Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένα διαζύγιο ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος και δύσπνοια – αποτέλεσμα μιας κατάστασης που περιγράφεται ως «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς».
Το σύνδρομο, το οποίο οι γιατροί αποκαλούν επισήμως μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, θεωρείται ότι προκαλείται από σωματικό ή συναισθηματικό στρες, το οποίο απελευθερώνει κύματα ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη που εμποδίζουν την καρδιά να συστέλλεται σωστά. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα, αλλά μια μικρή μειοψηφία υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια.
Αν και το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι πιο συχνό στις γυναίκες, οι άνδρες πεθαίνουν από αυτό σε υπερδιπλάσιο ποσοστό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 200.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που νοσηλεύτηκαν με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς από το 2016 έως το 2020. Σε αυτήν την ομάδα πέθανε περίπου το 11% των ανδρών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν γύρω το 5%. Τα δεδομένα ενισχύουν προηγούμενες μελέτες που έδειξαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες.
«Φαίνεται να είναι ένα σταθερό εύρημα ότι οι άνδρες δεν παθαίνουν τόσο συχνά το σύνδρομο takotsubo, αλλά όταν το παθαίνουν, τα πάνε χειρότερα», ανέφερε η Dr. Harmony Reynolds, διευθύντρια του Sarah Ross Soter Center for Women’s Cardiovascular Research στο NYU Langone Health, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να έχουν να κάνουν με το τι πυροδοτεί τις παθήσεις τους, λένε οι καρδιολόγοι. Στους άνδρες, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς προκαλείται συνήθως από κάποιο σωματικό στρεσογόνο παράγοντα, όπως μια χειρουργική επέμβαση ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις γυναίκες, ο λόγος είναι συνήθως συναισθηματικός, όπως η απώλεια εργασίας ή ενός αγαπημένου προσώπου.
«Οι άνθρωποι με συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες στην πραγματικότητα τα πάνε αρκετά καλά», ανέφερε ο δρ Ilan Wittstein, καρδιολόγος στο Johns Hopkins Medicine, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
«Οι άνδρες μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν και να έχουν άσχημα αποτελέσματα, επειδή είναι εξαρχής λιγότερο ευαίσθητοι», πρόσθεσε. «Έτσι, χρειάζεται μια πιο επικίνδυνη αφορμή για να επισπευσθεί το σύνδρομο», εξήγησε.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Mohammad Movahed, δήλωσε ότι οι άνδρες μπορεί επίσης να δυσκολεύονται περισσότερο να ανακάμψουν από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, καθώς τείνουν να έχουν λιγότερη κοινωνική υποστήριξη που τους βοηθά να διαχειριστούν το στρες.
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Είναι το άγχος ο μοναδικός εκλυτικός παράγοντας;
Για να επιβεβαιώσουν ότι ένα άτομο πάσχει από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, οι γιατροί αναζητούν μερικά σημάδια. Σε έναν τυπικό ασθενή, μέρος του καρδιακού μυός του είναι διογκωμένο σαν μπαλόνι, αλλά δεν έχει φραγμένη αρτηρία, κάτι που συνήθως συνδέεται με καρδιακές προσβολές. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν επίσης να υποδείξουν ένα στρεσογόνο γεγονός που προηγήθηκε του επεισοδίου.
Θέλεις να μάθεις πόσο γρήγορα γερνάει η καρδιά σου; Ποια εξέταση πρέπει να κάνεις
«Οι πιέσεις που υπομένουμε στην καθημερινή μας ζωή, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές, μπορούν στην πραγματικότητα να μας επιβαρύνουν», ανέφερε ο δρ Matthew Tomey, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη.
Αλλά, σύμφωνα με τον καρδιολόγο Wittstein, το άγχος από μόνο του μπορεί να μην είναι αρκετό για να προκαλέσει το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς.
«Κάποιοι άνθρωποι απλά απογοητεύονται λίγο στη δουλειά ή κάποιος έκανε τζόκινγκ λίγο πιο έντονα ή κάποιος απλά κόλλησε σε ένα κόκκινο φανάρι και τον πείραξε αυτό», λέει.
Ο ίδιος πιστεύει τώρα ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μια υποκείμενη ευαισθησία στο σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς. Η έρευνά του υποδηλώνει ότι οι ορμόνες του στρες μπορούν να συστέλλουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν την καρδιά, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος. Αυτό θα μπορούσε να κάνει ορισμένους ανθρώπους, όπως εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, πιο ευάλωτους, λέει.
Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό πιθανώς οφείλεται, εν μέρει, στη μείωση των οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν στη διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων γύρω από την καρδιά.
Δύσκολα αντιμετωπίζεται, δύσκολα προλαμβάνεται
Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, τα μυστήρια που περιβάλλουν το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς δυσχεραίνουν την πρόληψη και την αντιμετώπιση.
Οι γιατροί συνταγογραφούν περιστασιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλα καρδιακά προβλήματα, όπως οι β-αναστολείς, ή βρίσκουν τρόπους να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν το στρες, όπως ο διαλογισμός και η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Η νέα του μελέτη διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ήταν σχετικά σταθεροί από το 2016 έως το 2020 – ένα σημάδι ότι το σημερινό θεραπευτικό τοπίο δεν είναι επαρκές.
Αλλά, σύμφωνα με τον Wittstein, η μελέτη βασίστηκε σε διαγνωστικούς κωδικούς που δόθηκαν σε νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι μπορεί μερικές φορές να χάσουν την πλήρη εικόνα του τι συνέβαλε στον θάνατο ενός ατόμου, ειδικά αν το άτομο αυτό είχε εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο νευρολογικό πρόβλημα.
«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ανάρρωσαν από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς και στη συνέχεια πέθαναν από επιπλοκές από κάτι άλλο», εξηγεί.
Για τους καρδιολόγους, η καλύτερη συμβουλή τους είναι να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να πάνε στο νοσοκομείο αν έχουν πόνο στο στήθος ή δύσπνοια και να μην θεωρούν ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται απλά στο άγχος.
Πηγή: iatropedia.gr