Τι κερδίζουμε όταν περπατάμε γρήγορα ακόμη και για να πάμε στη δουλειά

Όταν περπατάμε με κάποιο σκοπό – ειδικά για να φτάσουμε εγκαίρως στη δουλειά – περπατάμε γρηγορότερα και νιώθουμε πιο υγιείς, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Transport and Health, διαπίστωσε ότι ο λόγος που περπατά κάποιος αποδίδει οφέλη διαφορετικού μεγέθους στην υγεία του και αντιστοιχεί σε διαφορετική αξιολόγησή της από τον ίδιο. Έτσι, όσοι περπατούσαν από το σπίτι με σκοπό την έγκαιρη προσέλευση στη δουλειά ή αγορές στο μανάβικο, ανέφεραν καλύτερα επίπεδα υγείας από εκέινους που περπατούσαν κυρίως για αναψυχή.

Όπως εξήγησε η Gulsah Akar, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολεοδοµίας – Χωροταξίας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής Knowlton του Πανεπιστημίου του Οχάιο, το περπάτημα για χρηστικούς σκοπούς αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ωφέλιμο για την υγεία, ενώ είναι θετικό πως τέτοιες διαδρομές συμπεριλαμβάνονται ευκολότερα στην καθημερινή ρουτίνα.

Η μελέτη αξιοποίησε στοιχεία από το National Household Travel Survey 2017, μια βάση δεδομένων των ΗΠΑ για τον Απρίλιο του 2016 έως τον Μάιο του 2017.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αυτοαξιολογήσεις υγείας από 125.885 ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών, οι οποίοι ανέφεραν τα λεπτά που ξόδευαν στο περπάτημα για διαφορετικούς σκοπούς – από το σπίτι στη δουλειά, στο σούπερ μάρκετ ή για χαλάρωση καθώς και διαδρομές με τα πόδια που δεν εκκινούσαν από το σπίτι. Κατόπιν, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν από το 1 έως το 5 πόσο υγιείς αισθάνονταν. Τα συνολικά δεδομένα αφορούσαν 500.000 διαδρομές.

Η έρευνα έδειξε ότι:

  • το περπάτημα οποιασδήποτε διάρκειας και για οποιονδήποτε σκοπό, συνδέθηκε με βελτίωση της υγείας
  • επιπλέον 10 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι για διαδρομές σχετικές με την εργασία – όπως από το σπίτι μέχρι τη στάση λεωφορείου 10 λεπτά μακριά – αύξησαν τις πιθανότητες καλύτερης υγείας κατά 6%
  • περπάτημα για ψώνια ή λόγους αναψυχής συνδέθηκε με 3% περισσότερες πιθανότητες καλύτερης υγείας.
  • οι άνθρωποι περπατούσαν ταχύτερα όταν προορισμός ήταν η δουλειά – κατά μέσο όρο 4,35χλμ/ώρα
  • το περπάτημα για ψυχαγωγικούς σκοπούς έφτανε την ταχύτητα των 4,1 χλμ/ώρα

Επιπλέον, οι διαδρομές πεζοπορίας από το σπίτι ήταν γενικά μεγαλύτερες από όσες είχαν διαφορετική αφετηρία, με το 64% των πρώτων να διαρκούν τουλάχιστον 10 λεπτά, ενώ μόνο το 50% των δεύτερων άγγιζε αυτή τη χρονική διάρκεια.

Η Δρ Akar δήλωσε έκπληκτη από το γεγονός ότι το περπάτημα για διαφορετικούς σκοπούς οδηγεί σε διαφορετική προσωπική αξιολόγηση της υγείας τους από τα ίδια τα άτομα.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με την ίδια, επισημαίνουν την ψυχική ανάταση που θα έδινε η αντικατάσταση διαδρομών που γίνονται π.χ. με το αυτοκίνητο με πεζοπορία ή το περισσότερο περπάτημα σε σχέση με την καθιστική ζωή, αφού οι άνθρωποι θα ένιωθαν πιο υγιείς.

Πηγή: ygeiamou.gr

(31)