Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη βασίζονται περισσότερο στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει με τους φίλους τους.
Έχει ο φίλος/η σας κατάθλιψη;
Εάν είστε ένας έφηβος που έχετε ένα φίλο που φαίνεται συνεχώς πολύ προβληματισμένος και με κακή διάθεση τότε μπορείτε να υποψιαστείτε ότι μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Ψάξτε για κοινά σημάδια με την παρακάτω λίστα:
Ο φίλος σας δεν θέλει να κάνει τα πράγματα που προηγουμένως αγαπούσε να κάνει, αρχίζει να καταφεύγει στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά ή συχνάζει με κακές παρέες, έχει σταματήσει να έρχεται στο σχολείο καθώς και να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες & σε ανύποπτο χρόνο αρχίζει να μιλά για το θάνατο ή την αυτοκτονία.
Βοηθώντας ένα φίλο σας με κατάθλιψη!
Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη βασίζονται περισσότερο στις σχέσεις που έχουν με τους φίλους τους, παρά με τους γονείς ή άλλα ενήλικα άτομα στην ζωή τους, έτσι μπορείτε να είστε ο πρώτος άνθρωπος που θα σας μιλήσουν για τα συναισθήματα τους. Σίγουρα όλο αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη που όμως μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να τους βοηθήσετε.
Μιλήστε στον φίλο σας!
Ξεκινώντας μια συζήτηση σχετικά με την κατάθλιψη, πείτε του κάτι απλό: ‘’φαίνεσαι σαν να μην είσαι ο εαυτός σου, σε απασχολεί κάποιο πρόβλημα; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω;’’
Να ξέρεις ότι ο φίλος σου δεν αναμένει από εσένα να έχεις όλες τις απαντήσεις. Ο φίλος σας ίσως χρειάζεται απλά κάποιον να των ακούσει και να είναι υποστηρικτικός. Με την ανταπόκριση και μια μη επικριτική και καθησυχαστική κουβέντα, τον βοηθάτε με έναν πολύ σημαντικό τρόπο.
Να είστε κοντά στους φίλους σε δύσκολες περιόδους!
Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πουν και να κάνουν πράγματα που είναι προσβλητικά και παράξενα. Θα πρέπει όμως να δείξετε κατανόηση γιατί ο φίλος μπορεί να περνάει μια δύσκολη κατάσταση. Μόλις ο φίλος λάβει την βοήθεια που χρειάζεται θα ξαναγίνει το πρόσωπο που ξέρατε και αγαπάτε.
Δείτε αν ο φίλος σας έχει τάσεις αυτοκτονίας. Αν ο φίλος σας κάνει αστεία ή μιλάει για αυτοκτονία, πείτε το αμέσως σε ένα έμπιστο ενήλικα. Η μόνη ευθύνη σας σε αυτό το σημείο είναι να πάρει ο φίλος σας τη βοήθειά που χρειάζεται, και να την πάρει γρήγορα. Ακόμα κι αν υποσχέθηκε να μην πείτε πουθενά τίποτα, ο φίλος σας χρειάζεται τη βοήθειά σας. Είναι καλύτερο να έχουμε ένα φίλο που είναι προσωρινά θυμωμένος από έναν φίλο που δεν είναι πλέον εν ζωή.