Πότε πρέπει να κάνεις lifting προσώπου;

Ο σκοπός του μη χειρουργικού lifting είναι να αποφευχθούν οι μεγάλες τομές και οι ιδιαιτερότητες του χειρουργείου που απαιτεί το χειρουργικό lifting. Ως ενδείξεις έχουμε: την χαλάρωση του δέρματος μετά από απώλεια βάρους, την χαλάρωση της επιδερμίδας εξαιτίας γονιδιακών ή ηλικιακών παραγόντων.

Πραγματοποιείται με ειδικά ράμματα τα οποία τοποθετούνται είτε στο ιατρείο είτε στην κλινική. Αυτά τα ράμματα μπορούν να είναι απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα. Τα ράμματα αναρτούν τα στρώματα του προσώπου ενεργοποιώντας το κολλαγόνο και τους ινοβλάστες.

Η ιδιότητα των ραμμάτων αυτών είναι ότι έχουν πολύ ψιλά “αγκαθάκια” τα οποία συγκρατούν την χαλάρωση. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά μετά την τοποθέτηση και το οίδημα αρχίζει να εξαφανίζεται μετά από 10 μέρες.(Δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα, μιας και απαιτείται επανάληψη μετά από ενάμιση με δύο χρόνια.)

Αν έχετε μια μικρή χαλάρωση στο πρόσωπο ή τον λαιμό που δεν απαιτεί χειρουργικό lifting για την αντιμετώπισή του ή αναζητάτε μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, δηλαδή ένα αναίμακτο λίφτινγκ που θα γυρίσει το ρολόι μερικά χρόνια πίσω η λύση είναι τα νήματα PDO.

  • ΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Πρόκειται για νήματα που οδηγούν σε λίφτινγκ και ανορθώνουν το δέρμα χωρίς ο γιατρός να κάνει τομές με το νυστέρι, να τραυματίσει τους ιστούς και να ταλαιπωρήστε. Με τα νήματα προσώπου PDO δεν θα υποβληθείτε σε γενική αναισθησία ενώ δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας.

Τα νήματα προσώπου είναι ό,τι πιο καινούριο στις αισθητικές επεμβάσεις και χρησιμοποιούνται με άψογα αποτελέσματα ήδη σε μεγάλες κλινικές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Το πλεονέκτημά του λίφτινγκ με νήματα (αναίμακτο λίφτινγκ) είναι: νεανικό πρόσωπο χωρίς χαλάρωση, αποφεύγοντας τον πόνο και τις ουλές και πετυχαίνοντας ορατή ανανέωση δέρματος.

  • ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ

Το αναίμακτο λίφτινγκ με νήματα προσώπου PDO είναι αρκετά αποτελεσματικό σε όλα τα περιστατικά -ήπια και προχωρημένα- με μια συνεδρία. Αφού γίνει τοπική αναισθησία με κρέμα, η οποία δεν είναι πάντα απαραίτητη, ο γιατρός εισάγει τα νήματα προσώπου στην προβληματική περιοχή με τη βοήθεια μικροσκοπικών βελόνων. Τα νήματα προσώπου παραμένουν μέσα στο δέρμα υποστηρίζοντας και ανορθώνοντας τους ιστούς, βελτιώνοντας ακόμα και την υφή της επιδερμίδας και με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται η ανόρθωση προσώπου.

  • PDO ΝΗΜΑΤΑ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ουσιαστικά ο γιατρός δημιουργεί ένα πλέγμα εσωτερικά με τα νήματα, τα οποία εισάγει είτε οριζόντια είτε κάθετα, ανάλογα με το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός νημάτων προσώπου που θα χρησιμοποιήσει. Τα νήματα προσώπου PDO χαρίζουν σύσφιγξη στο δέρμα που εμφανίζει χαλάρωση στο πρόσωπο, το περίγραμμά του, το λαιμό, γύρω από τα μάτια, τα χείλη και τις παρειές.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτός ο μικροτραυματισμός διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος στο δέρμα χαρίζοντας σφριγηλότητα στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα lifting με νήματα (αναίμακτο λίφτινγκ) είναι ορατό αμέσως μετά τη διαδικασία και βελτιώνεται το επόμενο διάστημα έως και 3 μήνες μετά, καθώς συνεχίζεται η παραγωγή κολλαγόνου.

  • ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ: ΤΟ ΥΛΙΚΟ

Το κυρίως υλικό των ενέσιμων νημάτων προσώπου PDO είναι η πολυδιοξανόνη. Τα νήματα για λίφτινγκ διαθέτουν πιστοποίηση CE που αποδεικνύει την ασφάλειά τους για ιατρική χρήση. Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια είχαν δοκιμαστεί σε χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς και στην οφθαλμολογία και είναι πλήρως απορροφήσιμα.

Αυτό καθιστά τα νήματα προσώπου ακόμα πιο ασφαλή και μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.

  • ΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα νήματα προσώπου PDO χρησιμοποιούνται χωρίς τομές, επομένως δεν αφήνουν ουλές και σημάδια. Δεν επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας. Οι ασθενείς συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και πηγαίνουν στη δουλειά την ίδια μέρα. Δεν παρατηρούνται επιπλοκές, καθώς το υλικό δεν μένει μόνιμα μέσα στο δέρμα αλλά απορροφάται σε διάστημα 6-8 μηνών. Στις καλύτερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα διαρκεί 2 χρόνια, χάρη στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

  • ΑΝOΡΘΩΣΗ ΓΛΟΥΤΩΝ ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ

Τα ενέσιμα νήματα PDO διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και διαμέτρους ανάλογα με την περιοχή που θα χρησιμοποιηθούν. Ειδικότερα εφαρμόζονται και για να ανορθώσουν περιοχές του σώματος που έχουν χαλάρωση, όπως οι γλουτοί, ταμπράτσα, η κοιλιά, αλλά και το στήθος. Η ανόρθωση γλουτών με νήματα αποτελεί μια εντυπωσιακή και ασφαλή λύση σε όσους θέλουν να αποφύγουν τις χειρουργικές μεθόδους που απαιτούν μεγάλο χρόνο αποθεραπείας.

  • LIFTING ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ PDO

Η κοσμητική ιατρική επιστρατεύει συνεχώς νέες θεραπείες και τεχνικές στην προσπάθεια να κερδίσει το παιχνίδι της νεότητας, να απαλύνει τις ρυτίδες, να βελτιώσει τη χαλάρωση και να καλύψει τα σημάδια που μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου.

Η νέα μέθοδος αναζωογόνησης, ανόρθωσης και σύσφιξης του δέρματος, που δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι το lifting με νήματα PDO κατευθυνόμενης κολλαγονογένεσης.

  • ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Τα νήματα PDO (πολυδιαξονόνης) που εφαρμόζονται σε αυτή την μη επεμβατική θεραπεία, της οποίας τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο ήπια από ένα facelift, έχουν χρησιμοποιηθεί σε αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Είναι απόλυτα ασφαλή και πλήρως απορροφήσιμα από τον οργανισμό και δεν προκαλούν αντιδράσεις.

  • ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ PDO;

Με τη χρήση μίας λεπτής βελόνας, δημιουργείται ένα εσωτερικό πλέγμα νημάτων μέσα στο δέρμα κι έτσι επιτυγχάνεται υποστήριξη και ανόρθωση των ιστών. Τα νήματα προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση, προσελκύοντας αιμοπετάλια και ουδετερόφιλα, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούν τους ινοβλάστες και τα μονοκύτταρα, με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, καθώς και την αγγειογένεση. Κολλαγόνο παράγεται και με τον ερεθισμό του δέρματος από την εφαρμογή της βελόνας, που ενισχύει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

  • ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ LIFTING ΜΕ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ PDO;

Το lifting με τα νήματα PDO εφαρμόζεται σε άτομα άνω των 35 ετών και σε δέρματα που έχουν εμφανείς τις πρώτες συνέπειες της φωτογήρανσης, που παρουσιάζουν ήπια χαλάρωση και επιφανειακές λεπτές ρυτίδες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του οβάλ του προσώπου, στις ρινοπαρειακές γραμμές, στο «πόδι της χήνας», για την τόνωση των ζυγωματικών και στο λαιμό. Η εφαρμογή τους έχει μεγάλη επιτυχία και σε περιοχές του σώματος, όπως στα μπράτσα, το στήθος, την κοιλιά, τους γλουτούς, το εσωτερικό των μηρών, δηλαδή όπου χρειάζεται σύσφιξη και ανόρθωση. Η θεραπεία ενδείκνυται και μετά από απότομη απώλεια βάρους ή χαλάρωση εξαιτίας πρόσφατης εγκυμοσύνης.

  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η συνεδρία πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και ο χρόνος διάρκειάς της είναι από 30 ως 60 λεπτά, ανάλογα με την υπό θεραπεία περιοχή. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς τομές, ουλές ή νοσηλεία. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του μετά το πέρας της θεραπείας, με μόνη σύσταση την αποφυγή της έντονης άσκησης τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Το αποτέλεσμα του EasyLift είναι άμεσα ορατό, ενώ η εικόνα του δέρματος μετά τη θεραπεία βελτιώνεται ως και τρεις μήνες μετά.

  • ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Ανάμεσα στις αντενδείξεις είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης, οι διαταραχές πηκτικότητας ή η λήψη αντιπηκτικών. Κατά τη θεραπεία ενδέχεται να δημιουργηθούν μικρές μελανιές ή ήπιο οίδημα, που αντιμετωπίζονται με ψύξη ή κρέμα arnica και υποχωρούν σε 2-3 ημέρες.

Για καλύτερα αποτελέσματα Mπορεί να συνδυαστεί με laser ή ενέσιμη αυτόλογη μεσοθεραπεία για μέγιστο αποτέλεσμα, ενώ δεκαπέντε ημέρες μετά την εφαρμογή των νημάτων, μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

  • ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ

Το λίφτινγκ με νήματα είναι μια τεχνική μείωσης της χαλάρωσης του προσώπου χωρίς επέμβαση. Μπορούμε να επιτύχουμε:

  • Μείωση ρυτίδων
  • Βελτίωση της χαλάρωσης όπως στην κάτω γνάθο
  • Αποκατάσταση του οβάλ
  • Σύσφιξη του λαιμού
  • Ανόρθωση των φρυδιών
  • Αναδόμηση του χαμένου όγκου το προσώπου
  • ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ;

Το λίφτινγκ με νήματα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το λίφτινγκ προσώπου, ωστόσο είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για άτομα τα οποία έχουν χαλάρωση του προσώπου αλλά τους τρομάζει η σκέψη του χειρουργείου. Τα νήματα χρησιμεύουν σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εντοπισμένη χαλάρωση στο πρόσωπο και το λαιμό, με κλασικό παράδειγμα τη χαλάρωση στη γνάθο.

Η νέα γενιά νημάτων προσφέρει επίσης πολύ ικανοποιητικές λύσεις για τη χαλάρωση και πτώση των φρυδιών και του μετώπου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο όταν συνδυάζονται με υαλουρονικό, μπότοξ, peeling κτλ.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη νημάτων που χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε τη χαλάρωση του προσώπου. Η πρώτη εκδοχή είναι τα νήματα PDO, τα οποία είναι σχετικά εύκολα στην εφαρμογή τους, δεν απαιτούν χώρο χειρουργείου και είναι τελείως ανώδυνα. Η δεύτερη επιλογή είναι τα νήματα της APTOS, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε ακριβώς το «τράβηγμα» στο επιθυμητό σημείο.

Η λέξη APTOS προέρχεται από την ελληνική λέξη Αντί- και Πτώση και ο τρόπος δράσης τους είναι αυτός ακριβώς, διόρθωση της πτώσης των μαλακών μορίων του προσώπου. Τα νήματα αυτά διαφέρουν κατά πολύ από τα νήματα PDO, τόσο στη σύνθεσή τους, όσο και στη λειτουργία τους και στο τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει να αναφερθεί ότι παρόλο που η μέθοδος αυτή προβάλλεται συχνά ως λίφτινγκ χωρίς χειρουργείο, η διαδικασία είναι ως ένα βαθμό μια χειρουργική πράξη και απαιτεί τοπική αναισθησία.

  • ΝΗΜΑΤΑ PDO

Τα νήματα αυτά δε διορθώνουν άμεσα τη χαλάρωση της περιοχής, αλλά προκαλούν μια έντονη παραγωγή κολλαγόνου εσωτερικά κάτω από το δέρμα, η οποία έμμεσα διορθώνει και προλαμβάνει τη χαλάρωση. Τα νήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές περιοχές του προσώπου αλλά και του σώματος, ωστόσο ενδείκνυνται μόνο σε περιπτώσεις μικρής ως μέτριας χαλάρωσης, για άτομα που θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο ή επιθυμούν μια μικρή βελτίωση του προβλήματος.

Συνήθως χρειάζεται μεγάλος αριθμός νημάτων ανά περιοχή, ξεκινώντας από τα 15-20 νήματα και πάνω. Στο σημείο που πρόκειται να εισέλθουν τοποθετείται αναισθητική κρέμα, ώστε η διαδικασία να είναι τελείως ανώδυνη. Η μέθοδος συνδυάζεται τέλεια με μεσοθεραπείας του προσώπου με υαλουρονικό, διότι η έγχυση γίνεται από την ίδια κάνουλα του νήματος, αποφεύγοντας περιττά τσιμπήματα. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με κάποια άλλη θεραπεία αντιγήρανσης του προσώπου, όπως το μπότοξ, το υαλουρονικό κτλ.

Το άρθρο υπογράφει η Dr. Μαρία Δ. Κοτρώτσιου είναι Πλαστικός Χειρουργός (MD, Phd). Απόφοιτη Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. EΠIMEΛHTPIA A KΛINIKH ΠΛAΣTIKH – EΠANOPΘΩTIKH XEIPOYPΓIKH ” NOΣOKOMEIO EYAΓΓEΛIΣMOΣ. Ενώ επίσης έχει στο ενεργητικό της πλούσια κλινική εμπειρία, πληθώρα δημοσιεύσεων & επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικά courses.

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://kotrotsiou.gr/index.html)

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Πλουτάρχου 18,  Κολωνάκι, Αθήνα.

(Τηλ. 210-7252422)

(1788)