Το Pokemon Go φαίνεται να ανακουφίζει από την κατάθλιψη

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι παιχνίδια όπως το «Pokemon Go» μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μη κλινικής κατάθλιψης

To παιχνίδι «Pokemon Go» έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους φανς των Pokemon. Ειδικά, τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του, είχε δημιουργηθεί ένας μικρός χαμός γύρο από το νέο παιχνίδι που μετατρέπει τους παίκτες σε… εκπαιδευτές Pokemon. Τώρα, μία νέα μελέτη από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) έρχεται να αναδείξει μία θετική επίδραση που έχει το παιχνίδι σε όσους ασχολούνται με αυτό.

Η μελέτη διερωτάτε εάν το εν λόγο παιχνίδι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μη κλινικής κατάθλιψης;

Για τη μελέτη αυτή, διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις που έχουν τα παιχνίδια «κυνηγιού» με GPS στις τάσεις κατάθλιψης ανά περιοχή. Τα ευρήματα των επιστημόνων ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι, πράγματι, ένα παιχνίδι όπως το «Pokemon Go» θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των ήπιων καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Για να βγάλουν ασφαλή δεδομένα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από την κλιμακωτή κυκλοφορία του παιχνιδιού επί 50 εβδομάδες, το 2016, σε 166 περιοχές σε 12 αγγλόφωνες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν τόσο ομάδες που έπαιζαν το παιχνίδι από την πρώτη μέρα, όσο και ομάδες «ελέγχου» σε περιοχές όπου το παιχνίδι κυκλοφόρησε με καθυστέρηση.

Το «τοπικό επίπεδο» της κατάθλιψης μετρήθηκε με έμμεσο τρόπο μέσω των Google Trends. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους τον αριθμό των αναζητήσεων στο διαδίκτυο που σχετίζονται με την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη διαπίστωσε ότι η κυκλοφορία του «Pokemon Go» είχε σημαντική βραχυπρόθεσμη μείωση αυτών των αναζητήσεων που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Οι μελετητές θεωρούν ότι τα οφέλη του παιχνιδιού μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι τα παιχνίδια που βασίζονται στην μετακίνηση από τοποθεσία σε τοποθεσία, ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, την κοινωνική άμεση συναναστροφή και την εξερεύνηση της φύσης. Οι παράγοντες έχουν τεκμηριωθεί ευρέως ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Oι επιστήμονες εκτιμούν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την προστασία των πολιτών από την κατάθλιψη, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις καταπραϋντικές δυνατότητες τέτοιων παιχνιδιών. Μάλιστα, το σχετικά χαμηλό κόστος των κινητών παιχνιδιών και τη δυνατότητα ευρείας διάδοσης τους, είναι ένα από τα μεγάλα συν για να μπορέσουν να χαραχθούν πολιτικές που θα βοηθάνε και να προτρέπουν τους πολίτες να παίζουν τέτοια παιχνίδια.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, βιντεοπαιχνίδια όπως το «Pokemon Go» θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού.

Πηγή: neolaia.gr

(3)