Οι ξηροί καρποί που προστατεύουν την υγεία μας

Οι ξηροί καρποί που αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή

Οι ξηροί καρποί είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, ενώ σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου υγείας, όπως η φλεγμονή, για ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Οι ξηροί καρποί προκαλούν, εκτός των άλλων, αίσθημα κορεσμού και ωφελούν την υγεία των οστών.

Αμύγδαλα:

Παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα ενάντια στις φλεγμονές.

Καρύδια:

Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επίσης είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο.

Φιστίκια Αιγίνης:

Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών.

Αράπικα φιστίκια:

Αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Φουντούκια

Τα φουντούκια περιέχουν συγκριτικά λίγες πρωτεΐνες, αλλά παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology, τα φουντούκια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά καθιστά τα φουντούκια παρεμφερή με τα καρύδια παρά με άλλα είδη ξηρών καρπών.

Τα περισσότερα λιπαρά στα φουντούκια είναι μονοακόρεστα, αλλά επιπλέον περιλαμβάνουν μερικά πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά.

Κάσιους:

Παρέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συγκεκριμένα συμβάλλει στην υγεία των οστών

Είναι δυνατόν να φάει κανείς υπερβολικά πολλούς ξηρούς καρπούς;

Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς μπορεί να προστατεύσει από παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και όχι μόνο.

Ωστόσο, ΝΑΙ, είναι πράγματι δυνατόν να καταναλώσει κανείς υπερβολικά πολλούς ξηρούς καρπούς.

Κατά κανόνα οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θερμίδες, οπότε είναι εύκολο να το παρακάνετε και να υπερβείτε κατά πολύ την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων χωρίς να το καταλάβετε. Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά καλά λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με μέτρο, αλλά μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλα προβλήματα αν τους καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ψημένοι και αλατισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να προσθέσουν τουλάχιστον το ίδιο νάτριο (αλάτι) στη διατροφή με άλλα αλμυρά σνακ. Όποιος τρώει αλατισμένους ξηρούς καρπούς πρέπει να προσέχει καλά την ετικέτα στην συσκευασία, για να δει πόση αλάτι περιέχουν. Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι ξηροί καρποί αναστατώνουν το πεπτικό τους σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση πάρα πολλών ξηρών καρπών μπορεί να τους κάνει να έχουν πολλά αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα. Τέλος, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πολύ κοινή αιτία διατροφικής αλλεργίας.

Πηγή: in.gr

(11)