Πόσα δέντρα βρίσκονται κοντά στο σπίτι σας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Τι μπορεί να κάνει η πολιτεία, χωρίς να επωμιστεί μεγάλο κόστος, προκειμένου να περιορίσει τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης στις αστικές περιοχές; Οι επιστήμονες απαντούν

Η κατάθλιψη, ειδικά στις αστικές περιοχές, βρίσκεται σε άνοδο, τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Τα αποτελέσματα ψυχικής υγείας επηρεάζονται, μεταξύ άλλων, και από το περιβάλλον που ζει κάποιος. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι το αστικό πράσινο έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας, οι περισσότερες από αυτές, όμως, έχουν χρησιμοποιήσει κριτήρια που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και την γενίκευση των συμπερασμάτων σχετικά με τις επιδράσεις του αστικού πράσινου στην ψυχική υγεία.

Μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα των UFZ, iDiv και του Πανεπιστημίου Leipzig προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα αυτό, συμπεριλαμβάνοντας έναν αντικειμενικό δείκτη στην ανάλυσή της: τις συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών. Για να διαπιστώσουν αν κάποιος συγκεκριμένος τύπος πράσινου χώρου στην καθημερινότητα –όπως τα δέντρα στα πεζοδρόμια της γειτονιάς- μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική υγεία, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό και το είδος των δέντρων του δρόμου και την απόστασή τους από το σπίτι των συμμετεχόντων, συγκριτικά με τον αριθμό των αντικαταθλιπτικών που είχαν συνταγογραφηθεί.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσιεύση στο Scientific Reports, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 10.000 κατοίκους της Λειψίας, μιας μεσαίου μεγέθους πόλης της Γερμανίας. Συνδυάζοντάς τα με στοιχεία για τον αριθμό και το είδος των δέντρων στους δρόμους της πόλης, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον συσχετισμό ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών και τον αριθμό των δέντρων στους δρόμους σε διαφορετικές αποστάσεις από τα σπίτια των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, ελέγχθηκαν και για άλλους παράγοντες, γνωστούς για τη σχέση τους με την κατάθλιψη, όπως η εργασία, το φύλο, η ηλικία και το σωματικό βάρος.

Η ύπαρξη περισσότερων δέντρων γύρω από το σπίτι (σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων) σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο χορήγησης αντικαταθλιπτικής αγωγής, με τον συσχετισμό να αποδεικνύεται εξαιρετικά ισχυρός για τις ομάδες που τα στερούνται. Καθώς αυτές οι κοινωνικές ομάδες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο χορήγησης αντικαταθλιπτικών, τα δέντρα στους δρόμους των πόλεων μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια φυσική λύση για καλή ψυχική υγεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Την ίδια στιγμή, τα δέντρα στους δρόμους μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην «γεφύρωση» της ανισότητας στην υγεία ανάμεσα στις οικονομικά διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Σημειώνεται, πάντως, ότι στη μελέτη δε βρέθηκε κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στα είδη των δέντρων και την κατάθλιψη.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα δέντρα στους δρόμους –μια μικρής κλίμακας, δημοσίως προσβάσιμη μορφή αστικού πράσινου– μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χάσματος των ανισοτήτων στην υγεία ανάμεσα για στις κοινωνικές ομάδες με διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο. Πρόκειται για καλά νέα, καθώς τα δέντρα στους δρόμους είναι σχετικά εύκολο να προστεθούν και ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό», σημειώνει η Δρ. Melissa Marselle, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και καταλήγει:

«Η έρευνα αυτή θα πρέπει να ωθήσει τα τοπικά συμβούλια να φυτέψουν δέντρα στους δρόμους των πόλεων, ως ένα τρόπο να βελτιώσουν την ψυχική υγεία και να περιορίσουν τις κοινωνικές ανισότητες. Τα δέντρα αυτά θα πρέπει να φυτευτούν ισορροπημένα στις κατοικημένες περιοχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι βρίσκονται σε μειονεκτική κοινωνική θέση θα έχουν ισότιμη πρόσβαση για να απολαύσουν αυτά τα οφέλη υγείας».

Πηγή: ygeiamou.gr

(7)