Παραισθήσεις & όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε…!

Όταν ακούμε τη λέξη “παραισθήσεις”, αυτομάτως θεωρούμε ότι πρόκειται για κατάσταση όπου κάποιος/ – α βρίσκεται σε κατάσταση παράκρουσης, είναι φαντασιόπληκτος και γενικά ότι βλέπει οράματα “μαγικές εικόνες¨ & ακούει πράγματα που δεν υπάρχουν ή δεν είναι εκεί.

Όμως το ζήτημα των παραισθήσεων είναι πιο πολύπλοκο – για την ακρίβεια, η όραση δεν είναι η μόνη από τις αισθήσεις μας που μπορεί να επηρεαστεί.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που κάποιος θα περάσει από τη βάσανο των παραισθήσεων…

Ας υποθέσουμε ότι…

Ξυπνάς & αντιλαμβάνεσαι στο δωμάτιό σου την παρουσία ενός άντρα. Σε κυριεύει πανικός & και ρίγος τρόμου σε κατακλύζει καθώς τον βλέπεις έτοιμο να σου επιτίθεται. Περνάνε μόλις λίγα δευτερόλεπτα έως ότου συνειδητοποιείς ότι η μορφή του άντρα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα η κρεμάστρα με τα ρούχα σου & ένα καπέλο…

Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη των πραγμάτων λέγεται παρ – αίσθηση. Αντίθετα, ψευδ – αίσθηση είναι όταν ακούμε ή βλέπουμε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Πιθανή πηγή για την στρεβλή (αισθητηριακή) αντίληψη της πραγματικότητας να είναι η σχιζοφρένεια ή κάποια πάθηση του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Υπάρχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση των παραισθήσεων αλλά πολλές φορές εξαρτώνται από το αίτιο του προβλήματος που μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία, στην σταθεροποίηση ή ακόμα και υποτροπή της κατάστασης.

Τι μορφές μπορούν να πάρουν οι παραισθήσεις;

Ακουστικές…

Μπορεί να ακούσετε  φωνές  να νιώσετε ότι ξεπηδούν από το μυαλό μας ή από κάποια εξωτερική πηγή. Ενδεχομένως να μιλούν μεταξύ τους ή να μας υποδεικνύουν, να μας καθοδηγούν ή να μας παρωθούν να κάνετε κάτι, ακόμα και κακό στο εαυτό μας ή στους άλλους… ή κάτι που δεν συνάδει ειωθότα & καθιερωμένα και φαντάζει στα μάτια των άλλων πρωτόγνωρο, παράξενο ή κάτι…ανησυχητικό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης , εξέτασης, παρακολούθησης…

Οπτικές…

Αντίστοιχα, μπορεί να βλέπουμε πράγματα που δεν υπάρχουν εκεί (πράγματα, πρόσωπα κλπ) και γενικά ότι φοβόμαστε ή μας ανησυχεί να παίρνει σάρκα και οστά και να μας κάνει τη ζωή δύσκολη ή κάποιες φορές, μπορεί να έχουν τη μορφή λάμψεων φωτός.

Οσφρητικές: Μπορεί να αισθανθούμε μια μυρωδιά, η οποία θα προέρχεται είτε από κάποιον ή κάτι τριγύρω μας ή και από το ίδιο μας το σώμα.

Γευστικές…

Μπορεί να να έχουμε την αίσθηση ότι κάτι που τρώμε ή πίνουμε έχει περίεργη γεύση…

Αλλά και Απτές…

Μπορεί να αισθανθούμε ότι κάποιος μας αγγίζει ή ακόμα και ένα ρεύμα θερμής αύρας να γίνει αισθητή στο πρόσωπό μας.

Τι προκαλεί τις παραισθήσεις;

– Η σχιζοφρένεια…

Περισσότεροι από το 70% των ασθενών βιώνουν οπτικού τύπου παραισθήσεις  και το 60-90% ακούει φωνές. Αλλά οι οσφρητικές και γευστικές μπορεί επίσης να κάνουν την εμφάνισή τους.

– Νόσος του Πάρκινσον…

Οι μισοί περίπου ασθενείς μπορεί να έχουν οπτικές παραισθήσεις.

– Νόσος Αλτσχάϊμερ…

όπως και άλλες μορφές άνοιας προκαλούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις  & δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο που με τη σειρά τους προκαλούν παραισθήσεις. Είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

– Ημικρανίες…

Η πλειονότητα των ασθενών με χρόνιες ημικρανίες βιώνει την γνωστή “αύρα” αλλά οπτικές παραισθήσεις

– Όγκος στον εγκέφαλο…

Αναλόγως το εστιακό σημείο που βρίσκεται μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά είδη παραισθήσεων.

– Σύνδρομο Charles Bonnet…

Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει σε ανθρώπους με οπτικά προβλήματα, όπως το γλαύκωμα και ο καταρράκτης, οπτικές παραισθήσεις.

– Επιληψία…

Οι κρίσεις που προκαλεί η πάθηση αυτή μπορεί να προξενήσουν στον ασθενή παραισθήσεις.

Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να πληροφορηθείτε από που προέρχονται οι παραισθήσεις σας. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις, εγκεφαλογράφημα ή μία απλή εξέταση και ανάλυση του ιατρικού σας ιστορικού. Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία. Έπειτα, εφόσον έχει ξεκαθαριστεί τι προκαλεί τις παραισθήσεις, θα αρχίσει η θεραπεία, όπως φαρμακευτική αγωγή για σχιζοφρένεια ή φάρμακα κατά της επιληψίας. Υπάρχουν, επίσης, ειδικά φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς που βιώνουν παραισθήσεις σχετικές με ψύχωση που μπορεί να αντιμετωπίσουν ασθενείς με Πάρκινσον.

Επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(9245)