Αύξηση 25% στα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης καταγράφηκε την πρώτη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Πέρα από τους παράγοντες κινδύνου, όπως τον φόβο, τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που εντάθηκαν εν μέσω πανδημίας, υπήρξε προβληματική και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Έτσι, εννέα στις δέκα χώρες από όλο τον κόσμο εκφράζουν ήδη ανησυχία για την έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων και ψυχικών νοσημάτων.
“Οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας για την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία του κόσμου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου”, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Και πρόκειται για μια αφύπνιση ώστε να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην ψυχική υγεία και να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους σε τέτοια θέματα”.
Κύριος παράγοντας για την αναφερόμενη αύξηση υπήρξε η κοινωνική απομόνωση που προκάλεσε η πανδημία και ο περιορισμός των ανθρώπων στη δυνατότητά τους να εργαστούν, να αναζητήσουν υποστήριξη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να λάβουν μέρος στις συνήθεις κοινωνικές τους δραστηριότητες.
Η μοναξιά, ο φόβος της μόλυνσης, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, αλλά και η οικονομική ανησυχία ήταν επίσης παράγοντες που οδήγησαν σε έκρηξη του άγχους και της κατάθλιψης.
Δυσανάλογα επλήγησαν οι νέοι, που είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε αυτοκτονικότητα και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, αλλά και οι γυναίκες, ιδίως εκείνες που η πανδημία τις βρήκε να παλεύουν με κάποιο πρόβλημα υγείας.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν πως σε περίπτωση μόλυνσης, τα άτομα με προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν την τάση να νοσούν πιο βαριά, να νοσηλεύονται και να πεθαίνουν.
Αυτή η αύξηση προβλημάτων ψυχικής υγείας συνέπεσε χρονικά με την αδυναμία πρόσβασης σε ανάλογες υπηρεσίες, γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη για αποτελεσματικά, ψηφιακά εργαλεία, αλλά και της επένδυσης στην ψυχική υγεία, καθώς ο πιο πρόσφατος Άτλας Ψυχικγς Υγείας του ΠΟΥ δείχνει ότι το 2020, οι κυβερνήσεις δαπάνησαν για την ψυχική υγεία μόλις το 2% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία, ενώ πολλές χώρες διαθέτουν λιγότερο από έναν εργαζόμενο ψυχικής υγείας ανά 100.000 πληθυσμού.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Dévora Kestel, Διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικήε Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ, “ενώ η πανδημία προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία για την ψυχική υγεία, αποκάλυψε τη διαχρονική υπεπένδυση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι χώρες πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να εξασφαλίσουν ότι υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας θα είναι διαθέσιμη για όλους”.
Πηγή: thecaller.gr