Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ξεκινάμε γυμναστική

Tα πιο συνηθισμένα λάθη των αρχάριων και tips για να μπορέσουμε να τα αποφύγουμε

Πολλές παράμετροι, σωματικές και ψυχολογικές, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Ο ενθουσιασμός, η απειρία ή η πεποίθηση πως η φυσική μας κατάσταση παραμένει η ίδια με εκείνη που είχαμε την τελευταία φορά που ασκηθήκαμε, μπορούν να σαμποτάρουν τις προπονήσεις μας.

Ωστόσο, αρκεί να ξέρουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη των αρχάριων για να μπορέσουμε και να τα αποφύγουμε…

Βιαζόμαστε να δούμε αποτελέσματα

Η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε να μην απογοητευτούμε και τελικά παρατήσουμε τη γυμναστική.

Μπορεί να μη χάσαμε 5 κιλά μέσα στον πρώτο μήνα γυμναστικής, όμως σίγουρα η σωματική άσκηση μας έχει ωφελήσει ήδη με πολλούς τρόπους, είτε πρόκειται για την ποιότητα του ύπνου μας είτε για τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Παραλείπουμε τις διατάσεις

Ένα κομμάτι της γυμναστικής που συχνά παραλείπεται είναι οι διατατικές ασκήσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση.

Οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος αφορά τη σειρά που γίνονται: οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται τα «πιασίματα».

Δεν προγραμματίζουμε τις προπονήσεις μας

Τη μία ημέρα μπορεί να αργήσαμε να ξυπνήσουμε και τελικά να μη βγήκαμε για τον πρωινό μας περίπατο.

Την άλλη ημέρα μπορεί να είχαμε κουραστεί πολύ στη δουλειά κι έτσι να μη γυμναστήκαμε στο σπίτι.

Ακριβώς επειδή πολλές φορές το πιεστικό μας πρόγραμμα μπορεί να κάνει τη γυμναστική να μη δείχνει ιδιαίτερα δελεαστική, είναι σημαντικό να προγραμματίζουμε τις προπονήσεις μας όπως θα κάναμε με ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Υπερβάλλουμε

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινάμε τη γυμναστική έχοντας στο μυαλό μας κάποιον στόχο, όπως η απώλεια βάρους ή ένα πιο γραμμωμένο κορμί. Όποιος κι αν είναι ο στόχος μας, όλοι θέλουμε να τον επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό όμως πολλές φορές μπορεί να μας ωθήσει σε υπερβολές και τραυματισμούς.

Και όπως καταλαβαίνετε, αν τραυματιστούμε και αναγκαστούμε να αφήσουμε τη γυμναστική στην αρχή των προσπαθειών μας, το πιθανότερο είναι τελικά να τα παρατήσουμε.

Δεν επιλέγουμε σωστά ρούχα

Μπορεί να μας φαίνεται δευτερεύον, όμως τα ρούχα και τα αξεσουάρ δεν αποκλείεται να κάνουν τη διαφορά.

Πρώτα από όλα, χωρίς τα κατάλληλα παπούτσια ή το αθλητικό σουτιέν με τη σωστή στήριξη, η γυμναστική μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη διαδικασία.

Επίσης, ένα όμορφο αθλητικό σύνολο μπορεί να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο για να γυμναστούμε.

Παραμελούμε την ενυδάτωσή μας

Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας, τα επίπεδα ενέργειάς μας μειώνονται, ενώ παράλληλα οι μύες μας γίνονται πιο δύσκαμπτοι.

Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το μπουκαλάκι με το νερό μας.

Πηγή: in.gr

(3)