Πόνος: Η διατροφή που τον επιδεινώνει σε έξι εβδομάδες

Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα διαπιστώνουν πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, λιπαρά και σάκχαρα αυξάνει τις πιθανότητες μυικών πόνων. Ποιος μηχανισμός προκαλεί την παραπάνω σχέση;

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας δημοσιεύτηκε στο Nutrients, σύμφωνα με την οποία μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων όπως το fast food επί έξι εβδομάδες αύξησε τον αριθμό των φλεγμονωδών μορίων στον οργανισμό, γεγονός που πολλαπλασιάζει την ευαισθησία των μυϊκών νεύρων μέσω της διαδικασία της νευροδιαβίβασης.

Στο πλαίσιο του πειράματος, δύο ομάδες ποντικιών ακολούθησαν δύο διαφορετικά μοντέλα διατροφής επί έξι εβδομάδες: μια διατροφή τύπου πρόχειρου φαγητού στη μία ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (με τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα και γλυκά εμπορίου) και μια διάσημη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην άλλη ομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα ενδομυϊκά λιποκύτταρα και, με ηλετρομυογράφημα, αξιολόγησαν την απόκριση των μυϊκών νεύρων.

 

Σε αντίθεση με τα ποντίκια της πλούσιας σε λιπαρά διατροφής, η ομάδα του πρόχειρου φαγητού σημείωσε υψηλότερα επίπεδα λιποκυττάρων στον μυϊκό ιστό. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες έδειξαν αυξημένη νευροδιαβίβαση του μυοσκελετικού συστήματος που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή της διατροφής, παρά το γεγονός πως τα πειραματόζωα ανέκτησαν γρήγορα το φυσιολογικό τους βάρος. Όπως διαπιστώθηκε, η υπερ-θερμιδική δίαιτα έξι εβδομάδων αύξησε τη διαδικασία της νευροδιαβίβασης που με τη σειρά της οδήγησε σε μυϊκό πόνο.

Το εύρημα κρίνεται σημαντικό δεδομένης της συνεχούς αύξησης παχύσαρκων και υπέρβαρων ασθενών. Από το 1975 έως το 2016, το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας τριπλασιάστηκε. Εκτιμάται ότι το 2030, περισσότερο από το 38% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως θα είναι υπέρβαρο και το 20% θα παχύσαρκο. Και οι δύο καταστάσεις έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές νόσοι, το μεταβολικό σύνδρομο και οι μυοσκελετικοί πόνοι.

Ιδιαίτερα προς το τελευταίο, μελέτες έχουν διαπιστώσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του πόνου. Η σχέση αυτή έχει κανονικά αποδοθεί στην αύξηση του μηχανικού στρες που προκαλείται από το επιπλέον βάρος που πρέπει να υποστηρίζουν οι αρθρώσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΔρManel Santafe, εκ των συγγραφέων της μελέτης, τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι αυτή η σχέση είναι ανεξάρτητη από την προαναφερθείσα «υπερφόρτωση» και πιθανότατα σχετίζεται με σταθερά φαινόμενα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: ygeiamou.gr

(12)