Για ακόμη μια φόρα πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σταμάτη Μαλέλη και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών…
Της Παναγιώτας Καλογήρου, της Ελευθερίας Τάγγα & του Τηλέμαχου Τριανταφυλλίδη
Κατάμεστη ήταν η Αίθουσα Ομιλιών του Ορθόδοξου Χριστιανικού Συλλόγου “Ελπίς” όπου και πραγματοποιήθηκε η ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης του Σταμάτη Μαλέλη και του kontasou.com με θέμα: ”Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή” – στο δήμο Ζωγράφου – την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 6.00 μ.μ…
Oι ομιλητές ήταν έτοιμοι να ενημερώσουν το κοινό και να απαντήσουν σε κάθε του ερώτημα & απορία.
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο συγγραφέας & γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του ΣΚΑΙ Στ. Μαλέλης που έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για το παρελθόν του. Μιλώντας βιωματικά, εξομολογήθηκε τα 10 χρόνια μάχης του με το Τέρας,“10 χρόνια ταξίδευα σε λάθος δρόμο”.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον φόβο που τον διακατείχε να μην στιγματιστεί στην περίπτωση που γινόταν γνωστό πως πάσχει από κατάθλιψη. Κρυβόταν… για τον ίδιο ήταν “μεγάλο στοίχημα να βγει από το σπίτι του και να διασχίσει τον δρόμο για το απέναντι περίπτερο”.
Η αποκάλυψη για την κατάθλιψη έγινε πρώτη φορά όταν σε ερώτηση δημοσιογράφου… “ αν είναι ευτυχισμένος”… εκείνος απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια και αυθορμητισμό … “δεν είμαι”. Συγκίνηση προκάλεσε σε όλους η στιγμή που ο ίδιος αποκάλυψε πως σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του, στο κέντρο της Αθήνας και ενώ βρισκόταν μέσα στο αμάξι ένιωσε την ανάγκη να ανοίξει το παράθυρο & να φωνάξει “Παναγία μου”…!
Λόγια που αγγίζουν, λυγίζουν, ευαισθητοποιούν και παρακινούν τον κάθε πάσχοντα να μην φοβηθεί να μιλήσει… Λόγια αληθινά που θέλουν να υπενθυμίσουν πως κανένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη δεν είναι μόνος του. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Στ.Μαλέλης μαζί με την ομάδα του kontasou.com διοργανώνουν αυτές τις ημερίδες.
Μέλημα του, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ”η απενοχοποίηση του στίγματος της κατάθλιψης, η ανάγκη ο πάσχοντας να μιλήσει σε δικούς του ανθρώπους για την πάθησή του, όπως επίσης να απευθυνθεί σε ειδικούς” να γίνει ουσιαστικά ”ο ίδιος ο συνδετικός κρίκος όλων των ανθρώπων που πάσχουν και να το πολεμήσουν .”
Έπειτα την σκυτάλη έλαβε ο Δρ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος – ψυχίατρος & πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, δηλώνοντας ότι για εκείνον οι ημερίδες είναι μια πρόκληση & δικαίωση… Συνάμα πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να λάβει τέλος, αφού υπάρχει αδήριτη ανάγκη του κόσμου να μάθει την αλήθεια σχετικά με την μάστιγα της εποχής μας… την κατάθλιψη.
Λίγο αργότερα ο επιφανής επιστήμονας πρόσθεσε πως “σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς νοσούν δίχως να το γνωρίζουν ή και εμφανίζονται να μην το παραδέχονται εφόσον αποδίδουν σε άλλες αιτίες το άλγος τους… Λόγου χάρη αισθάνονται διάφορους πόνους στο σώμα τους ενώ στην ουσία δεν έχουν κάτι, το σώμα πονάει γιατί η ψυχή είναι άρρωστη!” σημείωσε μεταξύ άλλων…!
Ταυτόχρονα ο Θ. Ασκητής ανέλυσε την έννοια της κατάθλιψης, ότι πρόκειται για μια ασθένεια όπου παγκοσμίως είναι η πιο σοβαρή φτάνοντας 7 στους 10 να αναπτύξουν αυτοκτονικές τάσεις, τους 3 στους 10 να προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα. Διαχώρισε την θλίψη από την η κατάθλιψη λέγοντας ότι: “η θλίψη είναι παροδικό συναίσθημα που πυροδοτείται κυρίως από δυσάρεστα γεγονότα της ζωής”
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ποσοστά των νέων που πάσχουν από κατάθλιψη αλλά καταφεύγουν σε άλλες διεξόδους όπως είναι ο αλκοολισμός ή η χρήση ουσιών, όπως επίσης ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα να σημειώνονται αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης τα τελευταία χρόνια.
Υπενθύμισε πως οι “ταμπέλες” δεν βοηθούν τον καταθλιπτικό και θα πρέπει να αποφεύγονται οι διαπληκτισμοί & οξύνσεις, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι “Η κατάθλιψη θεραπεύεται όταν τρέξεις και πεις… ΝΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΑ!”
Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Αναπτυξιακής Ψυχολόγου κ. Λαμπρινής-Θεοδώρας Ακαλέστου, η οποία αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κατάθλιψης πρωτίστως στη σχέση του ζευγαριού, εν συνεχεία στη σχέση γονέα και παιδιού και τέλος στην ευρύτερη λειτουργική δομή της οικογένειας.
Η κ. Ακαλέστου αναφέρθηκε στην μη σταθερή ψυχολογική κατάσταση που πολλές φορές διακρίνει τους καταθλιπτικούς γονείς και στο πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του δεσμού τους με το παιδί. Μάλιστα, υποστήριξε, ότι τα παιδιά με καταθλιπτικούς γονείς μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στη ρύθμιση του συναισθήματος και της συμπεριφοράς τους, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους.
Επίσης, ανέφερε, ότι πολλές φορές, οι καταθλιπτικοί γονείς έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τα παιδιά ως φίλους και συμμάχους στο πρόβλημά τους και υποστήριξε ότι αυτό είναι μία λανθασμένη παρόρμηση, που έχει ως αποτέλεσμα το παιδί αποξενώνεται από τις πραγματικές του ανάγκες και μαθαίνει να λειτουργεί ως «φροντιστής» των άλλων.”…
Πολίτες ήρθαν κοντά με τους ομιλητές εφόσον έθεσαν καίρια ερωτήματα , εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και μοιράστηκαν τα προβλήματα τους, τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους με θάρρος και ειλικρινεία!
Τόσο το θέμα όσο & οι συντελεστές της συζήτησης κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Σίγουρα, όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί… είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμη γνώση, να βιώσουν πρωτόγνωρη βιωματική εμπειρία & να προβληματιστούν σε θέματα επίμαχα & κομβικής σημασίας όπως η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή…
Πηγή: www.lay-out.gr