Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις μελέτησε τα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξης 5.899 παιδιών έως την ηλικία των 2 ετών, μέσα από 450.000 ώρες ολοήμερων ηχογραφήσεων σε μια ηλεκτρονική συσκευή. Η ανάλυση των ηχητικών δεδομένων αποκάλυψε ότι τα αγόρια υπερτερούν στο προγλωσσικό στάδιο, έως και την ηλικία 12 μηνών δηλαδή οπότε το παιδί αρχίζει να παράγει φωνήματα όπως άναρθρες κραυγές για να εκφράσει τον πόνο ή πείνα κ.ο.κ. ή να αντιδράσει σε διάφορα ερεθίσματα (π.χ. ένας θόρυβος), και στην πορεία ξεκινά τις ηχομιμητικές φωνοποιήσεις και το βάβισμα (π.χ. μπα, να, μα, γκουγκου).
Στο στάδιο αυτό τα αγόρια παράγουν περίπου 10% περισσότερα φωνήματα και ήχους συγκριτικά με τα κορίτσια. Κατά το μεταβατικό στάδιο όμως και την είσοδο στο γλωσσικό στάδιο με τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους, τα κορίτσια έχουν ξεπεράσει τα αγόρια, παράγοντας 7% περισσότερες λέξεις που πλέον μπορούν να συνδυάζονται και να ονομάζουν ανθρώπους και πράγματα, κάνοντας την ομιλία κατανοητή.
Σύμφωνα με την υπόθεση των ερευνητών, η εξήγηση μπορεί να δοθεί μέσα από την εξελικτική θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα βρέφη ξεκινούν να παράγουν ήχους άμεσα για να δείξουν ότι είναι εύρωστα και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Τα αγόρια, σημειώνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τον πρώτο χρόνο ζωής συγκριτικά με τα κορίτσια.
O Δρ Kimbrough Oller ανέφερε:
«Αν και έχει επικρατήσει ότι τα κορίτσια έχουν ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο πλεονέκτημα έναντι των αγοριών στη γλωσσική ανάπτυξη, διαπιστώσαμε ότι, κατά τον πρώτο χρόνο, τα αγόρια παράγουν περισσότερα φωνήματα που μιμούνται ομιλία σε σχέση με τα κορίτσια. Τα κορίτσια όμως καλύπτουν και ξεπερνούν τα αγόρια μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους ζωής.
»Απ’ όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για το μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα σε οποιαδήποτε μελέτη σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη. Η υπόθεσή μας είναι ότι, δεδομένου ότι πολλά αγόρια πεθαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο, το αρσενικό φύλο πιθανώς έρχεται αντιμέτωπο με μεγαλύτερη επιλεκτική πίεση ώστε να παραγάγει φωνητικά σήματα ότι είναι “κατάλληλο”.
Πηγή: ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK