Τρόποι αντιμετώπισης της “κατάθλιψης” στην περίοδο της «ανεργίας»!

Σήμερα, η ανεργία θεωρείται κοινωνική «παθογένεια» με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο άτομο και τον κοινωνικό ιστό. Είτε είστε άνεργοι για σημαντικό χρονικό διάστημα είτε πρόσφατα χάσατε την εργασία σας, η ανεργία αποτελεί μια μεγάλη ψυχική δοκιμασία.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνεργος άνθρωπος προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες σε ψυχικό επίπεδο(αίσθημα ματαίωση, ψυχική οδύνης, υπαρξιακό & συναισθηματικό κενό, δυσθυμία, βαρυθυμία, κοινωνική απόσυρση) και να λειτουργήσει προληπτικά ως προς την εμφάνιση και επιδείνωση της κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε τα εξής:

Δε συμβαίνει μόνο σε σας. Περίπου το 30% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι άνεργοι. Αυτό δεν σημαίνει απάθεια και αδράνεια αλλά αποδοχή μιας κατάστασης που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε, αλλά να φερθούμε με ευγένεια, επιείκια και συγκατάβαση απέναντι στον εαυτό μας σε αυτή τη φάση.

Δώστε χώρο στα συναισθήματά σας. Είναι φυσιολογικό να βιώνετε αρνητικά συναισθήματα και κανείς δε σας υποχρεώνει να παρουσιάζεται μια πλασματική εικόνα ότι «όλα πάνε καλά». Εξάλλου, η απώλεια της εργασίας, όπως κάθε απώλεια ακολουθείται μια περίοδος «πένθους».

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας. Εστιάστε στα πράγματα τα οποία σας κάνουν να αισθάνεστε χρήσιμοι και ικανοί.

Ασκείστε τις δημιουργικές σας ικανότητες. Διοχετεύστε την ενεργητικότητα σας σε εποικοδομητικές δραστηριότητες. Καθιερώστε ένα καθημερινό πρόγραμμα “ρουτίνας. Η διατήρηση ενός ημερήσιου προγράμματος μας κρατά σε εγρήγορση και μας δίνεις το αίσθημα της τάξης και της οργάνωσης στη ζωή μας.

Στηριχθείτε στους γύρω σας. Ακόμα και οι πρώτη αντίδραση είναι η απομόνωση, το κοινωνικό σας δίκτυο είναι αυτό που θα αποτελέσει τελικά το δίχτυ προστασίας για να βγείτε από τη δυσκολία.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Το οφέλη της άσκησης είναι συσσωρευτικά και σταδιακά βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση.

Βάλτε μικρούς και εφικτούς στόχους. Η περίοδος της ανεργίας είναι πολλές φορές η ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε στο επαγγελματικό πεδίο &να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας. Να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να καταστρώσουμε ένα πλάνο ζωής το οποίο θα πρέπει να ακολουθούμε και να μην παρεκκλίνουμε των στόχων μας.

Έλλειψη δουλειάς δεν σημαίνει έλλειψη δράσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αισθανθείτε χρήσιμοι και ικανοί και να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε (εθελοντικές οργανώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, αθλητισμός)

 

(5212)