Πανάρχαιο ψάρι ίσως «θεραπεύσει» εξαρτήσεις, άγχος και κατάθλιψη στον άνθρωπο

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να ελέγξουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που διαθέτει ένα παράξενο ψάρι που ζει στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από 350 εκατ. έτη. Πρόκειται για την μύραινα ή λάμπραινα (lamprey) που ζει σε ποτάμια και χειμάρρους της βόρειας Αμερικής αλλά εμφανίζεται τόσο στον Ατλαντικό Ωκεανό όσο και τη Μεσόγειο.

Αυτό που  κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο ψάρι είναι το τρομακτικό στόμα του που αποτελείται από πολλές σειρές δομών που λειτουργούν ως δόντια. Μοιάζει εξωτερικά με χέλι, ενώ το στόμα του το χρησιμοποιεί για να κολλάει σαν βεντούζα επάνω σε άλλα ψάρια, απομυζώντας το αίμα τους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Neuron» ομάδα επιστημόνων από πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια αναφέρουν ότι πειραματίστηκαν με την πρωτεΐνη parapinopsin και κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τα κυκλώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται την ανάπτυξη συμπεριφορών εξάρτησης, το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα γονίδιο της πρωτεΐνης με το οποίο κατάφεραν να ελέγξουν τον τρόπο που επικοινωνούν οι νευρώνες μεταξύ τους. Επιπλέον η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αντιδρά στο φως επιτρέποντας στους ερευνητές να χρησιμοποιούν δέσμες φωτός για ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τα εγκεφαλικά συστήματα ανταμοιβής. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων που θα θεραπεύουν προβλήματα που σχετίζονται με αυτά τα εγκεφαλικά συστήματα.

Πρόσφατα Κορεάτες ερευνητές παρουσίασαν ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που ελέγχεται από κινητό τηλέφωνο. Το εμφύτευμα που έχει μέγεθος όσο περίπου ένα νόμισμα δέκα λεπτών του ευρώ ελέγχει τους νευρώνες μέσω μικροσκοπικών φωτοδιόδων LED και σύμφωνα με τους ερευνητές είχε πολύ θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Πηγή: naftemporiki.gr

(14)