Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν αναζωογόνηση ωοθηκών;

Η θεραπεία αναζωογόνησης των ωοθηκών είναι μια διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει νέα ωάρια στις ωοθήκες των γυναικών οι οποίες αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί, λόγω της πρόωρης εμμηνόπαυσης, της προχωρημένης ηλικίας ή του χαμηλού αποθέματος ωαρίων στην ωοθήκη, ωστόσο επιθυμούν να έχουν το δικό τους βιολογικό παιδί. Αυτές είναι σε θέση να απευθυνθούν σε δότριες ωαρίων ή στην υιοθεσία ενός παιδιού.

Τα νέα ωάρια δεν αναπτύσσονται στις ωοθήκες υπό κανονικές συνθήκες. Η επιστημονική προσέγγιση για τη φυσιολογία των ωοθηκών είναι ότι μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα είναι διαθέσιμα για τη σύλληψη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της. Επιπλέον, είναι ένα γεγονός επιστημονικώς μη αμφισβητοὐμενο, ότι καθώς μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, ελαττώνεται η παροχή ωαρίων ως προς των αριθμό και ως προς τη γενετική ποιότητα.

  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ;

Οι αυξητικοί παράγοντες προέρχονται από ορισμένα κύτταρα του αίματος (αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια), όταν το σώμα τραυματίζεται, ώστε να επισκευάσουν τους ιστούς του σώματος. Θυμηθείτε στην παιδική σας ηλικία, ύστερα από έναν τραυματισμό, κάποια εκδορά στο γόνατο και μια κίτρινη παχιά ουσία πάνω από την τραυματισμένη περιοχή.

Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός των αιμοπεταλίων, των λευκών αιμοσφαιρίων, της πήξης του αίματος και παραγόντων οι οποίοι σταματούσαν την αιμορραγία και προλάμβαναν μια πιθανή λοίμωξη. Οι PRP ενέσεις έχουν χρησιμοποιηθεί κλινικά για πολλά χρόνια στη θεραπεία των τραυματισμών μαλακών ιστών, καθώς και σε οστικά μοσχεύματα.

Πολλοί επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν αυτή τη θεραπεία για την επιτάχυνση της επούλωσης των βλαβών που σχετίζονται με τα αθλήματα. Οι PRP χρησιμοποιούνται επίσης σε ασθενείς με εγκαύματα για να βοηθήσουν τα μοσχεύματα του δέρματος αλλά και ύστερα από εγχείρηση καρδιάς για την επούλωση τομών στο θωρακικό τοίχωμα.

Η ασφάλεια της PRP θεραπείας είναι αναμφισβήτητη, δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένο από το αίμα του ιδίου προσώπου, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει μετάδοση ιού από το αίμα, όπως ηπατίτιδα ή HIV, όπως έχει αναφερθεί μετά τη χρήση των προϊόντων που βασίζονται σε αίμα άλλων ατόμων. Δεδομένου επίσης ότι δεν υπάρχουν συνθετικές χημικές ουσίες που να εμπλέκονται και η PRP θεραπεία γίνεται με τα προϊόντα αίματος των ίδιων των ασθενών, η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης είναι εξαιρετικά απίθανη.

  • TΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΩΟΘΗΚΩΝ;

Η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο περιλαμβάνεται η προετοιμασία του PRP σας.

Το επόμενο μέρος της διαδικασίας αναζωογόνησης των ωοθηκών είναι η ένεση του PRP στις ωοθήκες. Η κύρια διαφορά στην κλινική μας σχετικά με την τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι ότι δεν υπάρχει χειρουργική προσέγγιση στις ενέσεις ωοθηκών. Η λαπαροσκόπηση, όντας μια χειρουργική διαδικασία, συνεπάγεται μια μικρή τομή, απαιτεί γενική αναισθησία και περισσότερο χρόνο λειτουργίας και ανάκτησης.

Η τεχνική που αναπτύξαμε για την ένεση κυττάρων εντός των ωοθηκών είναι μια μη-χειρουργική έγχυση διακολπικού υπερήχου. Αυτή είναι βασικά η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την ωοληψία στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η προσέγγισή μας είναι λιγότερο επεμβατική, ασφαλής, και συντομότερη.

  • ΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

Κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε καλή φυσική υγεία και ανήκει σε μια ή περισσότερες από τις τέσσερις κατηγορίες των ασθενών που θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν για την εισαγωγή σε αυτή τη μελέτη.

1. εμμηνοπαυσιακές ή περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών.

2. υπογόνιμες γυναίκες, ηλικίας άνω των 35 ετών, με χαμηλό απόθεμα ωαρίων και χαμηλά επίπεδα της ορμόνης AntiMullerian

3. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών που έχουν χαμηλά αποθέματατα ωαρίων και χαμηλά επίπεδα της ορμόνης AntiMullerian

4. Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF).

  • ΠΟΤΕ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΩΟΘΗΚΩΝ;

Σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο, η διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί ανά πάσα στιγμή. Σε γυναίκες που έχουν περίοδο, η διαδικασία είναι καλύτερα να γίνει κατά την έμμηνο ρύση ή νωρίς στον κύκλο, πριν από την ανάπτυξη ενός ωαρίου.

  • Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Προκειμένου να εξακριβωθεί αν η διαδικασία έχει αναγεννήσει νέα ωάρια στις ωοθήκες, η ΑΜΗ (antiMullerian ορμόνη), τα επίπεδα της FSH, LH και οιστραδιόλης αποτιμώνται σε μηνιαία διαστήματα σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο, και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως για μια περίοδο τριών μηνών.

Αν τα επίπεδα της ΑΜΗ αυξάνονται, ενώ η FSH, LH, και τα επίπεδα οιστραδιόλης μειώνονται, υπάρχει αποδεδειγμένα αναζωογόνηση των ωοθηκών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπευτική επίδραση των αυξητικών παραγόντων (PRP), μπορεί να λάβει 3-6 μήνες μέχρι να παρατηρηθεί, δεδομένου ότι κάθε είδους μετατροπή των παραγόντων αυτών δεν θα είναι αμέσως εμφανής.

Ακόμα και αν επιτύχουμε την αφύπνηση των ωοθηκών, αυτό και μόνο δεν συνεπάγεται εγκυμοσύνη κατ’ ανάγκη. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσική σύλληψη. Ακόμα και μετά την τεκμηριωμένη αφύπνηση των ωοθηκών, ο έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων και του σπερμοδιαγράμματος είναι αναγκαίος. Σε περίπτωση που αυτά αποδείξουν πως η φυσική σύλληψη είναι αδύνατη, τότε θα συστήσουμε την κατάλληλη θεραπεία.

(Πηγή: https://gkaravelas.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας (MD, MSc) Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος. Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης & εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Μ. Μπότσαρη 66 Δραπετσώνα Πειραιάς & Υψηλάντου 43 & Μαρασλή Κολωνάκι Αθήνα 
τηλ. επικοινωνίας: 210 46 19 735 – 210 89 81624-7 & 6986989220 

(981)