Portrait of happy gesturing smiling young woman in casual smart blue clothing, with copyspace for slogan or text message

Πέντε θαυματουργά και ανέξοδα αντικαταθλιπτικά tips που φτιάχνουν τη διάθεση

Μικρές αλλά θαυματουργές κινήσεις που μπορούν να μας φτιάξουν το κέφι και να μας γλυτώσουν από τα χειρότερα όσον αφορά την ψυχική μας υγεία

Μπορούμε να φροντίσουμε μόνοι μας την ψυχική μας υγεία; Αναμφίβολα υπάρχουν πράγματα που περνούν από το χέρι μας, αλλά κανείς δεν υποστηρίζει ότι μπορούμε να αποφύγουμε τον ειδικό ψυχικής υγείας όταν τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πιο σοβαρά και ενδεχομένως χρειάζονται φαρμακευτική στήριξη αλλά και συμβουλευτική θεραπεία.

Όπως ακριβώς και με την σωματική υγεία η αναζήτηση βοήθειας από τον ειδικό συχνά είναι ζωτικής σημασίας. Όταν όμως το διακύβευμα είναι η φροντίδα του εαυτού με τη γενικότερη έννοια υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την συναισθηματική και ψυχική μας ισορροπία – και δεν κοστίζουν. Ακολουθούν πέντε εύκολοι και ανέξοδοι τρόποι να βελτιώσουμε την διάθεσή μας.

Το μαγικό stretching

Αφιερώστε λίγα λεπτά να τεντώσετε όλο το σώμα σας και συνδυάστε το με μια αναζωογονητική σκέψη.

«Τεντώστε τα χέρια σας και σκεφτείτε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες» συμβουλεύει η ψυχολόγος  και συγγραφέας Δρ Audrey Tang.

«Τεντώστε τα πόδια σας και σκεφτείτε ένα άτομο για το οποίο είστε ευγνώμονες, μετά τινάξτε χέρια και πόδια και σκεφτείτε ένα πράγμα για το οποίο ανυπομονείτε σήμερα. Κάντε το για μια εβδομάδα και αφιερώστε χρόνο μόνο με τους ανθρώπους που σας έρχονται στο μυαλό» συμπληρώνει η ψυχολόγος.
Η κίνηση που σώζει

Σε κάθε ευκαιρία βγείτε από το σπίτι και κάντε ένα περίπατο σε ένα όμορφο περιβάλλον. Είναι προτιμότερο να κοιτάτε τη θέα σε ένα πάρκο παρά να κοιτάτε τον τοίχο της απέναντι πολυκατοικίας.

Η κίνηση κλειδί ωστόσο είναι η άσκηση. Αν είναι ήπια θα μας χαλαρώσει, αν είναι έντονη θα μας ενεργοποιήσει, ενώ αν είναι ομαδική θα ενισχύσει παράλληλα την κοινωνικότητά μας και θα μας διασκεδάσει περισσότερο.

Κάντε σχέδια

Οργανώστε συναντήσεις με φίλους ακόμη και αν δεν βγείτε από το σπίτι. Καλέστε φίλους για καφέ ή φαγητό στο σπίτι σας και θα έχετε κάτι να ανυπομονείτε σύμφωνα με την Δρ Tang.

Λίγο πιο δημιουργικοί

Γίνεται πιο δημιουργικοί στη ζωή σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπιε να γίνεται καλλιτέχνες και να αρχίσετε να ζωγραφίζετε ή να γράφετε ποίηση. «Γϊνετε πιο δημιουργικοί με τα ρούχα και τα μαλλιά σας» δίνει ένα παράδειγμα η Δρ Tang.

Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν ή να προσθέσετε δημιουργικές πινελιές σε ό,τι ήδη κάνετε για να αισθανθείτε πιο όμορφα.

Να κοιμάστε επαρκώς

Ο ανεπαρκής ύπνος αποτελεί τον κυριότερο λόγο που μας αποστερεί την ενεργητικότητα στη διάρκεια της ημέρας, ανοίγει την όρεξη και χαλάει τη διάθεση.

Όπως έχετε ήδη παρατηρήσει εμπειρικά ο επαρκής ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για την πεσμένη ψυχική διάθεση με τις έρευνες να αποκαλύπτουν ότι ο επαρκής ύπνος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό.

Πηγή: ygeiamou.gr

(76)