Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε»…
Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7 Απριλίου 2017) & θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος την ενημέρωση – πληροφόρηση & ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την πρόληψη αλλά και έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, των σοβαρότατων κινδύνων που ελλοχεύουν σε περίπτωση που ο πάσχων/πάσχουσα αγνοήσει & παραμελήσει τα «σημάδια» & δεν δείξει την δέουσα προσοχή για την λήψη κατάλληλης θεραπευτικής αρωγής, αγωγής & μεθοδικής διαχείρισης της ψυχικής αυτής ασθένειας ασθενών και την ενδυνάμωσή τους με την συμμετοχή τους σε δραστηριότητες στην κοινότητα.
Νιώθετε συνεχώς περίλυπος, κατηφής, απελπισμένος, σας κατακλύζει η απογοήτευση, απαισιοδοξία & πεσιμισμός; Εκνευρίζεστε εύκολα, είστε ανήσυχος, αγχωμένος χωρίς πολλές φορές να ξέρετε την αιτία; Θλίβεστε για μικροπράγματα, για τα οποία στο παρελθόν θα αδιαφορούσατε; Δε χαίρεστε & δεν απολαμβάνετε τη ζωής με αποτέλεσμα να νιώθετε κενό, να σας διακατέχουν αισθήματα ματαιότητας & αυτοκαταστροφής και γενικά να νιώθετε να ασφυκτιάτε με το αίσθημα του ανικανοποίητου & ανηδονίας να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σας;
Όλα σας φαίνονται μάταια. Κατακλύζεστε από ιδέες ενοχοποίησης; κριτικάρετε & θυμώνετε μετον εαυτό σας, νιώθετε αίσθημα αναξιότητας; νιώθετε μόνος; αβοήθητος, εγκλωβισμένος σε αδιέξοδα; Το μέλλον σας φαντάζει ζοφερό, δυσοίωνο, τρομακτικό; Νιώθετε τη σκέψη σας να έχει σταματήσει με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε & με πολύ κόπο ανακαλείτε πληροφορίες που προσφάτως έχετε δεχθεί; Σκέπτεστε μόνο τις δυσάρεστες πτυχές των πραγμάτων και τις διογκώνετε με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να ξυπνάτε συχνά τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί ή νιώθετε υπερβολική υπνηλία στη διάρκεια της μέρας;
Η όρεξή σας και το βάρος έχουν μειωθεί; κάποιες φορές όμως μπορεί και να έχει αυξηθεί απότομα; Έχετε πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδες, πόνους στα πόδια στα χέρια;
Και γενικά…
Τίποτα δε σας ευχαριστεί & νιώθετε «σαν η ζωή σας να άνυδρη & άδεια από χαρά»;
Βασική προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε αυτήν την επώδυνη ψυχικά δοκιμασία ανώδυνα, έγκαιρα & αποτελεσματικά σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μιλήσουμε ανοιχτά & με ειλικρίνεια καθώς το στίγμα γύρω από την ασθένεια, παραμένει ένα εμπόδιο για ανθρώπους που αναζητούν ή χρειάζονται βοήθεια για να την αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό) οι κοινές ψυχικές διαταραχές αυξάνουν σε όλο τον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων με κατάθλιψη υπολογίζεται ότι “έσπασε το φράγμα” των 300 εκατομμύριων, το 2015, αριθμός που ισοδυναμεί με το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία του πληθυσμού και αφορούν στο έτος 2014, το 4,7% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, καταγράφοντας αύξηση 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009 (2,6%).
Αν και η κατάθλιψη μαστίζει άτομα όλων των ηλικιών, κάθε κοινωνικής τάξης ανά τον κόσμο, ο κίνδυνος εμφάνισής της ενισχύεται από τη φτώχεια, την ανεργία, γεγονότα όπως η απώλεια αγαπημένου προσώπου ή ο χωρισμός, σωματικές ασθένειες και προβλήματα υγείας που προέρχονται κυρίως από το αλκοόλ και τη χρήση τοξικών ουσιών. Η κατάθλιψη είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα άτομα 15 – 29 ετών, που πάσχουν από αυτή
Πρώτος για αυτήν την ασθένεια αυτή – τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας μίλησε ο – κ. Σταμάτης Μαλέλης – ο οποίος αναμετρήθηκε & υπέφερε επί χρόνια από την κατάθλιψη. Παρ’ όλες τις δυσκολίες & τις αγωνίες & παρά το γεγονός ότι πέρασε δια πυρός & σιδήρου κατάφερε να την τιθασεύσει & να την νικήσει.
Είναι πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος επιτυχημένος να σπάει ταμπού & κοινωνικές αγκιλώσεις & να μιλά «ανοιχτά» για αυτή του την εμπειρία, να μοιράζεται εμπειρίες & βιώματα του μέσα από τα βιβλία του, τις ομιλίες του & το δημόσιο λόγο του, στο portal του Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης το kontasou.com για θέματα που άπτονται… ψυχικής υγείας & ευεξίας.
Και όλα αυτά…;
Με απώτερο στόχο να βοηθήσει, να στηρίξει & να εμπνεύσει συνανθρώπους μας να ξεπεράσουν αντίστοιχα προβλήματα με το παράδειγμα του.
Μεταξύ άλλων, έχει τονίσει…
«…ότι όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση δε μπορείς να χαρείς την επιτυχία σου, ούτε να απολαύσεις τις υπόλοιπες χαρές της ζωής, όπως π.χ. η οικογένεια σου ή τα παιδιά σου…». Ενώ, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό εάν διακρίνουμε κάποια συμπτώματα, χωρίς να διστάσουμε η να ντραπούμε, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε: «… δεν είναι δυνατόν όταν πονάει το χέρι μας να πηγαίνουμε σε γιατρό, αλλά όταν πονά η ψυχή μας να αδιαφορούμε…». Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του.
Να είσθε όλες/-οι καλά…!