Ποιο είναι το κλειδί της σεξουαλικής υγείας;

Η σεξουαλικότητα δεν εξαφανίζεται με την αύξηση της ηλικίας. Η σεξουαλική υγεία είναι πάντα σημαντική και η επιθυμία για οικειότητα είναι ανεξάρτητη της ηλικίας. Μπορεί η σεξουαλική πράξη στις μεγαλύτερες ηλικίες να μην είναι ίδια με τη σεξουαλική πράξη στην ηλικία των 20, ενδέχεται όμως να είναι πολύ ικανοποιητική.

Είναι σημαντικό κανείς να ξέρει ποιες είναι οι πτυχές της σεξουαλικής υγείας που αλλάζουν μεγαλώνοντας, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί μαζί με τον/την σύντροφο.

Σίγουρα το κλειδί στη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας είναι η επικοινωνία του ζευγαριού. Το ζευγάρι χρειάζεται χρόνο για να μιλήσει και να εκφραστεί τόσο αισθησιακά όσο και σεξουαλικά. Ένα ζευγάρι μπορεί να αξιοποιήσει τις στιγμές της οικειότητας συζητώντας τις σκέψεις του πάνω  στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ο ένας σύντροφος μπορεί να βοηθήσει τον άλλο να κατανοήσει τι θέλει. Η ειλικρίνεια αναφορικά με την αίσθηση, το συναίσθημα και την εμπειρία είναι καθοριστική.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας πρέπει να είναι ενημερωμένα σχετικά με την πρακτική του ασφαλούς σεξ και να γνωρίζουν ότι η σεξουαλική πράξη με νέο σύντροφο καθιστά απαραίτητη τη χρήση προφυλακτικού. Οι σύντροφοι μπορούν να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σχετικά με άλλους τρόπους προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Για παράδειγμα…

σε μια μονογαμική μακροχρόνια σχέση, στην οποία και οι δυο σύντροφοι έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ των ΣΜΝ δεν υπάρχει ανησυχία και δε χρειάζεται να παίρνουν προφυλάξεις. Μέχρι όμως να σιγουρευτούν, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

Πιο συγκεκριμένα στους άνδρες, η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική εμπειρία. Τα επίπεδά της διαφέρουν σημαντικά από άνδρα σε άνδρα.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα από τους νεότερους άνδρες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης βαθμιαία μειώνονται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, σχεδόν 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30 κατά μέσο όρο.

Καθώς ένας άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία, το πέος του μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει πλήρη διέγερση, οργασμό και εκσπερμάτιση. Η στυτική δυσλειτουργία είναι επίσης πολύ συχνή. Πλέον είναι διαθέσιμα πολλά φάρμακα που βοηθούν στην επίτευξη ή τη διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία.

Οι γυναίκες καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση βιώνουν μια πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων τους που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα και σε πιο αργή σεξουαλική διέγερση. Επίσης οι συναισθηματικές αλλαγές είναι πιο συχνές σε αυτή την ηλικία. Ενώ κάποιες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να απολαύσουν το σεξ χωρίς να ανησυχήσουν για την πιθανότητα μιας μη προγραμματισμένης κύησης, άλλες αισθάνονται λιγότερο σεξουαλικά επιθυμητές εξαιτίας των αλλαγών στο μέγεθος και το σχήμα του σώματος.

(Πηγή: mayoclinic)

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: www.andrologia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

 

 www.andrologia.gr

(157)