Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να συγκεντρώσουν την προσοχή τους για πολλή ώρα, με συνέπεια να διαταράσσεται κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Τώρα, μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ποιοι παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό.
Η μέση διάρκεια της προσοχής των σύγχρονων ανθρώπων έχει μειωθεί τραγικά, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU). Σύμφωνα με μελέτες έχει πέσει στα… 8 δευτερόλεπτα! Είναι αρκετός χρόνος ίσα-ίσα για να διαβάσει κάποιος δύο προτάσεις, πριν κάτι του αποσπάσει την προσοχή του.
Ποια είναι τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας και ποια τα μειονεκτήματα
Οι ερευνητές του OSU θέλησαν να εξακριβώσουν που οφείλεται αυτό. Ρώτησαν σχετικώς 1.008 εθελοντές απ’ όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Το 75% εξ αυτών παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, με τους κυριότερους παράγοντες να είναι κατά σειράν:
Το στρες/άγχος
Η έλλειψη ύπνου
Οι ψηφιακές συσκευές
Στην πραγματικότητα, το 43% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους λόγω του στρες και του άγχους που νιώθουν. Το 39% είπαν ότι δεν κοιμούνται αρκετά και έτσι νιώθουν κουρασμένοι, ενώ το 35% είπαν ότι τους αποσπούν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην απόσπαση της προσοχής είναι:
Η ανία/έλλειψη ενδιαφέροντος (31%)
Η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες ή multitasking (23%)
Η κακή φυσική κατάσταση (21%)
Η κακή διατροφή/αφυδάτωση (20%)
Ιατρικοί λόγοι, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ (18%)
Τι κίνδυνοι υπάρχουν
«Το στρες και το αναμάσημα των ίδιων προβλημάτων ξανά και ξανά στο μυαλό, σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Evita Singh, ψυχίατρος στο OSU. «Πολλοί ασθενείς μας προσέρχονται φοβούμενοι ότι πάσχουν από κάποια νευρολογική πάθηση, για να διαπιστώσουν τελικά ότι η μειωμένη συγκέντρωσή τους είναι απόρροια του στρες που νιώθουν».
Η μειωμένη προσοχή, όμως, μπορεί να έχει συνέπειες, προειδοποίησε. «Όταν κάποιος έχει τόσο πολλά στο μυαλό του ώστε δεν μπορεί να περάσει στιγμή χωρίς να τα σκεφτεί, εξαντλείται. Και αν τα προβλήματά του απομυζούν κάθε ικμάδα της ενεργητικότητάς του, επηρεάζουν τη ζωή του και μπορεί να τον οδηγήσουν στην κατάθλιψη ή σε κάποια αγχώδη διαταραχή», εξήγησε.
Τι να κάνετε
Για να βελτιώσετε την προσοχή σας, η Dr. Singh συνιστά πέντε απλά μέτρα:
Να κάνετε συχνά διαλείμματα
Να κάνετε μόνο μία δουλειά κάθε φορά
Να αφαιρέσετε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή σας από τον χώρο όπου βρίσκεστε
Να περιορίσετε στο ελάχιστο την ταυτόχρονη διεκπεραίωση πολλών δραστηριοτήτων
Να αφιερώνετε 5 λεπτά για να συγκεντρώνετε το μυαλό σας (π.χ. κάνοντας μία άσκηση ή διαλογισμό)
Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, συνιστά να συμβουλευθείτε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.
Πηγή: iatropedia.gr