Various nuts selection: peanuts, hazelnuts, chestnuts, walnuts, pistachio and pecans in wooden box. Top view with space for your text

Το αλμυρό σνακ που αδυνατίζει και ρίχνει την πίεση – Η ιδανική ποσότητα

Είναι αλμυρό και συνήθως το αποφεύγουμε όταν κάνουμε δίαιτα. Όμως μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα – Ποιο είναι;

Μια χούφτα φιστίκια είναι σίγουρα από τα αγαπημένα σνακ που πολλοί προτιμάμε για να κατευνάσουμε την πείνα μας.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας υποστηρίζει ότι εκτός από γευστικά, τα φιστίκια μπορεί να είναι και επιβοηθητικά στην απώλεια των περιττών κιλών αλλά και στην διατήρηση της καρδιάς μας σε καλή κατάσταση.

Σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 35 γραμμαρίων ελαφρώς αλατισμένων καβουρδισμένων φιστικιών πριν από δύο κύρια γεύματα καθημερινά, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, εστίασε σε δύο ομάδες ενηλίκων στην Αυστραλία με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση 70 γραμμαρίων φιστικιών στην απώλεια βάρους, συγκριτικά με μια παραδοσιακή δίαιτα λίγων λιπαρών.

Και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος (6,7 κιλά) μετά από έξι μήνες.

Όσοι κατανάλωναν φιστίκια είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση: μείωση κατά 5 mmHg, η οποία με τη σειρά της σχετίστηκε με 10% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η ομάδα παρέμβασης κατανάλωνε 35 γραμμάρια φιστίκια δύο φορές την ημέρα, 30 λεπτά πριν από τα δύο κύρια γεύματα. Η ομάδα ελέγχου δεν κατανάλωνε φιστίκια ή φιστικοβούτυρο. Και οι δύο ομάδες είχαν περιορίσει την ενεργειακή του πρόσληψη στα 5.500 kJ για τις γυναίκες και στα 7.000 kJ για τους άνδρες, ενώ δεν είχαν μεταβάλει το πρόγραμμα εκγύμνασής τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα φιστίκια, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά, μπορούν να είναι μέρος ενός αποτελεσματικού προγράμματος απώλειας βάρους», σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Kristina Petersen.

Η ίδια σημειώνει ότι «συνήθως αποφεύγουμε τα φιστίκια όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος επειδή πιστεύουμε ότι περιέχουν πολλές θερμίδες. Αλλά στην πραγματικότητα τα φιστίκια μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για ώρες και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην απώλεια των περιττών κιλών».

Πηγή: ygeiamou.gr

(29)