Περίπου μία στις έξι γυναίκες (17%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού έχουν πάει στο γιατρό τους με ένα σύμπτωμα, που δεν είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο (το οποίο είναι και το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα), σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε το 2016 από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ – γράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός εξειδικευμένος στις παθήσεις μαστού, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας.
Με αφορμή αυτή την έρευνα επισημαίνω το πόσο τραγικό είναι, να μην είναι γνωστά ακόμη και στις μέρες μας, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί ο καρκίνος στο μαστό.
Τα συμπτώματα του μαστού (εκτός από ένα ψηλαφητό ογκίδιο), μπορεί να είναι ανωμαλίες στη θηλή (εισολκή-τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα), πόνος στο στήθος, αλλαγή της χροιάς του δέρματος, έλκος στο δέρμα του μαστού, ανωμαλία στο σχήμα του μαστού, ερυθρότητα ή φλεγμονή του μαστού.
Ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία περισσότερων από 2.300 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού στην Αγγλία το 2009/10 και βρήκαν ότι, αν και οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού απευθύνθηκαν σε γιατρό γρήγορα, εκείνες με συμπτώματα άλλα εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου καθυστέρησαν να δουν τον γιατρό τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο.
“Οι γυναίκες με δύο συμπτώματα (ψηλαφητό ογκίδιο και κάποιο άλλο σύμπτωμα) επίσης καθυστέρησαν να απευθυνθούν σε γιατρό…”
Οι γυναίκες που παρουσίασαν μια εξέλκωση του μαστού, ανωμαλίες στη θηλή, φλεγμονή του μαστού ή πρησμένο χέρι/μασχάλη, ή και πόνο στη μασχάλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να περιμένουν περισσότερο από τρεις μήνες για να απευθυνθούν σε γιατρό.
Υπάρχουν περισσότεροι από 53.600 καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και 11.400 θάνατοι από αυτή τη νόσο ετησίως.
Η έρευνα δείχνει ότι…
περίπου μία στις έξι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού έχει άλλα συμπτώματα, εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου. Αυτές οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν να πάνε στο γιατρό σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο.
Θέλω να τονίσω λοιπόν την σημασία που έχει να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι το ψηλαφητό ογκίδιο δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού και υπογραμίζει τη σημασία που έχει το να απευθυνθείτε στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, όταν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα στο στήθος σας.
“Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου πραγματικά είναι το κλειδί της επιτυχίας και βοηθάει στο να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης“
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, πολύ συχνά, οι γυναίκες με συμπτώματα καρκίνου του μαστού καθυστερούν να δουν τον γιατρό τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει είτε επειδή οι άνθρωποι απλά αγνοούν ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορα συμπτώματα, είτε ότι είναι σημαντικό να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί γρήγορα ένα πλάνο θεραπείας.
Επομένως οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης πρέπει να αυξηθούν έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν πώς να εντοπίζουν τα συμπτώματα και πότε να πάνε σε έναν γιατρό.
Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society.
(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk)
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ. επικοιν.: 6972200279