προβολή του μαθήματος σε power point, η επισήμανση και η αρίθμηση των βασικών σημείων, η δημιουργία μικρών ιστοριών αποτελούν μόνο κάποιες από τις προσπάθειες του ειδικού παιδαγωγού για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Τέλος, ο ειδικός παιδαγωγός ενημερώνει, στηρίζει και καθοδηγεί τους γονείς, ώστε να επικρατεί μια υγιής σχέση στο σπίτι. Άλλωστε, ο τρόπος που διαχειρίζονται οι γονείς ένα θέμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπισή του.
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι για την ακαδημαϊκή πρόοδο ενός μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες είναι αναγκαία η δημιουργία ενός προγράμματος παρέμβασης, αλλά και η τόνωση της αυτοπεποίθησής του τόσο από τον ειδικό δάσκαλο όσο και από το οικείο περιβάλλον. Ο μαθητής μέσα από την παραπάνω διαδικασία θα είναι σε θέση να κατανοήσει ότι η διαφορετικότητα δεν είναι ντροπή και ότι δεν έχει σημασία πώς θα μάθεις κάτι, αλλά αν τελικά τα κατάφερες.
Το άρθρο υπογράφει η Δρίβα Κωνσταντίνα – Ειδική Παιδαγωγός & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus
(*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ειδικής Παιδαγωγού, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr)
Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)