Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο;

Πολύ συχνά όταν οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από διαταραχές στον ύπνο και ειδικότερα από ροχαλητό, απευθύνονται στον Ωτορινολαρυγγολόγο. Βέβαια η αιτία του ροχαλητού είναι πολυπαραγοντική.

  • Τι είναι το ροχαλητό;

Είναι ο κραδασμός που παράγεται κατά τον ύπνο, όταν συμπίπτουν τα τοιχώματα του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω αυξημένης αντίστασης στη δίοδο του αέρα.

  • Πότε προκαλείται;

Όταν υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα ή ο μυϊκός τόνος στο σύστημα του αεραγωγού είναι ελαττωμένος. Επίσης, η αύξηση του σωματικού βάρους, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το κάπνισμα και γενικά η έλλειψη άσκησης και το βαρύ βραδινό γεύμα μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση.

  • Μπορεί το ροχαλητό να επηρεάσει τη ζωή μου ή να είναι ακόμα και επικίνδυνο;

Το ροχαλητό δεν μένει στάσιμο ούτε σε ένταση ούτε σε επιπτώσεις, εξελίσσεται και μπορεί από αθώο να γίνει νοσηρό και στη συνέχεια να οδηγήσει σε άπνοια.

  • Τι είναι η άπνοια;

Είναι η διακοπή της αναπνοής για 10 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά και τα αγγεία, όπως υπέρταση και αρρυθμίες.

  • Από τι προκαλείται;

Μερικά από τα βασικά αίτια μπορεί να είναι τo στραβό διάφραγμα, η αλλεργική ρινίτιδα με πολύποδες ή χωρίς, οι μεγάλες αμυγδαλές, η μακριά σταφυλή, η υπερτροφική μαλθακή υπερώα, η υπερτροφία της ρίζας της γλώσσας και το παράδοξο σχήμα επιγλωττίδας.

  • Από ποια συμπτώματα θα καταλάβω ότι πάσχω από άπνοια;

Πρωινή υπνηλία, πονοκέφαλος όλη την ημέρα, εύκολη κόπωση, αλλαγές στην προσωπικότητα, υπέρταση, αρρυθμίες και πιο άτυπα όπως αστάθεια και εμβολές. Στα παιδιά πρέπει να αξιολογείται η νυκτερινή ενούρηση, βουλιμία και επίδραση στην ανάπτυξη και βέβαια διαταραχές στη συγκέντρωση, γεγονός που επηρεάζει την επιδόσεις τους στο σχολείο και την διάθεση τους να κοινωνικοποιηθούν.

  • Πώς γίνεται η διάγνωση από τον γιατρό σε αυτή την περίπτωση;

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος αρχικά θα κάνει έναν ενδοσκοπικό έλεγχο για να διαπιστώσει την κατάσταση του ανώτερου αεραγωγόυ. Ανάλογα με τα ευρήματα και την βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί αρχικά να προτείνει έναν εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να περιλαμβάνει, νυκτερινή οξυμετρία, sleep endoscopy και μελέτη ύπνου σε ασθενείς με το τυπικό ιστορικό.

  • Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας για να απαλλαγώ από το ροχαλητό/άπνοια;

Αρχικά η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με την εφαρμογή της μάσκας θετικής διαρρινικής πίεσης ή αν δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, χειρουργική ή συνδυασμός ανάλογα με τα ευρήματα και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς.

  • Τι φοβούνται οι ασθενείς και δεν προχωρούν άμεσα σε χειρουργείο;

Συνήθως ο φόβος του πόνου και του μεγάλου χρόνου επιστροφής στην καθημερινότητα είναι αυτά που αποθαρρύνουν τους ασθενείς να μπουν στο χειρουργείο. Όμως, με τις νέες χειρουργικές τεχνικές αυτά πλέον είναι ένα μύθος. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος και ο ασθενής είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες εντός ολίγων ημερών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε ένα μόνο χειρουργείο μπορούν κι άλλα προβλήματα, όπως διάφραγμα, πολύποδες,κόγχες καθώς επίσης μπορεί να γίνει και φαρυγγοπλαστικη στους ενήλικες, ενώ στα παιδιά αμυγδαλές και κρεατάκια.

Ειδικά στη χειρουργική της υπερτροφίας της ρίζας της γλώσσας, που αποτελεί μια ανατομική περιοχή με ιδιαιτερότητες στην προσπέλασή της, σήμερα, χάρη στην εφαρμογή της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής DaVinci, είναι πολύ πιο προσιτή χάρη στην τρισδιάστατη κάμερα που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης εκτίμησης στο βάθος πεδίου και επομένως άλλη ακρίβεια στην αφαίρεση.

 

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

(305)