Πως να αποτρέψετε μια αυτοκτονία

Μερικές φορές, όταν ένα άτομο έχει αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας ή αντιμετωπίζει μια αρνητική κατάσταση, μπορεί να περάσει από το μυαλό του η απόπειρα αυτοκτονίας. Αποτρέψτε τον.

Επείγουσες/Κρίσιμες Καταστάσεις

Τάσεις αυτοκτονίας δεν εμφανίζονται στον καθένα με κατάθλιψη ή άγχος, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για μερικούς ανθρώπους η κατάστασή αυτή μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή ώστε να πιστέψει οτι η ενέργεια αυτή είναι η μόνη επιλογή του για να απαλύνει τον αφόρητο πόνο που νιώθει.

Επείγουσα βοήθεια

Εάν η κατάσταση είναι επείγουσα και διακρίνετε ότι κάποιος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, μην αφήνετε το άτομο μόνο του. Καλέστε τον προσωπικό γιατρό, μια υπηρεσία ψυχικής υγείας ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν κάποιος είναι στα πρόθυρα αυτοκτονίας;

Η αυτοκτονική συμπεριφορά προκύπτει από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων παραγόντων κινδύνου. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να καθορίσουμε αν ένα άτομο μπορεί να είναι στα πρόθυρα αυτοκτονίας.

• Παράγοντες κινδύνου – Μερικές φορές ονομάζονται παράγοντες ευπάθειας, επειδή αυξάνουν την πιθανότητα αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

• Προστατευτικοί παράγοντες – Αυτοί μειώνουν την πιθανότητα αυτοκτονικής συμπεριφοράς, και βελτιώουν την ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες.

Παράγοντες κινδύνου και προστασίας μπορεί να προκύψουν:

• Σε ατομικό ή προσωπικό επίπεδο και περιλαμβάνουν την ψυχική και σωματική υγεία, την αυτοεκτίμηση, και την ικανότητα του ατόμου να ασχοληθεί με δύσκολες συνθήκες, να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του ή να αντιμετωπίζει το άγχος του.

• Στο κοινωνικό επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει σχέσεις και αλληλεπίδραση με άλλους, όπως την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, την ευρύτερη κοινότητα και την αίσθηση του ατόμου οτι ανήκει κάπου.

• Στο ευρύτερο περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, πνευματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις διαθέσιμες επιλογές του ατόμου και την ποιότητα ζωής του.

Κάποιος που σκέφτεται την αυτοκτονία συνήθως δίνει κάποιες ενδείξεις / σημάδια στους γύρω τους , αν και αυτά μπορεί να είναι αμιδρά.

Η πρόληψη των αυτοκτονιών ξεκινά με την αναγνώριση των προειδοποιητικών αυτών σημαδιών. Το σημαντικό είναι η ανταπόκριση στα σημάδια που σου δείχνει το άτομο. Μιλώντας σε κάποιον για αυτοκτονικές σκέψεις του μπορεί να είναι προκλητικό, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι του συμβαίνει. Είναι τρομακτικό και οδυνηρό όταν κάποιος που νοιάζεστε θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι μέρος της ψυχικής κατάστασης τους . Ωστόσο , μαθαίνοντας για αυτοκτονία και αυτοκαταστροφικές τάσεις μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε ένα άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση ανάγκης.

(1370)