Νέα έρευνα: Κατάθλιψη και μοναξιά μάς γερνάνε περισσότερο από το κάπνισμα

Τι είναι το ψηφιακό μοντέλο γήρανσης

Τη γήρανση των ανθρώπων προκαλεί το αίσθημα κατάθλιψης και μοναξιάς σε υψηλότερα επίπεδα από το κάπνισμα σύμφωνα με μελέτη.

Το αίσθημα δυστυχίας, κατάθλιψης ή μοναξιάς θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες γήρανσης περισσότερο από το κάπνισμα ή ακόμη και από ορισμένες ασθένειες, σύμφωνα με ερευνητές.

Ενώ όλοι έχουν μια ηλικία με βάση την ημερομηνία γέννησής τους έχουν επίσης μια λεγόμενη “βιολογική ηλικία”, η οποία βασίζεται στη γήρανση των λειτουργιών του σώματος, που επηρεάζεται από τη γενετική, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες. Μελέτες έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι όσο υψηλότερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών και ο κίνδυνος θανάτου.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο γήρανσης, αποκαλύπτοντας τη σημασία της ψυχολογικής υγείας.

«Το σώμα και η ψυχή σας συνδέονται – αυτό είναι το κύριο μήνυμά μας», δήλωσε ο Fedor Galkin, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιστήμονας της νεοφυούς επιχείρησης Deep Longevity στο Χονγκ Κονγκ.

Γράφοντας στο περιοδικό Aging-US, οι ερευνητές της Deep Longevity, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, αναφέρουν πώς δημιούργησαν ένα «ρολόι γήρανσης» με βάση τα δεδομένα που συνέλεξαν από 4.846 ενήλικες το 2015 στο πλαίσιο της διαχρονικής μελέτης China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS).

Αυτό περιελάμβανε 16 βιοδείκτες αίματος, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης, το φύλο των συμμετεχόντων και πληροφορίες όπως η αρτηριακή τους πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε τη χρονολογική ηλικία των ατόμων που προέβλεπε το μοντέλο με την πραγματική τους ηλικία. Τα αποτελέσματα υπέδειξαν μια διαφορά, κατά μέσο όρο, σχεδόν 5,7 έτη πάνω ή κάτω από την πραγματική ηλικία του συμμετέχοντα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν το μοντέλο εφαρμόστηκε σε δεδομένα CHARLS από επιπλέον 2.617 Κινέζους ενήλικες με ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, εκείνοι με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής νόσου και πνευμονικών παθήσεων προβλέφθηκε ότι θα ήταν μεγαλύτεροι από 4.451 υγιείς ενήλικες που αντιστοιχούσαν σε αυτούς βάσει χρονολογικής ηλικίας, φύλου και περιοχής διαβίωσης.

Η μέση επίδραση αυτών των παθήσεων δεν πρόσθεσε πάνω από 18 μήνες στην προβλεπόμενη ηλικία. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε άλλες επιρροές στον ρυθμό γήρανσης.

«Αποδεικνύουμε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αίσθημα δυστυχίας ή η μοναξιά, προσθέτουν έως και 1,65 χρόνια στη βιολογική ηλικία κάποιου», γράφουν.

Πηγή: athensvoice.gr

(19)