Οι κρίσεις πανικού έχουν σχέση με την αγοραφοβία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κρίση πανικού αναφέρετε σε αιφνίδιες περιόδους άγχους, φόβου, ανησυχίας και συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα και αρνητικές σκέψεις. Αρκετές φορές κάποιος αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ζωή του.

Πολλές φορές μετά από την πρώτη κρίση πανικού, το άτομο αγχώνεται ή φοβάται ότι θα ξανασυμβεί μια κρίση, την οποία και αναμένει. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου το άγχος αυξάνει τα σωματικά συμπτώματα, τα σωματικά συμπτώματα, τις αρνητικές σκέψεις, οι οποίες αυξάνουν και άλλο το άγχος, το φόβο, την ανησυχία και κατ΄ επέκταση τα σωματικά συμπτώματα και τις αρνητικές σκέψεις.

Αγοραφοβία ονομάζουμε μια κατάσταση φόβου, όπου το άτομο αισθάνεται ότι δε μπορεί να διαφύγει από εκεί που βρίσκεται, ή είναι αβοήθητο σε περίπτωση που του συμβεί κάτι ή πάθει μια κρίση πανικού. Αγοραφοβία μπορεί να εμφανίσει κάποιος είτε σε κλειστό μέρος (π.χ. μετρό ή σε ανοιχτό π.χ. συναυλιακός χώρος).

Στην αγοραφοβία η δυσλειτουργία μπορεί να είναι μεγάλη, αυτό τον οδηγεί σε συμπεριφορές αποφυγής από πράγματα ή δραστηριότητες που έκανε στο παρελθόν, ακόμη και να δυσκολεύεται να βγει από το σπίτι χωρίς συνοδεία.

Είναι αρκετά συχνό να υπάρχουν και κρίσεις πανικού και αγοραφοβία, η συνοσηρότητα είναι μεγάλη. Συνήθως η αγοραφοβία ξεκινά όταν υπάρχουν κρίσεις πανικού.

Το άρθρο υπογράφει η Σαββίνα Αναστασίου – Ψυχολόγος & Επιστημονική Υπεύθυνη του Animus Corpus.

(*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) 

τηλ. επικοινωνίας: 210 72 22 214 

(341)