Οι διακοπές ως… «ευκαιρία απόδρασης» από το στρες!

Οι διακοπές προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία απόδρασης από τους παράγοντες που προκαλούν στρες. Οδηγούν στη δημιουργία συμπεριφορών που έχουν επανορθωτική δράση σε φυσιολογικούς μηχανισμούς!

Η ελευθερία, η δημιουργικότητα, τα κίνητρα, η ευκαιρία για αυτοαξιολόγηση που προσφέρονται από τις διακοπές, έχουν ανεκτίμητη αξία στην ψυχολογική υγεία του εργαζομένου. Η βελτίωση αυτή δεν είναι μόνο ευεργετική για τον εργαζόμενο άνδρα ή γυναίκα και την οικογένεια του. Είναι επίσης ευεργετική για για τον παραγωγικό τομέα. Η επιστροφή των ψυχολογικά καλύτερα εργαζομένων στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, αυξάνει την απόδοση, ευρηματικότητα και παραγωγικότητα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η μάζα των εργαζομένων λαμβάνει ετησίως μόνο 2 εβδομάδες άδεια ανάπαυσης με απολαβές, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες, η άδεια ανάπαυσης ανέρχεται στις 4 εβδομάδες. Μάλιστα από έρευνα προκύπτει ότι στην Αμερική 1 στους 6 εργαζομένους είναι τόσο κουρασμένος όταν λαμβάνει την άδεια του που δεν είναι σε θέση να την χρησιμοποιήσει ή να την απολαύσει.

Όταν τέθηκε σε εργαζομένους σε σχετική έρευνα το ερώτημα κατά πόσο προτιμούν 10% αύξηση στους μισθούς τους ή περισσότερη άδεια ανάπαυσης με απολαβές, η πλειονότητα διάλεξε το δεύτερο. Σε άλλη ερευνητική εργασία βρέθηκε ότι οι άνδρες και γυναίκες που δεν παίρνουν διακοπές, ανησυχούν για τη δουλειά τους και εργάζονται τα βράδια, τρώνε ενώ εργάζονται για να κερδίζουν χρόνο και η διατροφή τους είναι λιγότερο υγιεινή σε σύγκριση με αυτούς που παίρνουν διακοπές.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο, οι άνθρωποι να επιδιώκουν να έχουν ψυχαγωγία, ελεύθερο χρόνο, διακοπές και οπωσδήποτε πρέπει να βρίσκουν τρόπους χαλάρωσης. Παράλληλα οι εργοδότες είναι απαραίτητο να επιδιώκουν, οι υπάλληλοι τους να παίρνουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, θεωρώντας τις ως μέτρο αύξησης της παραγωγικότητας και απόδοσης.

του kontasou.com

(5006)