Τα κρυφά συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται μόνο με θλίψη και ανηδονία ή απροθυμία να κάνουμε πράγματα που κάναμε μέχρι σήμερα. Υπάρχουν και άλλα κρυφά σημάδια, συμπεριφορές που μπορεί να οφείλονται στην κατάθλιψη:

Όταν βγαίνετε για ψώνια είστε εκτός ελέγχου.

Για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, οι αγορές στα μαγαζιά ή μέσω διαδικτύου είναι ένας τρόπος για να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους και να νιώσουν ευχαρίστηση.

Κάντε μία κλήση αγάπης στο 19820 και βοηθήστε τα παιδιά σε ανάγκη. Βέβαια, οι υπερβολικές αγορές σε μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα μανίας ή διπολικής διαταραχής.

Πίνετε παραπάνω από όσο πρέπει.

Ένας στους τρεις πάσχοντες από μείζονα κατάθλιψη κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Αν νιώθετε ότι πρέπει να πιείτε για να διαχειριστείτε το άγχος σας και την κατάθλιψή σας μάλλον ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

Παρόλο που το αλκοόλ προσωρινά ανεβάζει τη διάθεση, στην ουσία πρόκειται για κατασταλτικό. Επομένως, μπορεί να κάνει ακόμα χειρότερα και πιο συχνά τα επεισόδια της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ξεχνάτε.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη κατάθλιψη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε συρρίκνωση ή αποδυνάμωση των τμημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Προτιμάτε να “ζείτε” μέσω διαδικτύου.

Περνάτε πολύ χρόνο στο internet; Αυτό μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της κατάχρησης του διαδικτύου. Οι καταθλιπτικοί τείνουν να περνάνε πολύ χρόνο σε on-line κοινότητες, παιχνίδια και πορνογραφικά site.

Πρόσληψη βάρους.

Μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα βρήκε ότι οι νεαροί ενήλικες που πάσχουν από κατάθλιψη παίρνουν βάρος και μάλιστα γύρω από τη μέση. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με επεισόδια υπερφαγίας.

Έχετε πόνο που δεν υποχωρεί;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για τον χρόνιο πόνο στη μέση. Μία από αυτές έδειξε ότι έως και το 42% των ανθρώπων με χρόνιο πόνο στη μέση είχαν κατάθλιψη, προτού ξεκινήσει ο πόνος. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, η κατάθλιψη παραμένει αδιάγνωστη, γιατί ο κόσμος δεν τη συσχετίζει με τους πόνους στο σώμα του.

Η κατάθλιψη συνδέεται με χαμηλή λίμπιντο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα με κατάθλιψη, που χρησιμοποιούν το σεξ για να διαχειριστούν το στρες τους.

Η εμμονή με το σεξ, η απιστία, οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όσον αφορά στη σεξουαλική ζωή μπορούν όλα να είναι σημάδια κατάθλιψης.
Μπορεί βέβαια να υποκρύπτουν και μανία ή διπολική διαταραχή.

Εμφανίζετε εκρήξεις συναισθημάτων.

Τα άτομα με κατάθλιψη είτε δεν εκφράζουν καθόλου τα συναισθήματά τους, είτε τα εκφράζουν με υπερβολή.

Μπορεί να έχουν εκρήξεις και ευερεθιστότητα, μπορεί να εκδηλώνουν υπερβολική λύπη ή απελπισία, ανησυχία ή φόβο. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν ή ανεξήγητες ενοχές.

Τζόγος.

Εάν επιδίδεστε σε τυχερά παιχνίδια περισσότερο από όσο πρέπει, μπορεί να έχετε κατάθλιψη η να είστε εξαρτημένος από το τζόγο.

Δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα;

Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο του καπνίσματος. Το πολύ κάπνισμα (περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα) και το άναμμα τσιγάρου εντός πέντε λεπτών από την αφύπνιση, είναι κοινό χαρακτηριστικό των καπνιστών που πάσχουν από κατάθλιψη.Advertisements

Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας.

Εάν ξαφνικά αμελείτε βασικές κινήσεις φροντίδας για τον εαυτό σας, όπως το να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας σας, να πλένετε τα δόντια σας, να παραλείπετε γεύματα, να μην κάνετε τις ιατρικές σας εξετάσεις, ίσως να πάσχετε από κατάθλιψη.

Πηγή: thecaller.gr

(18)