Τι είναι η φθινοπωρινή κατάθλιψη και πώς να την αντιμετωπίσετε

Αλλαγή εποχής !

Πώς να καλωσορίσουμε το Φθινόπωρο αντικαθιστώντας την κατάθλιψη με την χαρά της προσμονής!

Το Καλοκαίρι δίνει την θέση του στο φθινόπωρο και όλοι εμείς που κατακλυζόμαστε από γνωστικές προκαταλήψεις, έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι αυτή η αλλαγή δεν μπορεί παρά να μας προκαλέσει θλίψη, μελαγχολία, αναστάτωση.

Έχουμε μάθει να υπακούμε αναντίρρητα στον υποσυνείδητο νου μας. Επομένως, οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας που είναι συνδεδεμένες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν γίνει ακράδαντες πεποιθήσεις, ότι το Φθινόπωρο δεν μπορεί παρά να φέρει μαζί του την στέρηση της ξενοιασιάς και την επιβάρυνση της καθημερινότητας μας με υποχρεώσεις τις όποιες αναγνωρίζουμε ως δυσάρεστες για εμάς.

Από την άλλη πλευρά αν μέσα στο καλοκαίρι, που μας αποχαιρετά, δεν καταφέραμε να βιώσουμε τις προσδοκίες μας και έχουμε μια πικρή γεύση στα χείλη, υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο με το αίσθημα της απογοήτευσης που αγγίζει την κατάθλιψη.

Οι μελέτες των επιστημόνων, στον τομέα της ψυχικής υγείας, μας επιβεβαιώνουν μια όχι και τόσο ευχάριστη παγκόσμια πραγματικότητα πάνω στον πλανήτη μας :

Αύξηση χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και, δυστυχώς, αυτοκτονιών με την έλευση του Φθινοπώρου!

katathlipsi fthinoporo 2

Photo by Paul Green on Unsplash

Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να βιώσουμε αυτήν την αλλαγή της φύσης που αποτελεί ένα ακόμη θαύμα στην ζωή μας:

Αποχαιρετώντας το Καλοκαίρι σκεφτείτε ότι έχετε την τύχη και την ευλογία να μπείτε σε μια νέα φάση της ζωής

Το ότι αναπνέετε και είσθε εδώ με όλες τις αισθήσεις σας δεν είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ αγαπημένοι μου. Όσο όμορφο η λιγότερο όμορφο (κατά την άποψη σας) και αν ήταν το Καλοκαίρι, σας άφησε με την υπόσχεση ότι θα ξαναέρθει φωτεινότερο και σοφότερο, αφού εσείς μετά από έναν χρόνο θα το βλέπετε έτσι. Σκεφθειτε λοιπόν «δεν είναι υπέροχο αυτό; Πόση προσδοκία και ανυπομονησία μου δημιουργεί το μέλλον που με περιμένει να το διαμορφώσω ΕΓΩ ανακαλύπτοντας καινούργια δεδομένα, αποκτώντας γνώση και σοφία η όποια θα με εξελίξει προσφέροντας μου καινούργια, γεμάτα εμπειρίες, μονοπάτια»!

Η εναλλαγή των εποχών σηματοδοτεί την δική μας αλλαγή και εξέλιξη προσφέροντάς μας πάντα μια νέα οπτική.

Πείτε λοιπόν «Ναι έχω την περιέργεια για όλα εκείνα τα πράγματα, στα όποια μέλει να εκτεθώ και να γίνω ένας πλουσιότερος σε εμπειρίες άνθρωπος» !

Συνδέστε την ευχαρίστηση με την αλλαγή και σκεφθείτε πόσο βαρετό θα ήταν το αν δεν συνέβαινε αυτό.

Κατά την διάρκεια του ελευθέρου χρόνου σας απολαύστε μεγάλους περιπάτους με την παρέα η με τα παιδιά σας, αν έχετε

Κρατείστε την συνειδητότητα σας στα χρώματα της φύσης ( το Φθινόπωρο τα γήινα χρώματα αναδεικνύουν όλη την χρωματική πανέμορφη παλέτα τους), βγάλτε φωτογραφίες, αφήστε τα μάτια και τις αισθήσεις σας να εισπράξουν τα αρώματα, τους ήχους, τις εικόνες που σας περιτριγυρίζουν και είναι τα δώρα του σύμπαντος. Είστε οι παραλήπτες. Ανοίξτε με χαρά τα πακέτα σας, η φύση είναι τόσο γενναιόδωρη και το σύμπαν απίστευτα σοφό! Αφεθείτε στην ροή της σοφίας του, μην χάσετε ούτε μια στιγμή διότι από εσάς εξαρτάται να γίνει η θετική ανατροφοδότηση για το μέλλον σας.

katathlipsi fthinoporo 1

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Γράψτε στο σημειωματάριο σας και προγραμματίστε ότι εκκρεμότητες έχετε ή εργασίες που χρειάζεται να γίνουν. Βάλτε μια σειρά προτεραιότητας ξεκινώντας από τα πιο επείγοντα.

Οργανώστε τον χρόνο σας και τακτοποιήστε τον στο μυαλό σας, γράφοντας με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τις λίστες με αυτά που πρέπει να γίνουν.

Επειδή το Φθινόπωρο με την έναρξη των σχολείων έχει αρκετές οικονομικές υποχρεώσεις, κάντε έναν προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε πιο σωστά τα χρήματά σας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της εποχής και καλύπτοντας πάντα σε πρώτη φάση τα επείγοντα και αναγκαία. Αυτό θα σας κάνει να νοιώσετε μεγαλύτερη ηρεμία και σιγουριά.

Τέλος, θέλω να θυμάστε: Η ζωή είναι ένα δώρο! Ανοίγοντας το πακέτο της ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας. Είμαστε όλοι μοναδικοί, υπέροχοι, αξιολάτρευτοι και διαθέτουμε μια μαγική δύναμη: Να δημιουργούμε κάθε φορά, μέσα σε κάθε εποχή, τον παράδεισό μας. Εμείς και μόνο εμείς τον δημιουργούμε γιατί ασφαλώς … τι άλλο; Τον αξίζουμε!

Να έχετε ένα δημιουργικό, γεμάτο όμορφες αφετηρίες, Φθινόπωρο!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life coach

(5)