Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν έχετε κατάθλιψη

Τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Τι πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε

Η κατάθλιψη βρίσκεται σε έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμο.

Σχεδόν το 18% των Αμερικανών ενηλίκων -περισσότεροι από 1 στους 6- δήλωσαν ότι έχουν σήμερα κατάθλιψη ή υποβάλλονται σε θεραπεία για κατάθλιψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup του 2023. Το 2015, όταν η Gallup άρχισε να συλλέγει στοιχεία για το θέμα, το ποσοστό ήταν λιγότερο από 11%.

Τα στοιχεία της Gallup δείχνουν ότι η κλινική κατάθλιψη αυξανόταν αργά πριν από την πανδημία, αλλά αυξήθηκε ταχύτερα μετά από αυτήν, με την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά, το φόβο της μόλυνσης, την ψυχολογική εξάντληση, την κατάχρηση ουσιών και τη διακοπή της φροντίδας ψυχικής υγείας. Τα ποσοστά μεταξύ των γυναικών, των νέων ενηλίκων και των μαύρων και ισπανόφωνων ενηλίκων αυξάνονται ταχύτερα.

Για τους εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών, τα στατιστικά στοιχεία είναι επίσης ζοφερά: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, πέντε εκατομμύρια παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας – λίγο πάνω από το 20% – υπέστησαν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο το 2021 (το πιο πρόσφατο έτος με διαθέσιμα στοιχεία) και 3,7 εκατομμύρια βίωσαν μείζονα πτώση.

Ο ψυχίατρος Charles Raison, καθηγητής ανθρώπινης οικολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δήλωσε ότι ο ίδιος έχει παλέψει με την κατάθλιψη. Ο Raison, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Vail Health Behavioral Health Innovation Center και στο παρελθόν διετέλεσε εμπειρογνώμονας ψυχικής υγείας για το CNN Health, περιέγραψε την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Αμερική με μία λέξη: «κακή».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάθλιψη, το άγχος, οι αυτοκτονίες και η κατάχρηση ουσιών έχουν αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες (…) πιθανώς εδώ και 20 ή 25 χρόνια, ίσως και περισσότερο», δήλωσε ο Raison. «Αλλά έχουν πραγματικά αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, και τα δεδομένα είναι πραγματικά συνεπή».

«Η αύξηση δεν είναι ίση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο Raison. «Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι οι νέοι άνθρωποι. Οι άνθρωποι μεταξύ 15 και 35 ετών είναι αυτοί που υφίστανται μια πραγματικά ανησυχητική αύξηση».

Ενώ η αύξηση της κατάθλιψης μεταξύ των Αμερικανών είναι ανησυχητική, αυτό που επίσης προκαλεί ανησυχία είναι η δυσκολία στον προσδιορισμό της αιτίας. Δεν μπορούμε να το δούμε σε μια σάρωση εγκεφάλου. Δεν έχουμε μια εξέταση αίματος για να την ανιχνεύσουμε. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τη σοβαρότητά της.

Ο Raison συνέκρινε την κατάθλιψη με την «υδρωπικία» – έναν παλιομοδίτικο όρο για το οίδημα – η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από διαφορετικές υποκείμενες καταστάσεις ή παράγοντες. “Θα μπορούσε να είναι (…) καρδιακή ανεπάρκεια. Θα μπορούσε να είναι πνευμονία. Θα μπορούσε να είναι καρκίνος. Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων”, δήλωσε.

«Θα βρούμε ποτέ ένα τεστ για τη διάγνωση της κατάθλιψης; Όχι, γιατί η κατάθλιψη είναι σαν την υδρωπικία», είπε, επισημαίνοντας διάφορες πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατάθλιψη είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Παίρνει ως παράδειγμα αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac, γνωστό και με τη γενική ονομασία φλουοξετίνη. Κυκλοφόρησε στη χώρα πριν από 35 χρόνια ως το πρώτο από μια νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI. Η ιδέα ήταν ότι η κατάθλιψη οφειλόταν σε μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο και ότι αυτή μπορούσε να διορθωθεί δρώντας στον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Το 1993 εισήχθησαν οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI), οι οποίοι δρουν σε δύο νευροδιαβιβαστές.

Αλλά τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν για όλους.

«Το ζήτημα της χρήσης των αντικαταθλιπτικών, τα οποία αποτελούν τη θεραπεία πρώτης γραμμής για την κατάθλιψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι απίστευτα πολύπλοκο», δήλωσε ο Raison, σημειώνοντας ότι αποτελούν «σωτήρια για ορισμένους ανθρώπους».

«Όμως, καθώς προχωρήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια, έπρεπε να μεταβολίσουμε, ως κλάδος, ορισμένες πολύ σκληρές αλήθειες σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά και την αποτελεσματικότητά τους», είπε. «Μια σκληρή αλήθεια, και η πιο προφανής, είναι ότι δεν δρουν σχεδόν τόσο καλά όσο νομίζαμε πριν από 30 χρόνια», εξήγησε, εκτιμώντας ότι μόνο το 30% των ασθενών «έχουν πλήρη ανταπόκριση».

Ο Raison αναγνώρισε ότι το να προσπαθείς να κάνεις οτιδήποτε όταν έχεις κατάθλιψη είναι δύσκολη μάχη. Και προσέφερε αυτές τις πέντε συμβουλές για την αυτοφροντίδα.

Δεσμευτείτε να πάρετε βοήθεια

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

«Αν αισθάνεστε απελπιστικά καταθλιπτικοί, αν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για τη ζωή, αν ο ύπνος και η όρεξή σας είναι διαταραγμένα, αν αισθάνεστε απελπισμένοι, αν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας, τέτοιου είδους πράγματα, αυτό είναι κατάθλιψη», δήλωσε ο Raison. Το να ζητήσετε βοήθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα εδώ και μερικούς μήνες.

«Όλοι εμείς που παλεύουμε με την κατάθλιψη γνωρίζουμε ότι το να έχεις έναν γιατρό μπορεί να σε βοηθήσει, είτε πρόκειται για ψυχοθεραπεία είτε για φαρμακευτική αγωγή είτε και για τα δύο», είπε.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν

Αποδεικνύεται ότι ό,τι είναι καλό για το σώμα είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο.

«Προσπαθήστε να κάνετε τα πράγματα που θα κάνατε για τη σωματική σας υγεία», λέει ο Raison. «Συχνά λέω στους ανθρώπους: ‘Σκεφτείτε τι θα κάνατε αν θέλατε να φροντίσετε την υγεία της καρδιάς σας και κάντε το ίδιο πράγμα. Όλα αυτά τα πράγματα είναι επίσης αντικαταθλιπτικά. Έτσι, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η κατανάλωση υγιεινών τροφών, ο αρκετός ύπνος, η αρκετή άσκηση, το αρκετό ηλιακό φως».

Να είστε κοντά σε ανθρώπους

Προσπαθήστε να διατηρήσετε στενές σχέσεις.

«(Συμβουλή) Το νούμερο 3 είναι μερικές φορές πολύ δύσκολο όταν έχετε κατάθλιψη. Αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή να προσπαθούμε να μεγιστοποιούμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις με άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Raison.

«Αν έχετε σχέσεις φροντίδας και υποστήριξης με άλλους ανθρώπους, είναι ένας μεγάλος προστατευτικός παράγοντας κατά της κατάθλιψης. Είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κατάθλιψη».

Μην τα παρατάτε

Να είστε επίμονοι στην αναζήτηση βοήθειας.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανταποκρίνονται στα αντικαταθλιπτικά τείνει να είναι πολύ διχασμένος», δήλωσε ο Raison. «Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αρχίζουν να παίρνουν ένα αντικαταθλιπτικό και αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μερικές εβδομάδες και η κατάθλιψη φεύγει», ενώ άλλοι παλεύουν με χρόνια κατάθλιψη.

Έτσι, αν ένα αντικαταθλιπτικό δεν λειτουργεί, είπε, «δοκίμασε ένα άλλο».

Αλλά μην φοβάστε να προχωρήσετε. «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται σε ένα σωρό αντικαταθλιπτικά στη σειρά είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στο επόμενο, αλλά δεν είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στην ψυχοθεραπεία» είπε.

Ευγνωμοσύνη

Δημιουργήστε μια κατάσταση ευγνωμοσύνης.

«Εργαστείτε για να αναπτύξετε μια στάση ευγνωμοσύνης», είπε ο Raison. Ο Raison παραδέχεται ότι δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνεις όταν έχεις κατάθλιψη. «Αν μπορείτε να το κάνετε συνήθεια, μπορεί να είναι πολύ ισχυρό τόσο για την πρόληψη της κατάθλιψης όσο και για να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα εάν έχετε κατάθλιψη», είπε.

Πηγή: healthstat.gr

(73)