Δεν θα περίμενε κανείς την επιστήμη για να βεβαιωθεί ότι το χιούμορ κάνει καλό στη σχέση και ότι όσοι γελούν μαζί μπορούν να την κάνουν να διαρκέσει στο χρόνο. Οι έρευνες ωστόσο θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν για τους λόγους πίσω από την επιλογή αστείων συντρόφων.

Σειρά από μελέτες χρίζουν το χιούμορ βασιλιά του φλερτ και αναδεικνύουν το γέλιο ως συνεκτική ύλη σε μια σχέση. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το χιούμορ χρησιμεύει ως δείκτης για άλλα θετικά χαρακτηριστικά όπως η δημιουργικότητα, η ευφυΐα, η ζεστασιά και οι ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και ως μέσο για την καλύτερη διαχείριση του άγχους. Και μάλλον έχουν δίκιο, σύμφωνα με τα ευρήματα έξι μελετών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Personality and Social Psychology Bulletin και ισχυρίζονται ότι επιλέγουμε συντρόφους με χιούμορ γιατί τα ευρηματικά μυαλά τους θα δώσουν λύση σε πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

«Με ενδιέφερε το χιούμορ καθώς πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο που διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στις σχέσεις», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Erika Langley, υποψήφια διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία αποφάσισε την εκπόνηση του ερευνητικού project σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια Michelle Shiota για να βρει απαντήσεις γύρω από την έλξη και το χιούμορ, εν μέσω πολλών και αντικρουόμενων ενίοτε θεωριών και εξηγήσεων.

Το project συμπεριέλαβε έξι μελέτες με αντικείμενο τη διερεύνηση του χιούμορ ως δείκτη επιθυμητών χαρακτηριστικών στους υποψήφιους συντρόφους, μεταξύ των οποίων η δημιουργική σκέψη, η ευφυΐα, η κοινωνικότητα και η κοινές αντιλήψεις για τον κόσμο.

Το χιούμορ αποδείχθηκε:

1. δείκτης δημιουργικότητας· για την μελέτη 1, ζητήθηκε από 258 συμμετέχοντες να αξιολογήσουν δύο σενάρια πρώτου ραντεβού, ένα όπου οι φανταστικοί υποψήφιοι σύντροφοι έκαναν αστεία και γελούσαν και ένα με πλήρη απουσία χιούμορ. Αν και τα δύο σενάρια χαρακτηρίστηκαν «ευχάριστα», ο υποψήφιος σύντροφος με χιούμορ θεωρήθηκε πιο δημιουργικός από τους συμμετέχοντες και των δύο φύλων.

2. πιο αποτελεσματικό όταν είμαστε αποδέκτες· 288 συμμετέχοντες στη μελέτη 2 διακρίθηκαν σε αυτούς που έκαναν τα αστεία (Jokers) και αυτούς που τα δέχονταν (Laughers). Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αντίληψη του χιούμορ ως δείκτη δημιουργικότητας και εφευρετικότητας, όταν όμως ο υποψήφιος σύντροφος έκανε τους συμμετέχοντες να γελούν.

3. ιδανικό για κάθε τύπο σχέσης· η μελέτη 3 με 329 συμμετέχοντες εξέτασε κατά πόσο η επίδραση του χιούμορ στην επιλογή χαρακτηριστικών επηρεάζεται από τον τύπο της σχέσης (σύντομες, μακροχρόνιες ή με στόχο τον γάμο), καταλήγοντας ότι η αξία του ως στοιχείο δημιουργικότητας δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια και τον σκοπό μιας σχέσης, αν και αποτελεί πλεονέκτημα κυρίως για τις μακροχρόνιες.

4. καταλληλότερο για μακροχρόνιες σχέσεις· σε συνέχεια των παραπάνω, με τη μελέτη 4 σε ένα δείγμα 270 συμμετεχόντων οι ερευνήτριες επιβεβαίωσαν ότι το χιούμορ ως δείκτης δεξιοτήτων δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων είναι πιο σημαντικό στο πλαίσιο μακροχρόνιων σχέσεων.

5. «νικητής» και στο online dating· η μελέτη 5 ακολούθησε εξέτασε τον ρόλο του χιούμορ στο online dating. Οι αξιολογήσεις των 145 συμμετεχόντων αποκάλυψαν ότι τα προφίλ με χιούμορ έδωσαν την εντύπωση μεγαλύτερης δημιουργικότητας και σχετίστηκαν με μεγαλύτερη επιθυμία για περισσότερες δραστηριότητες στο πρώτο ραντεβού.

6. δείκτης κοινωνικότητας· στην τελευταία μελέτη, 342 συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο γνωριμιών όπου οι πιθανοί σύντροφοι απαντούσαν σε ερωτήσεις με χιουμοριστικό ή μη χιουμοριστικό τρόπο. Όσοι απαντούσαν με χιούμορ αξιολογήθηκαν ως κοινωνικά ικανότεροι, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χιούμορ μπορεί γίνει δίαυλος επικοινωνίας του ενδιαφέροντος και αφετηρία μιας ρομαντικής σχέσης.

Συνοψίζοντας, οι έξι μελέτες δείχνουν ότι το χιούμορ παίζει σημαντικό ρόλο στη ρομαντική έλξη και γίνεται αντιληπτό ως δείκτης δεξιοτήτων δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων, δήλωσε η Langley. Τα άτομα με καλή αίσθηση του χιούμορ κρίνονται πιο ελκυστικά για διάφορους τύπους σχέσεων, από τα πρώτα ραντεβού έως τις μακροχρόνιες σχέσεις, ανεξαρτήτως φύλου.

Αν και το project ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ χιούμορ και ρομαντικής έλξης, δεν έλειπαν οι περιορισμοί όπως ότι οι μελέτες βασίστηκαν σε υποθετικά σενάρια και ψεύτικα προφίλ διαδικτυακών γνωριμιών.

Πηγή: ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK