Τα κρούσματα που αναφέρει η Κίνα είναι «αναμενόμενα», καθώς ο μεταπνευμονοϊός είναι γνωστός και δεν προκαλεί ανησυχία για νέα πανδημία
Ο μάλλον άγνωστος μέχρι σήμερα μεταπνευμονοϊός προκαλεί αυτές τις ημέρες ανησυχίαλόγω της επιδημίας στην Κίνα και της αναφοράς κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Πρόκειται για έναν άνδρα 71 ετών που πάσχει από υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για την 60χρονη σύζυγό του που νοσηλεύεται σε απομόνωση. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η κόρη τους είχε ταξιδέψει στην Κίνα για τις γιορτές.
Όμως ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) δεν είναι νέος. Έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια και η αύξηση των κρουσμάτων τον χειμώνα είναι «αναμενόμενη», ανεφερε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κοινό κρυολόγημα
Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφουν τα Κινεζικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης έξαρσης των αναπνευστικών νοσημάτων του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
«Τα επίπεδα αναπνευστικών λοιμώξεων που αναφέρει η Κίνα βρίσκονται σε φυσιολογικό εύρος. Είναι αυτό που θα περιμέναμε να δούμε τη χειμερινή περίοδο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.
Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας από τους πολλούς ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, με συνήθως ήπια συμπτώματα, είπε. Είναι γνωστός από το 2001 και κυκλοφορεί κάθε άνοιξη και χειμώνα.
Στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν για πρώτη φορά πριν από την ηλικία των 5 ετών, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ. Ο HMPV ευθύνεται για το 10-12% των αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά, ωστόσο επαναλοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία παρακολουθούν τον HMPV όπως άλλα αναπνευστικά νοσήματα, τα φετινά κρούσματα ακολουθούν ανοδική πορεία στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο.
Συγκριτικά με άλλους κοινούς ιούς, ανέφερε το CNN, το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά τον HMPV είναι μικρό, στο 1,94% στις 28 Δεκεμβρίου, έναντι 18,71% για τη γρίπη και 7,10% για την Covid-19.
Ο ιός προκαλεί τα συνήθη συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως βήχα, πυρετό, καταρροή και ενίοτε δύσπνοια.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με την Χάρις, την εκπρόσωπο του ΠΟΥ, αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν πάντως τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και όσοι λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή.
«Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει και με οποιονδήποτε άλλο ιό του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσο σε ανθρώπους που δεν έχουν ανοσία ή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο» ανέφερε.
«Αυτό σημαίνει τα νεογένητα –γι’ αυτό και δεν πηγαίνετε να επισκεφθείτε ένα μωρό και να το φιλήσετε ενώ είστε κρυωμένος. Σημαίνει επίσης τους πολύ ηλικιωμένους. Και πάλι, όταν είστε κρυωμένος δεν πρέπει να επισκέπτεστε την γιαγιά σας που είναι πάνω από 90 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο».
Πώς μεταδίδεται και πώς αντιμετωπίζεται
Όπως συμβαίνει και με άλλους ιούς του αναπνευστικού συμπτώματος, ο HMPV μεταδίδεται με σταγονίδια που απελευθερώνονται με τον βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και με τη χειραψία ή την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.
«Απλά μέτρα πρόληψης μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση. Αν είστε άρρωστος και έχετε συμπτώματα, μείνετε σπίτι».
«Επίσης, αν βρίσκεστε σε χώρο με συνωστισμό ή φτωχό εξαερισμό, και γνωρίζετε ότι κυκλοφορεί κάποιος ιός, σκεφτείτε αν θα φορέσετε μάσκα. Βελτιώστε τον αερισμό όταν μπορείτε. Και φυσικά, καλύψτε το βήχα ή το φτέρνισμα με ένα χαρτομάντηλο».
Για τον ιό υπάρχουν κατάλληλες εξετάσεις, εμβόλιο όμως δεν υπάρχει, ούτε ειδική αντιική θεραπεία.
Οι περισσότεροι αναρρώνουν σε δύο με πέντε ημέρες, αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, η θνητότητα του ιού, δηλαδή το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης, είναι πολύ μικρό.
πηγή: in.gr