Πάσχεις από διαβήτη;

Τι ακριβώς είναι ο σακχαρώδης διαβήτης; Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης («σακχάρου»). Προκαλείται από την έλλειψη ινσουλίνης, η οποία μπορεί να υπάρχει αλλά σε περιορισμένο βαθμό στον οργανισμό ή να απουσιάζει πλήρως. Άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Οι πιο χαρακτηριστικές μορφές διαβήτη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2. Υπάρχουν, ωστόσο, και πιο «ειδικοί» τύποι διαβήτη, οι οποίοι συχνά-πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους.

Ας σκιαγραφήσουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου:

Διαβήτης τύπου 1: Ο διαβήτης του συγκεκριμένου τύπου είναι γνωστός με τον όρο «νεανικός» ή «ινσουλινοεξαρτώμενος». Τα β-κύτταρα του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, βάλλονται – για κάποιο λόγο- από τον ίδιο τον οργανισμό. Έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα η παραγόμενη ινσουλίνη ελαττώνεται σημαντικά και εν τέλει εκλείπει εντελώς.

Διαβήτης τύπου 2: Είναι ο γνωστός «διαβήτης του ενηλίκου». Η ινσουλίνη του οργανισμού δεν είναι επαρκής προκειμένου να κατανεμηθεί σωστά η γλυκόζη στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων να και ταυτόχρονα το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης.

LADA (Latent Autoimmune Diabete in Adults): Αποτελεί έναν σύνθετο τύπο διαβήτη, που μοιάζει με τους δύο ανωτέρω. Ως προς τα συμπτώματα, μοιάζει με τον τύπο 2, ενώ η γενεσιουργός αιτία του είναι αυτή του πρώτου τύπου.

Ειδικοί τύποι: υπάρχουν μορφές της πάθησης που ενοχοποιούνται για γενετικές διαταραχές (σύνδρομο Down), παθήσεις του παγκρέατος (καρκίνος, παγκρεατίτιδα) και. δυσλειτουργίες των ενδοκρινικών αδένων (θυρεοειδής)

Διαβήτης και εγκυμοσύνη («διαβήτης της κυήσεως»):

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ξεχωριστά τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου σακχαρώδους διαβήτη, λόγω της κρισιμότητάς του για τη μέλλουσα μητέρα και το νεογνό της. Αρκετά συχνά ο διαβήτης αυτής της μορφής κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του δευτέρου μισού της εγκυμοσύνης και με το πέρας αυτής είτε παραμένει είτε παρέρχεται.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι παραγόμενες από τον πλακούντα ορμόνες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του εμβρύου καθιστούν δυσκολότερη τη δράση της ινσουλίνης. Έτσι, το 10% περίπου των γυναικών που κυοφορούν εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα, καθώς το πάγκρεάς τους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

  • Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους;

– Γυναίκες άνω των 30-35 ετών.

– Παχύσαρκες γυναίκες

– Μέλλουσες μητέρες με ιστορικό μειωμένης ινσουλίνης ή ιστορικό κύησης με διαβήτη

Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή διαβήτη κυήσεως

  • Η παρακολούθηση της εγκυμονούσας που πάσχει από διαβήτη είναι επιτακτική, καθώς εγκυμονούν σημαντικοί κίνδυνοι τόσο για την ίδια όσο και για το νεογνό της. Ποιοι είναι αυτοί;

– Πρόωρος τοκετός

– Δύσκολη γέννα, με πολλές πιθανότητες τραυματισμού, ακόμα και θανάτου, του νεογνού

– Προεκλαμψία

Η συνεχής επικοινωνία της γυναίκας με το γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο είναι επιβεβλημένη. Αυτοί είναι οι ειδικοί που θα καταρτίσουν το πρόγραμμα διατροφής (ελεγχόμενοι υδατάνθρακες), άσκησης (καθημερινό 20λεπτο περπάτημα) και εξετάσεων (έλεγχος σακχάρου και ούρων) προκειμένου η εγκυμοσύνη να είναι επιτυχής και να ελαχιστοποιηθούν – εκμηδενιστούν οι όποιες πιθανότητες κινδύνου για τη μητέρα και το παιδί.

(Πηγή: http://www.peristeris.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(146)