Κρατήστε μόνο την ουσία της ζωής

Ο νέος χρόνος έχει ήδη αρχίσει να κυλάει. Το 2022 ήταν μια καλή, κακή ή μέτρια χρονιά; Ποια είναι τα ουσιαστικά πράγματα στη ζωή;

Μια νέα χρονιά ανέτειλε και αρκετοί έχουν ήδη θέσει νέους στόχους για όσα θέλουν να πετύχουν και να αλλάξουν στη ζωή τους το 2023. Κάποιοι κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε μετρώντας κέρδη, επιτυχίες, αποτυχίες και απώλειες, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές.

Σπάνια κάνω απολογισμούς και ακόμα σπανιότερα θέτω μεγαλεπήβολους στόχους. Όμως, 48 ώρες πριν το 2022 περάσει στην ιστορία, ένα αιφνίδιο  – αλλά κατά τα άλλα καθημερινό – γεγονός με ώθησε να κάνω έναν απολογισμό για το 2022: ήταν μια καλή, κακή ή μέτρια χρονιά; Και ποια είναι τελικά τα ουσιαστικά στη ζωή;

Το ρολόι

Η Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 ήταν μια ημέρα όπως όλες. Επαγγελματικές υποχρεώσεις και κάποιες προσωπικές δουλειές που έπρεπε όμως να γίνουν. Στο «τρέξιμο» κάπου, κάπως, άγνωστο πώς, έχασα το ρολόι μου. Δώρο των γονιών μου για την εισαγωγή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πριν 28 χρόνια!

Θυμός, δάκρυα, στεναχώρια και ένας καταιγισμός αναμνήσεων κατέκλυσαν το μυαλό μου. Το ρολόι αυτό με είχε «συντροφεύσει» στις πιο καθημερινές, τις πιο χαρούμενες αλλά και τις πιο οδυνηρές στιγμές των τελευταίων 28 ετών. Στο καντράν του είχα κοιτάξει την ώρα που άλλαξε τη ζωή μου – 14:50 μ.μ., 25 Ιανουαρίου 2006 ήταν όταν άκουσα τον πατέρα μου να μου λέει ότι ο αδερφός μου είχε «φύγει» αιφνιδίως από τη ζωή.  Με το ίδιο αυτό ρολόι είχα μετρήσει αγωνιωδώς τις ώρες και τα λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί ένα δύσκολο χειρουργείο της μητέρας μου. Και με «σύμμαχο» αυτό το ρολόι είχα καταφέρει να φτάσω στην ώρα μου σε πολλά ευχάριστα κοινωνικά γεγονότα.

Και τώρα το ρολόι έχει πια χαθεί, όσο κι αν έψαξα ξανά και ξανά ελπίζοντας σε ένα θαύμα…

Όλοι έσπευσαν να μου πουν «δεν πειράζει, θα πάρεις άλλο», «μην στεναχωριέσαι», «εσύ να είσαι καλά». Φράσεις τετριμμένες, που όλοι λέμε χωρίς να πολυσκεφτούμε. Αλλά, ταυτόχρονα, φράσεις με δύναμη και ουσιαστική σημασία, αν τους δώσουμε την δέουσα προσοχή.

Όλοι λίγο πολύ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα υλικά αγαθά που μας κάνουν την καθημερινότητα ευκολότερη. Είτε είναι ένα ρολόι που μας δώρισαν και το ταυτίσαμε με μια δυνατή προσωπική στιγμή, είτε οποιοδήποτε αντικείμενο μας ομορφαίνει τη ζωή.

Ακόμα κι αν ένα αγαπημένο μας αντικείμενο χαθεί ή καταστραφεί, οι αναμνήσεις που έχουμε συνδέσει με αυτό δεν διαγράφονται, περιμένουν κρυμμένες κάπου στα βάθη της ψυχής και του μυαλού να τις ανασύρουμε συνειδητά ή ασυνείδητα.

Αξίζει να στεναχωριόμαστε για τα υλικά αγαθά; Όχι! Όσο πολύτιμα κι αν είναι, όση συναισθηματική αξία κι αν τους έχουμε προσδώσει, όχι, δεν αξίζει να στεναχωριόμαστε για ό,τι μπορεί να αντικατασταθεί, να αναπληρωθεί, να διορθωθεί.

Σημασία έχει «να είμαστε καλά», δηλαδή να έχουμε υγεία, σωματική και ψυχική. Γι’ αυτό και πρέπει να διαφυλάττουμε την υγεία μας είτε λειτουργώντας προληπτικά είτε αναζητώντας εγκαίρως βοήθεια όταν κάτι δεν πάει καλά με το σώμα και την ψυχή μας.

Εξάλλου «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν, το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν», είχε πει ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), ο «πατέρας» της Ιατρικής.

Θετικό πρόσημο

Το 2022 έφυγε και, αν έπρεπε να κάνω απολογισμό, το πρόσημο που θα του έβαζα θα ήταν θετικό. Είμαι υγιής, οι αγαπημένοι μου άνθρωποι είναι υγιείς και οι επαγγελματικοί στόχοι επιτεύχθηκαν χάρη στους πολύτιμους συνεργάτες του ygeiamou.gr.

Ο νέος χρόνος έχει ήδη αρχίσει να κυλάει – ακόμα και χωρίς το αγαπημένο μου ρολόι στο χέρι – και σας εύχομαι να πάνε όλα καλύτερα, σε ατομικό, οικογενειακό και συλλογικό επίπεδο.

Κρατήστε μόνο την ουσία της ζωής, «να μην στεναχωριέστε» για ό,τι μπορεί να διορθωθεί και να αντικατασταθεί και «εσείς, να είστε καλά» για να θυμάστε τις καλές στιγμές και να κάνετε όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον…

Καλή Χρονιά με υγεία! 

Μαίρη Μπιμπή, Διευθύντρια Σύνταξης ygeiamou.gr

Πηγή: ygeiamou.gr

Photo: Shutterstock

(3)