Το βασικό στοιχείο της ζωής ενός ολοκληρωμένου άνδρα: η αγάπη

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι «ζεστές» κοντινές ανθρώπινες σχέσεις είναι το βασικό στοιχείο για την προσωπική ανάπτυξη ενός άνδρα.

Το 1938 το Πανεπιστήμιο του Harvard άρχισε να μελετά 268 άντρες φοιτητές και ξεκίνησε τη μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης. Ο στόχος της μελέτης ήταν να εντοπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου.

Η εντυπωσιακή γκάμα των ψυχολογικών, ανθρωπολογικών και σωματικών χαρακτηριστικών που μελετήθηκαν αποτελεί ένα πολύ σοβαρό εχέγγυο του πόσο αντιπροσωπευτική είναι η έρευνα. Επίσης, είναι η πρώτη έρευνα που μας ρίχνει άπλετο φως στο τι είναι σημαντικό για έναν άνδρα, ακόμα και μετά την εποχή της συνταξιοδότησής του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο Triumphs of Experience  το 2012 από τον επικεφαλής της έρευνας, George Vaillant. Σύμφωνα με την σύνοψη του βιβλίου, η έρευνα, που ακολουθεί την ομάδα των ανδρών από την μετ εφηβεία τους μέχρι και την ηλικία των ενενήντα, δίνει μερικά πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα που ρίχνουν φως στο πως εξελίσσεται ένας άνδρας μέσα στα χρόνια.

Μερικά από τα εντυπωσιακά ευρήματα είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι οι άνδρες που ζουν μια καλή ζωή ως ηλικιωμένοι, δεν είχαν απαραίτητα καλή ζωή και στη μέση ηλικία. Ενώ η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ένας άνδρας μπορεί να ανακάμψει από μια άσχημη παιδική ηλικία, οι αναμνήσεις από μια χαρούμενη παιδική ηλικία είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ψυχικής δύναμης καθόλη τη διάρκεια της ζωής.

Ο γάμος φέρνει την περισσότερη ικανοποίηση σε έναν άνδρα μετά από την ηλικία των 70, ενώ η ζωή και μετά τα 80 καθορίζεται λιγότερο από την κληρονομικότητα και περισσότερο από τον τρόπο ζωής που έχει κάποιος έως την ηλικία των 50. Φαίνεται ότι το να γεράσουμε με ζωντάνια και ευεξία εξαρτάται περισσότερο από εμάς και λιγότερο από το πώς είμαστε γενετικά προσδιορισμένοι.

Η καταστροφική δύναμη του αλκοολισμού

Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνα ωστόσο, αφορά τον αλκοολισμό, που θεωρείται από τους ερευνητές ως μια «διαταραχή με τεράστια καταστρεπτική δύναμη». Στην πραγματικότητα, στην συγκεκριμένη έρευνα ο αλκοολισμός είναι η πιο συχνή αιτία διαζυγίου.

Ο αλκοολισμός επίσης βρέθηκε ότι σχετίζεται στενά με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη (που συχνά ακολουθεί την κατάχρηση αλκοόλ). Μαζί με το κάπνισμα, ο αλκοολισμός φαίνεται να είναι η πρώτη αιτία ασθένειας και θανάτων. Και από ένα επίπεδο και πάνω, η ευφυΐα δεν προλαμβάνει τη ζημιά.

Εισόδημα, πολιτικές απόψεις και σεξουαλική ζωή

Σε σχέση με το εισόδημα, οι διαφορές στο βαθμό ευφυΐας δεν επιφέρουν μεγάλες διαφορές στο εισόδημα ενός άνδρα. Σε σχέση με τη σεξουαλική ζωή, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι ότι όσοι είχαν πιο προοδευτικές πολιτικές απόψεις έκαναν πολύ περισσότερο σεξ ως ηλικιωμένοι σε σχέση με εκείνους που είχαν πιο συντηρητικές πολιτικές απόψεις.

Η πολιτική ιδεολογία δεν επηρέαζε την συνολική αίσθηση ευχαρίστησης από τη ζωή, αλλά οι πιο συντηρητικοί άνδρες σταματούσαν σχεδόν την σεξουαλική τους ζωή γύρω στα 68, ενώ οι πιο προοδευτικοί είχαν καλή σεξουαλική ζωή και στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους

Οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις ευνοούν την καριέρα

Στο βιβλίο, ο επικεφαλής της έρευνας, στέκεται στον παράγοντα που φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη σχέση με την υγεία και την ευτυχία ενός άνδρα σε μεγαλύτερη ηλικία: είναι η ζεστασιά των κοντινών σχέσεων. Η έρευνα απέδειξε ότι η σημασία των «ζεστών» κοντινών σχέσεων είναι ακόμα πιο σημαντικό από ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Τα ευρήματα έδειξαν για παράδειγμα ότι οι άνδρες που σκόραραν ψηλά στον παράγοντες «ζεστές προσωπικές σχέσεις» είχαν σημαντικά υψηλότερο εισόδημα στη μέση ηλικία σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλό σκορ στις «ζεστές» διαπροσωπικές σχέσεις.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μεγάλης αυτής έρευνας (οι ερευνητές την ονόμασαν the Grant Study), είναι το πόσο καθοριστικές είναι οι σχέσεις των ανδρών με τη μητέρες τους για την ευεξία τους αργότερα στη ζωή.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό Business Insider: Οι άνδρες που είχαν καλές σχέσεις με την μητέρα τους κατά την παιδική ηλικία είχαν σημαντικά περισσότερο ετήσιο εισόδημα καθώς μεγάλωναν σε σχέση με τους άνδρες που είχαν μια λιγότερο φροντιστική μητέρα. Οι άνδρες που είχαν μια πιο «φτωχή» σχέση με την μητέρα τους κατά την παιδική ηλικία είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια ως ηλικιωμένοι. Επίσης, η ζεστή σχέση ενός γιου με τον πατέρα του σχετιζόταν με λιγότερα επίπεδα άγχους κατά την ενήλικη ζωή και μεγαλύτερη δυνατότητα να ευχαριστηθούν τη ζωή.

Όπως λέει και ο επικεφαλής της έρευνας το νούμερο ένα εύρημα αυτής της έρευνας : «Τα 75 χρόνια και τα 20 εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν σε αυτή την έρευνα, δείχνουν προς ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Η ευτυχία είναι η αγάπη: Τελεία!».

Πηγή: http://www.feelguide.com/

(26837)