Μερικά απλά στοιχεία για την κατάθλιψη, γνωστή και ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και επηρεάζουν τον τρόπο που αισθάνεστε, σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε.
Μερικά απλά στοιχεία για την κατάθλιψη, γνωστή και ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή:
- Είναι πολύ κοινή πάθηση: Υπολογίζεται ότι, μόνο στις ΗΠΑ, 21 εκατομμύρια ενήλικες έχουν βιώσει σοβαρή κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά. Είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας.
- Είναι σοβαρή κατάσταση: Η σοβαρή κατάθλιψη οδηγεί σε αναπηρία που επηρεάζει την ικανότητά σας να λειτουργείτε σε καθημερινή βάση. Απλές δραστηριότητες όπως το φαγητό, ο ύπνος, η εργασία και η συγκέντρωση μπορεί να γίνουν σχεδόν αδύνατες. Μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενοχής και αναξιότητας και σε σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
- Είναι θεραπεύσιμη: Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν στους ασθενείς ότι η θεραπεία είναι μια διαδικασία. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί ένα θεραπευτικό σχήμα που να είναι αποτελεσματικό για τον καθένα ξεχωριστά.
Όταν κάποιο δικό σας άτομο παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι να κάνετε, τι να πείτε ή πώς να βοηθήσετε.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις από την Gonzalez-Strick για το πώς να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη:
Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας
Μάθετε για τα σημάδια, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές για την κατάθλιψη. Κατανοήστε ότι μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Επηρεάζει τους ενήλικες διαφορετικά από ό,τι επηρεάζει τους εφήβους και τα παιδιά. Όταν βρίσκετε στοιχεία και συλλέγετε πληροφορίες, λάβετε υπόψη αξιόπιστες πηγές.
Να είστε παρόντες
Είναι σημαντικό να δείξετε ενδιαφέρον, επικυρώνοντας τα συναισθήματα και αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι το πώς αισθάνεται ο/η ασθενής. Η ενεργή ακρόαση είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό. Αυτό σημαίνει να έχετε οπτική επαφή, να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, να ακούτε για να καταλάβετε και να μην κάνετε κρίσεις.
Γίνετε συνεργάτης του/της ασθενούς
Υπάρχουν φορές που η κατάθλιψη παρεμβαίνει μέχρι και σε απλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως η προετοιμασία ενός γεύματος ή το πλύσιμο ρούχων. Προσφέρετε να μαγειρέψετε δείπνο ή να πλύνετε μαζί με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το ενθαρρύνετε να είναι ενεργό και να αποφύγει την απομόνωση. Η εργασία δίπλα-δίπλα μπορεί να είναι μια ευκαιρία για μια συζήτηση σε βαθύτερο επίπεδο. “Οι άνθρωποι γενικά αποκαλύπτουν περισσότερα όταν συμμετέχουν σε κάποιο είδος δραστηριότητας. Είναι πιο casual”, είπε η Gonzalez-Strick.
Κρατήστε το άτομο κοινωνικά συνδεδεμένο
Η απομόνωση είναι σύμπτωμα της κατάθλιψης. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο μόνοι. Όμως, η Gonzalez-Strick προειδοποιεί: “Όσο πιο απομονωμένο είναι το άτομο, τόσο πιο εύκολο είναι να επιδεινωθεί η κατάθλιψή του. Θέλετε αυτό το άτομο να παραμείνει συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο”. Προτείνει να τους δελεάσετε να ενωθούν μαζί σας για να βγείτε έξω μαζί, ακόμα κι αν είναι για σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, προσκαλέστε τους σε μια γρήγορη επίσκεψη στο αγαπημένο τους κατάστημα ή σε ένα φαστ φουντ. Θυμηθείτε, δεν τους αναγκάζετε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν: εσείς απλά περπατάτε δίπλα τους.
Ενθαρρύνετε υγιεινές δραστηριότητες
Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αλλά το άτομο που αγαπάτε μπορεί να μην έχει όρεξη για άσκηση ή διαλογισμό. Ο στόχος είναι να τους προσκαλέσετε να συμμετάσχουν σε μια από αυτές τις δραστηριότητες. Μπορείτε να παρέχετε υποστήριξη, συμμετέχοντας σε υγιείς δραστηριότητες μαζί, όπως μια σύντομη βόλτα.
Υποστηρίξτε τους στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας
Όσο απογοητευτικό κι αν είναι, δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας να ζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν βοήθεια και να είστε δίπλα τους, όταν αποφασίσουν ότι είναι έτοιμοι. Ένας τρόπος είναι να τους βοηθήσετε να ερευνήσουν επιλογές θεραπείας ή να τους προσφερθείτε να καθίσετε μαζί τους ενώ κάνουν κάποια πρώτα σημαντικά τηλέφωνα.
Τέλος, είναι σημαντικό να καταλάβετε εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο κάνει σκέψεις ή κουβέντες ότι θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του. “Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να παρέμβετε”, είπε η Gonzalez-Strick. Καλέστε ή στείλτε μήνυμα σε κάποιον ψυχολόγο ή σε κάποια δημοτική η δημόσια δομή υγείας άμεσα.
Πηγή: https://www.medicinenet.com
φωτό: iStock