Δραματική αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή καταγράφεται το 2013 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε τον Μάιο 2013, το ποσοστό της κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 12,3 %, ποσοστό που σηματοδοτεί αύξηση 50% σε σχέση με το 2011. Η αύξηση αυτή φαίνεται να συμβαίνει παράλληλα με πολύ σοβαρές αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ένας στους τρεις Έλληνες έχει αναγκαστεί να μειώσει δραματικά τα έξοδά του, ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα και ένα επίσης υψηλό ποσοστό 28,3% έχει ήδη ξοδέψει ένα τμήμα ή και το σύνολο των αποταμιεύσεών του.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι Έλληνες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να ανταποκριθούν στα έξοδα ένδυσης και υπόδησης και να καλύψουν τα έξοδα του σούπερ-μάρκετ. Σύμφωνα με το κ. Σουλιώτη υπάρχει προοδευτική αύξηση της κατάθλιψης από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα.
Αυτή η αύξηση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το μικρό χρονικό διάστημα (2008-2013) μέσα στο οποία λαμβάνει χώρα. Η μελέτη του 2013 επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες του ΕΠΙΨΥ που δείχνουν την συνεχή αύξηση των σοβαρών επιπτώσεων της κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3 % το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.
Από τα δεδομένα του 2013, φαίνεται ότι οι γυναίκες -σε σχέση με τους άνδρες-πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη, ενώ πιο συχνή είναι η παρουσία της νόσου στις ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των 55-64 ετών. Επίσης, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι, αλλά και τα άτομα με εισόδημα κάτω από 400 ευρώ φαίνεται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης.