Οι έφηβοι που αντλούν ευχαρίστηση από ανιδιοτελείς πράξεις, έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη στο μέλλον.
Όλη μας της ζωή περιστρέφεται γύρω από την επιβράβευση, το κυνήγι του χρήματος, της ευχαρίστησης, της αγάπης. Το πώς αναζητάμε και ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις επιβραβεύσεις καθορίζει και την ευτυχία μας συνολικά.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, υπάρχουν δύο είδη ευτυχίας: η ηδονή και η ευχαρίστηση που έρχεται από την βοήθεια προς τους άλλους. Πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν ότι αυτή η δεύτερη κατηγορία είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μια μακρόχρονη αύξηση του αισθήματος της ευτυχίας. Οι ηδονικές απολαύσεις μπορεί να παράγουν ένα άμεσο ξέσπασμα ευχαρίστησης, η ευχαρίστηση όμως υποχωρεί πιο γρήγορα.
Σε σχετική μελέτη ερευνητές επιχείρησαν να μελετήσουν το πώς οι εγκέφαλοι των εφήβων αντιδρούν απέναντι σε δραστηριότητες άμεσης ευχαρίστησης (βίντεο-παιχνίδια, ναρκωτικά) σε αντιδιαστολή με πιο κοινωνικά ωφέλιμες συμπεριφορές ( όπως η βοήθεια σε κάποιο που έχει ανάγκη, η έκφραση ευγνωμοσύνης, η δουλειά για έναν μακροπρόθεσμο στόχο).
Για τους σκοπούς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές ακολούθησαν μια ομάδα από 9 εφήβους για πάνω από ένα χρόνο για να δουν αν η άμεση ευχαρίστηση ή η κοινωνικά ωφέλιμη συμπεριφορά σχετίζονταν με το πόσο θλιμμένοι ή χαρούμενοι ένιωθαν.
Οι έφηβοι υποβλήθηκαν σε μια εξέταση εγκεφαλικής δραστηριότητας (fMRI), ενώ ταυτόχρονα τους ζητήθηκε να πάρουν μια απόφαση για το αν έπρεπε να κρατήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό για τον εαυτό τους (μια ηδονική απόλαυση) ή να τα δώσουν στην οικογένειά τους (ανιδιοτελής συμπεριφορά).
Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της αρχικής εξέτασης αλλά και ένα χρόνο μετά.
Φαίνεται πως τα συμπτώματα κατάθλιψης υποχώρησαν στους εφήβους που πήραν την ανιδιοτελή απόφαση αλλά αυξήθηκαν ανάμεσα σε όσους αποφάσισαν να κρατήσουν τα χρήματα για τον εαυτό τους. Επίσης, οι έφηβοι που σημείωσαν την μεγαλύτερη εγκεφαλική ανταπόκριση στην ανιδιοτελή συμπεριφορά είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα μέσα.
Τα ευρήματα συνολικά, δείχνουν ότι η ευεξία μπορεί να εξαρτάται από την εστίαση σε υψηλότερες αξίες, όπως η οικογένεια και οι ανθρώπινες σχέσεις, παρά στην άμεση, προσωπική ευχαρίστηση” επισημαίνουν οι ερευνητές.
Πηγή: www.theatlantic.com