«Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη»

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από τη Janssen Ελλάδος

Πώς ο φόβος του στιγματισμού πολλές φορές εμποδίζει τους ανθρώπους με κατάθλιψη να απευθυνθούν σε φίλους, οικογένεια ή ειδικούς.

Η κατάθλιψη είναι η ψυχική νόσος της εποχής μας, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί. Επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με κάποια μορφή της. Δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και ηλικίες – από κατάθλιψη μπορεί να πάσχουν άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και ηλικιωμένοι, παιδιά και έφηβοι.

Οι ενδείξεις της νόσου συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους με έντονες εναλλαγές στη διάθεση ή/και με την απώλεια κάθε ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. Η αδιαφορία, η παραίτηση, η θλίψη και η μελαγχολία, η απομάκρυνση από κάθε κοινωνική συναναστροφή επικρατούν και το άτομο νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο, γεγονός που εντείνει όλα τα παραπάνω.

Η αναζήτηση συμβουλής και βοήθειας από ειδικό επαγγελματία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου. Πολλοί από τους ανθρώπους που υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, είτε γιατί φοβούνται μήπως αυτό είναι κάτι σοβαρό, είτε γιατί ανησυχούν για  τις αντιδράσεις της οικογένειας και του κοινωνικού τους περίγυρου, είτε γιατί ντρέπονται ότι θα θεωρηθούν αδύναμοι και θα στιγματιστούν. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν αναζητούν βοήθεια, πρέπει να ξεπεραστούν. Η ενδεδειγμένη λύση είναι να συμβουλευτούν ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας και να λάβουν την απαραίτητη καθοδήγηση.

Η εκστρατεία

Με στόχο να παρακινήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα στερεότυπα, η Janssen Ελλάδος ανακοίνωσε νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Η καμπάνια με τίτλο «Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη» εξελίσσεται μέσα από την ομώνυμη επίσημη ιστοσελίδα και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Η εκστρατεία αφορά στην ανάδειξη ενός σημαντικού προβλήματος υγείας, που αγγίζει συμπολίτες μας από κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα. Άνδρες και γυναίκες που δίνουν τη μάχη να ξεπεράσουν τη νόσο.

Εκτός από το να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και να παρακινήσει τους πάσχοντες να «ανοιχτούν» και να μιλήσουν, η καμπάνια έχεις ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να κατανοήσουν καλύτερα τη νόσο, να υποστηρίξουν, να βοηθήσουν και να αντιμετωπίσουν κανονικά, – χωρίς υπερβολές και με άρνηση -, όσους ζουν με την κατάθλιψη. Γιατί είναι και ο φόβος του στιγματισμού, της ταμπέλας και των διακρίσεων που πολλές φορές εμποδίζει τους ανθρώπους με κατάθλιψη να απευθυνθούν σε φίλους, οικογένεια ή ειδικό για να αναζητήσουν και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Αν η προσέγγιση των ατόμων με κατάθλιψη είναι θετική και ενθαρρυντική στο να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη, τότε, ίσως να «έσπαγε» η σιωπή και να εξαλειφόταν η προκατάληψη που υπάρχει απέναντί τους. Η κατανόηση της πάθησης θα βοηθήσει όλους μας, τα άτομα με κατάθλιψη δεν θα ζουν με το φόβο του στίγματος και ίσως έτσι ως κοινωνία κατορθώσουμε να βάλουμε φρένο στην προκατάληψη γύρω από τη νόσο.

«Έχω αποδεχτεί ότι έχω κατάθλιψη, και αυτό με βοήθησε να καταλάβω ότι η θλίψη δεν καθορίζει το ποια είμαι εγώ ως άνθρωπος. Η θλίψη μπορεί να είναι πάντα μαζί μου, όμως ξέρω ότι όταν αφήνω τους άλλους ανθρώπους να με βοηθήσουν, με περιμένουν καλύτερες μέρες», δηλώνει ένα από τα πρόσωπα της καμπάνιας «Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη». Και σκιαγραφεί με αντιπροσωπευτικό τρόπο τα συναισθήματα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με θάρρος και σθένος.

Πηγή: athensvoice.gr

(27)