Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των δυσχερειών από τις όποιες χειμάζονται οι συνάνθρωποι μας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα της κατάθλιψης.
Ειδικότερα, στη χώρα μας, από την σοβαρότερη μορφή κατάθλιψης (μείζονα διαταραχή της κατάθλιψης ή κλινική κατάθλιψη) πάσχει περίπου το 4,9% του πληθυσμού.
Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η κατάθλιψη επιβαρύνει πιο πολύ τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες όπως επίσης και τους ενήλικες εργαζόμενους απ’ ότι τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες.
Εξάλλου, ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων αυτοκτονιών και καρδιαγγειακών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων υγείας αποδίδονται στην κατάθλιψη…
Ένα επεισόδιο μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη ή μονοπολική διαταραχή) περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε ή περισσότερα συμπτώματα στο επίπεδο του συναισθήματος, της γνωστικής λειτουργίας, της συμπεριφοράς και της σωματικής λειτουργίας για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.
Ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:
• Επίμονο αίσθημα κενού, λύπης και άγχους σχεδόν σε καθημερινή βάση
• Απώλεια του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης από δραστηριότητες που προκαλούσαν ευχαρίστηση στο παρελθόν
• Αίσθημα ματαιότητας και απαισιοδοξίας/αρνητικές σκέψεις
• Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, αίσθημα ότι το άτομο είναι αβοήθητο
• Μειωμένη σωματική ενέργεια, κόπωση…
• Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων
• Αλλαγές στον ύπνο (πρώιμη αφύπνιση ή υπερυπνία, διακοπές στον ύπνο)
• Αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές στο σωματικό βάρος
• Σκέψεις και ιδέες θανάτου ή προξένησης βλάβης ή πόνου του εαυτού
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται συνήθως η έντονα καταθλιπτική διάθεση, κόπωση & απώλεια ενεργητικότητας, χαμηλή αυτοπεποίθηση & μελαγχολία ή αδικαιολόγητες ενοχές, αισθήματα ανικανότητας, αναξιότητας – απελπισίας ή απόγνωσης, μειωμένη σκέψη ή συγκέντρωση, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και εν γένει απώλεια του ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα & διάθεσης για προσπάθεια και γενικότερα παντελής απουσία ευχαρίστησης για τις καθημερινές δραστηριότητες.
Στην περίπτωση της μείζονος κατάθλιψης…
Η ικανότητα για δουλειά… η απόδοση στο σχολείο… ο ύπνος… η όρεξη και οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζονται σημαντικά. Τα επεισόδια της μείζονος κατάθλιψης μπορεί να συμβούν μια ή δύο φορές στη ζωή ενός ατόμου ή και να επαναλαμβάνονται συχνά. Ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να εκδηλωθεί μετά από μια απώλεια, έναν χωρισμό, μια σοβαρή ασθένεια ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός.
Μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να έχει ιδέες αυτοκαταστροφής, ακόμα και να σχεδιάζει να βλάψει τον εαυτό του (αυτοκαταστροφικές τάσεις). Ένα τέτοιο επεισόδιο διαρκεί συνήθως και λιγότερο από δύο χρόνια και έχει σαφή έναρξη. Η διαφορά στη λειτουργικότητα του ατόμου είναι εμφανής σε σχέση με την περίοδο πριν το επεισόδιο.
Αν παρατηρείς ότι έχεις τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα (πάνω από 5) που επιμένουν για τουλάχιστον από δύο εβδομάδες, τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Ωστόσο, για να διαγνωσθεί ένας άνθρωπος με κατάθλιψη, τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία του ατόμου και να μην είναι αποτέλεσμα πένθους από μια απώλεια. Επίσης, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται σε κάποια σωματική νόσο ή να είναι αποτέλεσμα χρήσης ουσιών ή φαρμάκων.
Ο ψυχίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει με υπευθυνότητα εάν νοσείς από κατάθλιψη ή όχι.
Μελέτη της επιστημονικές ομάδας του kontasou.com