ÅÊÔÁÊÔÁ ÌÅÔÑÁ ÃÉÁ ÔÏÍ ÊÏÑÏÍÏÚÏ-ÊËÅÉÓÔÁ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁÔÁ ÓÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ (EUROINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Σοκ και δέος από τον κοροναϊό – Η Ελλάδα κατέβασε ρολά

Νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις, που όλοι είχαμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζήσει στην πραγματικότητα βιώνει ο πλανήτης μας τις τελευταίες εβδομάδες

Νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις, που όλοι είχαμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζήσει στην πραγματικότητα βιώνει ο πλανήτης μας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κοροναϊός επελαύνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας προκαλέσει πάνω από 7.174 θανάτους.

Με σκοπό την αποτροπή και τον περιορισμό της εξάπλωσής του φονικού ιού, ο πλανήτης «οχυρώνεται» παίρνοντας σκληρά ενίοτε σκληρά μέτρα, με σκοπό να πετύχει αυτό που αποκαλούμε «άμβλυνση της καμπύλης». Δηλαδή να «απλώσουμε» στο χρόνο όσο περισσότερο μπορούμε τα κρούσματα, ώστε ο αριθμός των ταυτόχρονων κρουσμάτων να μην ξεπεράσει τις δυνατότητες του νοσοκομειακού συστήματος.

Με λίγα λόγια, κάθε μέρα που καθυστερούμε την επιδημία είναι μία επιπλέον μέρα που προσφέρεται στα νοσοκομεία για να προετοιμαστούν.

Ένα παράδειγμα του πως λειτουργεί η «άμβλυνση της καμπύλης»

Από αυτή τη νέα, τρομακτική, πραγματικότητα δεν γλίτωσε ούτε η Ελλάδα. Η χώρα μας μετράει 352 κρούσματα και 4 νεκρούς. Οι τοπικές αρχές δρώντας με πρωτόγνωρη για τα ελληνικα δεδομένα ταχύτητα και επιδεικνύοντας ωριμότητα και σοβαρότητα πήραν μια δέσμη σκληρών, αλλά απαραίτητων μέτρων, βάζοντας ουσιαστικά «λουκέτο» στην Ελλάδα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τα μέτρα αυτά που ξεκίνησαν από αναβολές εκδηλώσεων και αγώνες χωρίς κόσμο, έφτασαν σε κλείσιμο σχολείων, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων εστίασης, ακόμα και καταστημάτων λιανικής, τα οποία δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

Πλέον, από την Τετάρτη, όταν και θα κλείσουν και τα καταστήματα, η Ελλάδα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά και οι πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.

Ενώ τα μέτρα, σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζονται τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες για να φανεί εάν αποδίδουν, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ επανεκτιμούν κάθε μέρα την κατάσταση και προβαίνουν σε νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εχθές, Δευτέρα, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στην χώρα.

Πρόκειται για όλα τα καταστήματα, εκτός από εκείνα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα.

Ειδικότερα, ανοιχτά θα παραμένουν:

  • Σούπερ Μάρκετ,
  • Φαρμακεία,
  • Καταστήματα τροφοδοσίας (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικά, μίνι μάρκετ)
  • Ντελίβερι στη διατροφή
  • Περίπτερα
  • Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
  • Τράπεζες
  • Υπηρεσίες ταχυμεταφορών – κούριερ
  • Συνεργεία Αυτοκινήτων
  • Καταστήματα γεωργικών προϊόντων
  • Καταστήματα οπτικών ειδών
  • Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας

Σημειώνεται πως νέες διευκρινήσεις και αναλυτικός κατάλογος αναμένεται σήμερα, εντός της ημέρας, όπως εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έκτακτα μέτρα και κάρτα εισόδου για σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ, τα οποία, σύμφωνα και με όσα διατείνεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κλείσουν, λειτουργούν από χθες, Δευτέρα, με ελεγχόμενη είσοδο.

Αυτό γίνεται με σκοπό την αποφυγή εικόνων, όπως αυτές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με πολίτες να κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας συνωστισμό, αγνοώντας έτσι παντελώς τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου τους, από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ. Επίσης, θα λειτουργούν και την Κυριακή.

Αναστολή στις λειτουργίες

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα, το οποίο είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις προηγούμενες ημέρες ήταν η λειτουργία της εκκλησίας, για όσο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα της κυβέρνησης.

Τελικά  πρωθυπουργός έκοψε εχθές αργά το βράδυ τον «γόρδιο δεσμό» αναφορικά με τη λειτουργία της Εκκλησίας.

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός.

Πηγή: in.gr

(10)