Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου
Φταίει η κληρονομικότητα ή τα τραυματικά γεγονότα της ζωής; Ένα διαζύγιο, οι στρεσογόνες ίσως καταστάσεις; Φταίει η ιδιοσυγκρασία μας ή η νόσος της κατάθλιψης;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις πανικού και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο. Το σίγουρο όμως είναι βάσει ερευνών ότι 1 στα 10 άτομα θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, μία κρίση πανικού.
Τα συχνότερα συμπτώματα των κρίσεων πανικού σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες είναι:
-
Ναυτία
-
Αίσθημα λιποθυμίας
-
Πόνος στο στήθος και δυσφορία
-
Εξάψεις ή ρίγη
-
Αίσθημα τρόμου
-
Φόβος θανάτου
-
Φόβος εγκεφαλικού ή καρδιακού
-
Τρέμουλο στα άκρα
-
Μούδιασμα στο κεφάλι
Πρόσφατα διαπίστωσα ότι οι έντονοι πόνοι στο στομάχι και στην κοιλιά, που με ταλαιπωρούσαν χρόνια ήταν συμπτώματα κρίσεων πανικού.
Πρέπει δε να ξέρετε ότι…
οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν την ζωή μας γενικότερα αφού διαρκώς είσαι με τον φόβο ότι θα σου συμβεί σε χώρο και χρόνο που δεν θέλεις και αυτό σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια, να μη θέλεις να απομακρύνεσαι από τους χώρους στους οποίους νιώθεις ασφαλής και να παρουσιάζεις αγοραφοβικά συμπτώματα.
Για να αντιμετωπίσει κάποιος τις κρίσεις πανικού, χρειάζεται χρόνος και βοήθεια από ειδικό. Τη στιγμή που παθαίνετε μία κρίση πανικού σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει:
-
Να επικεντρωθείτε στην αναπνοή. Προσπαθήστε να αναπνέετε αργά και σταθερά
-
Μη κάνετε αρνητικές σκέψεις
-
Μη σκέφτεστε ότι θα πεθάνετε γιατί οι κρίσεις πανικού δεν οδηγούν στο θάνατο
-
Περπατήστε
-
Κάνετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης
Οι κρίσεις πανικού είναι δυσάρεστες, όμως οι ειδικοί λένε ότι με αρκετή δουλειά μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν.