Τα αντικαταθλιπτικά θα με παχύνουν;

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Η κατάθλιψη δυστυχώς αποτελεί την σύγχρονη μάστιγα καθώς ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων αλλά και η ψυχανάλυση θεωρείται απαραίτητη ώστε το άτομο που πάσχει, να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του καθώς η κατάθλιψη είναι μία νόσος που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την κοινωνική ,την επαγγελματική αλλά και την προσωπική ζωή του πάσχοντος.

  • Ποια είναι όμως η σχέση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και της αύξησης του βάρους;

Οι περισσότεροι πάσχοντες από κατάθλιψη που ακολουθούν μακροχρόνια αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα παραπονιούνται ότι έχει αυξηθεί αρκετά το βάρος τους.

  • Είναι αλήθεια αυτό ή είναι τυχαίο γεγονός;

Ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ράφαελ Γκαφούρ του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου μετά από αναλύσεις στοιχείων για περισσότερους από 300.000 παχύσαρκους διαπίστωσαν ότι το βάρος τους αυξήθηκε πολύ περισσότερο μετά από χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Όμως και άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος μετά από πενταετή χρήση φαρμάκων για την θεραπεία της κατάθλιψης αύξησαν το βάρος τους με κίνδυνο μάλιστα να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κάνουν χρήση των 12 συχνότερα συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών , είναι  πάρα πολύ πιθανό να βάλουν πρόσθετα κιλά σε σχέση με όσους δεν κάνουν τέτοια θεραπεία. Αν η θεραπεία τους συνεχιστεί για δύο χρόνια αυξάνεται και ο κίνδυνος να βάλουν κιλά.

Εύλογα όμως μετά τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα για το τι πρέπει να κάνουν όλοι εκείνοι που είναι αναγκασμένοι να παίρνουν για αρκετά χρόνια αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Δυστυχώς η κατάθλιψη είναι μια νόσος που δύσκολα απομακρύνεται. Μπορεί να χρειαστεί σύμφωνα με τους ψυχολόγους μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για να μπορέσει ο πάσχων να την ξεπεράσει. Σίγουρα η αύξηση των κιλών δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στη σωστή θεραπεία για την κατάθλιψη. Απαιτείται συνυπολογισμός του προβλήματος και των παραμέτρων του από τον ψυχολόγο που σας έχει αναλάβει.

(266)