Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της εγκυμοσύνης!

Είναι φυσικό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, να πρέπει η έγκυος να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Ο καλύτερος τρόπος που μπορεί να ενεργήσει είναι αποφεύγοντας τις ακρότητες!

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ;

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να πίνετε πολύ καφέ. Ίσως όμως ήρθε η ώρα να τον περιορίσετε! Όπως και άλλα διεγερτικά, αφυπνούν και το μωρό σας, όχι μόνο εσάς. Πρέπει λοιπόν να τον ελαττώσετε, μια μέτρια ποσότητα δεν θα βλάψει ούτε εσάς ούτε το έμβρυο. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι εάν λαμβάνετε πολύ καφεΐνη κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής αλλά και καθυστερεί η ανάπτυξη του παιδιού. Έτσι, θα πρέπει να συνηθίσετε χωρίς καφέ ή να περιορίσετε τη δόση του.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΗΚΩΝΩ ΒΑΡΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ;

Αν δεν έχετε κύηση υψηλού κινδύνου, δεν υπάρχει φόβος να σηκώσετε για παράδειγμα τσάντες από ψώνια. Ωστόσο δεν είναι και το πιο θετικό διότι επηρεάζονται οι κοιλιακοί μυς και οι ραχιαίοι. Έτσι προσπαθήστε να αποφεύγετε, εάν είναι δυνατόν, την άρση βαρών.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ CLUB;

Παρά το γεγονός ότι έχουμε την εντύπωση ότι το μωρό προστατεύεται από το θόρυβο, επειδή είναι μέσα στη κοιλιά, στη πραγματικότητα δεν έχει όμως καμία ασφάλεια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι ωφέλιμο να ακούει μουσική αλλά πρέπει να είναι σαν μια κανονική φωνή όχι δυνατότερα. Η μουσική στα κλάμπ και μπαρ μπορεί να προκαλέσει άγχος στο παιδί, το μπάσο για παράδειγμα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και σε ανωμαλίες κινήσεως του εμβρύου.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΨΩ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ;

Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι πολύ σημαντικά προβλήματα μπορούν να προκύψουν από το βάψιμο των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι βαφές αυτές περιέχουν χρωστικές ουσίες, διαλύτες και οξυζενέ. Το δέρμα μπορεί να απορροφήσει ελάχιστες ποσότητες αυτών των ουσιών, κάτι το οποίο είναι επιβλαβές. Άρα λοιπόν, μη βάφετε τα μαλλιά σας κατά την εγκυμοσύνη ή αν είναι αναπόφευκτο, μια καλή λύση είναι η χρήση φυτικών βαφών.

(Πηγή: https://gkaravelas.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας (MD, MSc) Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος. Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης & εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Μ. Μπότσαρη 66 Δραπετσώνα Πειραιάς & Υψηλάντου 43 & Μαρασλή Κολωνάκι Αθήνα 
τηλ. επικοινωνίας: 210 46 19 735 – 210 89 81624-7 & 6986989220 

(1160)