Ποια μέθοδο αντισύλληψης να επιλέξω;

Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία. Απ’αυτό το 70% είναι σεξουαλικά ενεργείς και δεν επιθυμούν άμεσα μια εγκυμοσύνη. Είναι όμως δυνατόν να βιώσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με επακόλουθο την έκτρωση όταν οι ίδιες ή ο σύντροφος τους δεν χρησιμοποιούν σωστά μια αντισυλληπτική μέθοδο.

Κάθε χρόνο 210 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες όταν δεν εμφανίζεται η έμμηνος ρύση τους την αναμενόμενη χρονική περίοδο ή όταν κάνουν ένα test κύησης και είναι θετικό.

Επίσης, ένα ποσοστό 15% γυναικών ενώ εγκυμονούν στον πρώτο μήνα αποβάλλουν ενώ άλλες σε ποσοστό 22% προχωρούν σε τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης. Έτσι, μόνο τα 2/3 από τις εγκύους καταλήγουν στην γέννηση ενός παιδιού (δηλ. 133 εκατομμύρια γεννήσεις παγκοσμίως.)

Η επιλογή της αντισυλληπτικής μεθόδου διαφοροποιείται αναλόγως της ηλικίας των γυναικών. Νεαρά κορίτσια χρησιμοποιούν σε ποσοστό 80% έως 90% το προφυλακτικό σε συνδυασμό με τη μέθοδο των γόνιμων ημερών ή της απόσυρσης. Επί αποτυχίας των ανωτέρω μεθόδων χρησιμοποιούν άμεσα την επείγουσα αντισύλληψη σε ποσοστό που ανέρχεται σε 25-30%.

Τελευταίο σε χρήση είναι το αντισυλληπτικό δισκίο (Α.Δ) με ποσοστό 4%. Οι μεγαλύτερες γυναίκες και κυρίως άνω των 35 ετών εκτός των ανωτέρω μεθόδων χρησιμοποιούν σε ποσοστό 2-3 % το ενδομητρικό σπείμαμα.

Το χαμηλό ποσοστό χρήσης του Α.Δ το οποίο περιέχει οιστρογόνα και προγεσταγόνα από τις Ελληνίδες σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που φθάνει έως 80%, οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή ενημέρωσή τους για οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του.

Τα Α.Δ σήμερα έχουν βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη δοσολογία, τη διάρκεια χορήγησης και το είδος των προγεσταγόνων που περιέχουν.

  • Τα νέα προγεσταγόνα που περιέχουν είναι:

– η γεστοδένη

– η διενογέστη

– και η δροσπιρενόνη.

(Έτσι πέραν των ευνοϊκών επιδράσεων στον οργανισμό της γυναίκας επιτυγχάνεται και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.)

Στο πρόσφατο Συνέδριο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής που έγινε στην Ιταλία παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα των νέων προγεσταγόνων τα οποία έχουν χαμηλή ανδρογονική δράση και υψηλή αποτελεσματικότητας έτσι ώστε να είναι δυνατή η μείωση της δοσολογίας του.

Έτσι περνάμε στην εποχή του Α.Δ πολύ μικρής δοσολογίας το οποίο έχει πολύ μικρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα οφέλη από τη χρήση τους είναι:

– η μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσσιακού συνδρόμου

– της δυσμηνόρροιας

– η μείωση της ακμής

– και η προστατευτική δράση που ασκούν στην εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομήτριου, κύησης και της πυελικής φλεγμονής.

Το ενδομητρικό σπείραμα που περιέχει προγεσταγόνο (λεβονοργεστρέλη) κατασκευάστηκε στη Φιλανδία το 1970. Η ευρεία χρήση του ξεκίνησε το 1990 και έκτοτε χρησιμοποιείται με επιτυχία από περισσότερες από 4 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης αρχικά περιείχε οιστρογόνα και προγεσταγόνα. Σήμερα περιέχει μόνο προγεσταγόνα και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και πρέπει να λαμβάνεται μέσα στις επόμενες 12-72 ώρες από μια αποτυχημένη μέθοδο στις γόνιμες ημέρες.

Η ενδοκολπική χρήση οιστρογόνων – προγεσταγόνων υπό μορφή κολπικού δακτυλίου αποτελεί: μια σύγχρονη μέθοδο χρήσης των αντισυλληπτικών. Στην Ελλάδα το ποσοστό χρήσης αναφέρεται κάτω του 1%.

O Ενδοκολπικός σπόγγος περιέχει ουσίες σπερματοκτόνες (nonoxynoibenzaconium) και τοποθετείται από την ίδια τη γυναίκα λίγη ώρα πριν την επαφή. Αφαιρείται αμέσως μετά.

Διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης – Η επιθυμητή διακοπή της κύησης είναι αποτέλεσμα απόφασης της γυναίκας που επηρεάζεται από ποικίλους οικονομικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες.

Ο επιθυμητός αριθμός παιδιών σε μια οικογένεια είναι καθοριστικός παράγων για την διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στις σύγχρονες κοινωνίες όπου οι γυναίκες έχουν σε προτεραιότητα την επαγγελματική εξέλιξη τους και όχι στην αύξηση του αριθμού των παιδιών.

Στην σύγχρονη εποχή η πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων, η ελλειπής ενημέρωση των νέων, η αδυναμία πρόσβασης σε Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό λειτουργίας του, η μειωμένη και μερικές φορές η μη σωστή χρήση μιας αντισυλληπτική μεθόδου οδηγούν στη διακοπή μιας ανεπιθύμητης κύησης.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχει σημαντική μείωση των διακοπών ανεπιθύμητων κυήσεως έτσι ώστε αυτές σήμερα να μην υπερβαίνουν κατά προσέγγιση τις 80.000 ετησίως.

Το Δημογραφικό είναι ένα έντονο πρόβλημα της χώρας μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (2003 ή 2004) περίπου στη χώρα μας έχουμε 103.000 θανάτους και 106.000 γεννήσεις ετησίως, γεγονός που πρέπει να επηρεάζει επιπλέον της απόφαση των γυναικών ώστε αβίαστα να μην προχωρούν στην διακοπή μιας εγκυμοσύνης.

(Πηγή: http://www.peristeris.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(156)